4/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας

04/10/2010
Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.
Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ για να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας.



Ως επιχειρηματίες γνωρίζετε, ίσως καλύτερα απ’ όλους, ότι διανύουμε δύσκολες εποχές και πως ο συντονισμός και η συνεργασία όλων μας έχει καταστεί πλέον επιτακτική. Ως Κυβέρνηση κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θεωρούμε ότι η συμβολή των μελών σας στις προσπάθειές μας είναι καθοριστικής σημασίας.

Όσον αφορά στην προώθηση της ανάπτυξης στη Λευκωσία, προχωρούμε, μεταξύ άλλων, με:

· Την αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου και του ξενοδοχείου «Φιλοξενία» για αξιοποίηση τους κατά την Προεδρία του 2012.

· Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

· Την ανάπλαση της εντός των τειχών Λευκωσίας και συγκεκριμένα των Πλατειών Σολωμού και Ελευθερίας.

Πρόσθετα, στο Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού του ΚΟΤ για την περιφέρεια Λευκωσίας επισημαίνεται η δυνατότητα της Λευκωσίας να αναπτύξει τον επιχειρηματικό και συνεδριακό τουρισμό και έχουμε θέσει ως γενικότερό μας στόχο την δημιουργία ή αναβάθμιση της απαραίτητης υποδομής.

Ένας από τους τομείς προτεραιότητας της Κυβέρνησης είναι αυτός της βιομηχανίας και μέσω του Υπουργείου προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην ανακοπή της πτωτικής πορείας του και στην επίλυση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Έχουμε σειρά Σχεδίων Χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε και με συγχρηματοδότηση των ταμείων της Ε.Ε. για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς επίσης Σχέδια Ενίσχυσης της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για βιομηχανική ανάπτυξη μέσω της συντήρησης και βελτίωσης των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών, της υποστήριξης των Δήμων και Κοινοτήτων για τη δημιουργία βιοτεχνικών περιοχών και της εφαρμογής Σχεδίου Χορηγιών για την ενθάρρυνση μετακίνησης των βιοτεχνιών από τις οικιστικές σε κατάλληλες περιοχές.

Για τους πιο πάνω σκοπούς θα παραχωρηθεί για την περίοδο 2007 – 2013 στον τομέα της μεταποίησης και σε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εμπορίου, ποσό ύψους €62 εκ. περίπου, ενώ για την συντήρηση και ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών θα διατεθεί συνολικό ποσό περίπου €30 εκ.

Είναι γνωστές σε όλους, πιστεύω, οι επιτυχίες μας στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η Κυβέρνηση, πάντοτε μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή εσάς, προωθεί τη χώρα μας ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό. Στη Λευκωσία έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της προαναγγελθείσας επένδυσης του Κατάρ, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλους ξένους επενδυτές.

Για την παραπέρα ανάπτυξη των εξαγωγών μας η Κυβέρνηση, πάντοτε σε συνεχή συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, λαμβάνει μια σειρά μέτρων συμβατών με το Κοινοτικό Κεκτημένο όπως συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, διοργάνωση Εμπορικών Αποστολών, διεξαγωγή ερευνών αγοράς κ.λ.π.

Παράλληλα, οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών, που σήμερα συνεισφέρει γύρω στο 80% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του δυναμισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί για την Κυβέρνηση υψίστης σημασίας προτεραιότητα.

Εξίσου σημαντικός είναι για εμάς ο τομέας της ενέργειας, που δικαίως θεωρείται σήμερα ένας από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομίας όλων των χωρών. Για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα μας προχωρούμε με τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό.

Επίσης, με στόχο την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας η Κυβέρνηση εφαρμόζει από το 2004 Σχέδια παροχής οικονομικών κινήτρων. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του θεσμού των Σχεδίων Χορηγιών δόθηκαν, υπό μορφή χορηγίας ή/και επιδότησης σε δικαιούχους, πέραν των €51.8 εκ. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια πέραν των €7.7 εκ. δόθηκαν σε 2725 επιχειρήσεις για εφαρμογή συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας ή για αγορά και εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είναι πεποίθησή μας ότι η πιο πάνω σειρά ενεργειών και μέτρων θα διαμορφώσει εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για ένα σταθερό και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα ενισχυθεί έτσι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα δημιουργηθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε όμως και τη δική σας στήριξη και συμβολή. Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, μαζί με εσάς, τους επιχειρηματίες, να εργαστούμε συστηματικά και συντονισμένα για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ Λευκωσίας, καθώς και στους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες της επαρχίας Λευκωσίας. Σας ευχαριστώ για την παραγωγική συνεργασία που διατηρούμε και σας διαβεβαιώνω ότι από πλευράς της Κυβέρνησης θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ετήσιας Γενικής σας Συνέλευσης.