6/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ε.Β.Ε. Λάρνακας

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ε.Β.Ε. Λάρνακας
06/10/2010
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.15 μ.μ.




Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ για να απευθύνω χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Λάρνακας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας σας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου γενικότερα.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει στην ανάπτυξη του τόπου, και κατά συνέπεια στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, έχοντας την ευθύνη της χάραξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την προστασία του καταναλωτή.

Για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος η Κυβέρνηση, πέρα από τα γενικότερα μέτρα που λαμβάνει, προγραμματίζει ειδικότερα για την επαρχία Λάρνακας τα ακόλουθα έργα:
· ενιαία ανάπτυξη μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας,
· κατασκευή σκοπευτηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών,
· κατασκευή γηπέδου γκολφ,
· ανάπλαση της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά,
· απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ανάπλαση της περιοχής,
· αποπεράτωση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας,
· ανάδειξη του χώρου του αρχαίου λιμανιού.

Στον τομέα του εμπορίου εργαζόμαστε μεθοδικά και με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών μας στις διεθνείς αγορές. Επιδίωξη μας είναι η σταδιακή αύξηση των εξαγωγών και η καθιέρωση της Κύπρου ως ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των βιομηχάνων και επιχειρηματιών σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού, συγχρηματοδοτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων, διοργανώνει εμπορικές αποστολές και σεμινάρια σε επιλεγμένες αγορές και προσκαλεί στην Κύπρο ξένους εμπορευόμενους και δημοσιογράφους για επαφές με Κύπριους εξαγωγείς. Παράλληλα, παρέχουμε διαφημιστική υποστήριξη των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών σε επιλεγμένες αγορές.

Στον τομέα της βιομηχανίας εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής βιομηχανίας, στην προώθηση νέων δραστηριοτήτων σε τεχνολογικά προηγμένους και πρωτοποριακούς τομείς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία απλοποιημένου νομικού, θεσμικού και διοικητικού πλαισίου για τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επίσης, λαμβάνονται μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και για μια αειφόρο ανάπτυξη.

Για τους πιο πάνω σκοπούς, για την περίοδο 2007 – 2013 θα παραχωρηθεί στον τομέα της μεταποίησης και σε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εμπορίου, ποσό ύψους €62 εκ. περίπου, ενώ για τη συντήρηση και ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών θα διατεθεί συνολικό ποσό περίπου €30 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το Υπουργείο έχει θέσει στη διάθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων ποσό ύψους €500 χιλιάδων για ανακατασκευή των πεζοδρομίων της βιομηχανικής περιοχής Λάρνακας και αναμένεται ότι οι εργασίες θα συμπληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου.

Στον τομέα της ενέργειας λαμβάνονται διάφορα μέτρα για ενθάρρυνση των επενδύσεων για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, μεταξύ των οποίων κίνητρα για αγορά καινούριου υβριδικού, ηλεκτρικού, ή χαμηλών εκπομπών αυτοκινήτου, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ηλιακών συστημάτων και για αξιοποίηση βιομάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έξι χρόνια λειτουργίας του θεσμού των Σχεδίων Χορηγιών δόθηκαν σε δικαιούχους υπό μορφή χορηγίας ή επιδότησης πέραν των 51 εκ. ευρώ.

Το 2009 αποτέλεσε το έτος κατά το οποίο οι συντονισμένες προσπάθειες του κυβερνητικού και ιδιωτικού τομέα εν τέλει απέδωσαν καρπούς. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανήλθε το 2009 στο 4,9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας. Αναλυτικότερα, υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα τρία πρώτα αιολικά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 133,5 μεγαβάτ, αυξήθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στα 3,5 μεγαβάτ και αυξήθηκε η δυναμικότητα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας στα 6 μεγαβάτ.

Πρόσθετα, το θέμα της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την ασφαλή και αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο, κυρίως λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της, και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δημοσίων οικονομικών της χώρας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη του επιχειρηματικού τομέα στο πολυσήμαντο έργο που επιτελεί.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Λάρνακας για την άριστη συνεργασία που έχουμε και που είμαι σίγουρος ότι θα διατηρήσουμε και ενισχύσουμε στο μέλλον.

Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση να προσφωνήσω τη Γενική σας Συνέλευση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.