3/11/10

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας
03/11/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Σπυριδάκι.

Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος καθορίζει ότι ως μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής διορίζονται άτομα εγνωσμένου κύρους και ήθους», ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έργο που επιτελεί η Αρχή.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στον αείμνηστο Γιαννάκη Αγαπίου «που ως πρώτος Πρόεδρος της Αρχής αφιέρωσε τον εαυτό του και μεγάλο μέρος των καθημερινών του δραστηριοτήτων στην εμπέδωση των κανόνων σωστής λειτουργίας της Αρχής». (Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπετε ανακοινωθέν αρ. 1).

Από την πλευρά του ο κ. Σπυριδάκις, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Η τιμή και εμπιστοσύνη με την οποία με έχετε περιβάλει αντανακλά στο βάρος της ευθύνης που επωμίζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου αναλαμβάνοντας την προεδρία της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας. Το έργο που σήμερα μου ανατίθεται προϋποθέτει ευθυκρισία, έλλειψη προκατάληψης, ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του κοινωνικού συνόλου και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. Οφείλω τη στιγμή αυτή να αναφερθώ στη συμβολή του προκατόχου μου και πρώτου Προέδρου της Αρχής Διερεύνησης, αείμνηστου δικηγόρου Γιαννάκη Αγαπίου, ο οποίος έθεσε τη δική του σφραγίδα στη νεοσύστατη Αρχή. Ο Γιαννάκης Αγαπίου υπήρξε αξιόλογος δικηγόρος, λαμπρός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος.

Στόχος της Αρχής κατά την επιτέλεση των καθηκόντων μας είναι η στενή συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και την ηγεσία της Αστυνομίας ώστε η διερεύνηση ισχυρισμών και παραπόνων να μπορεί να προχωρήσει σε βάθος και τα πορίσματα να είναι και ουσιαστικά και αντικειμενικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι η πυξίδα των ενεργειών μας και γνώμονας των πράξεών μας θα είναι η προστασία του πολίτη από τυχόν αυθαιρεσίες αστυνομικών οργάνων. Γι’ αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που μας ανατίθενται σήμερα για να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το έργο της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας».