11/11/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα
11/11/2010





Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στην Μπρατισλάβα, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Μιλώντας στο φόρουμ, ενώπιον επιχειρηματιών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το σημερινό φόρουμ προσφέρεται για εμβάθυνση και επέκταση των εμπορικών, τουριστικών και οικονομικών μας σχέσεων».

Πρόσθεσε ότι «κοινή διαπίστωση είναι πως οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας στον πολιτικό τομέα είναι άριστες. Στον οικονομικό, επιχειρηματικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα βρίσκονται σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης όμως. Παρόλα αυτά, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και περιθώρια για βελτίωσή τους.
Πέραν του δικτύου διμερών σχέσεων και επαφών μεταξύ των Κυβερνήσεών μας, πιστεύω ότι αυτό που έχει εξίσου ουσιαστική σημασία είναι οι επαφές και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό κόσμο».

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Κύπρου και της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους διαβεβαίωσε ότι «είμαστε μαζί σας για να παράσχουμε κάθε στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «παρά την κρίση, έχει επιδείξει δυναμισμό και αντοχή και βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Η χώρα μας αποτελεί αξιόλογο και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην περιοχή. Η οικονομία μας προσφέρει στους επενδυτές ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας, λειτουργεί ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής».

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι «οι σλοβάκικες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα επέκτασης στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Αραβικών χωρών, σε συνεργασία με τις κυπριακές επιχειρήσεις. Αντίστροφα, η συνεργασία αυτή μπορεί και πρέπει να είναι αμφίδρομη, με την αξιοποίηση της Σλοβακίας ως διαδρόμου πρόσβασης του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου προς την Κεντρική Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στα Εμπορικά Επιμελητήρια να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο και να υποστηρίξουν από κοινού την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στον πολιτικό τομέα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παραπάνω από άριστες, ωστόσο υπάρχει απόσταση σε τομείς όπως ο πολιτιστικός, ο τουριστικός, ο οικονομικός και ο επενδυτικός. Θα πρέπει, είπε, να εργαστούμε από κοινού για να καλύψουμε αυτή την απόσταση, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των επιχειρηματιών των δύο χωρών για το σκοπό αυτό, (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου Χριστόφια, βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ. 6).

Από την πλευρά του, μιλώντας, μέσω διερμηνέα, στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Σλοβακίας, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Χριστόφια επαναβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας σε όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις εκατέρωθεν.

Αναφέρθηκε εξάλλου στους τομείς επενδύσεων προς τη χώρα του σημειώνοντας ότι η οικονομία της Σλοβακίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επισήμανε ακόμη ότι η Σλοβακία είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, σε ό,τι αφορά τους τομείς της υγείας και του τουρισμού.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι παρά το γεγονός ότι Κύπρος και Σλοβακία είναι μικρές χώρες, εντούτοις αποτελούν απόδειξη ότι μπορούν να πετύχουν πολλά καλά οικονομικά αποτελέσματα και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για ίδιος επιχειρηματίες.

Τέλος ανέφερε ότι η Σλοβακία τρέφει αισθήματα μεγάλου σεβασμού ίδιος την Κύπρο διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει το πάν για την επιτυχή συνέχιση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας.