22/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στο 12ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας με θέμα «Νέοι και Αλκοόλ»
22/10/2010





Χαιρετίζω το 12ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώνει και φέτος η Αστυνομία με επίκεντρο τους νέους. Συγχαίρω θερμά, για ακόμη μια φορά, την Εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου η οποία, με τη συμβολή της στη διοργάνωση αυτή, εξακολουθεί να αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας φορέας με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Το θέμα του φετινού σεμιναρίου «Νέοι και Αλκοόλ» που επιλέγηκε από το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας είναι πολύ επίκαιρο γιατί καθημερινά τόσο οι νέοι όσο και το αλκοόλ αποτελούν τους κύριους πρωταγωνιστές όχι μόνο στις πάμπολλες καταγγελίες που γίνονται αλλά και στα θλιβερά τροχαία δυστυχήματα.

Τα τροχαία δυστυχήματα, δυστυχώς, εξακολουθούν να αποτελούν μια κοινωνική πληγή. Ο ανθρώπινος πόνος είναι οπωσδήποτε ανυπολόγιστος και πέραν κάθε οικονομικού κόστους.

Το πόσο ψηλά έχει θέσει η Κυβέρνηση τον τομέα της οδικής ασφάλειας στις προτεραιότητές της αποδεικνύουν οι άοκνες προσπάθειες της Αστυνομίας για εμπέδωση της οδικής συνείδησης στους πολίτες, εφόσον η οδική ασφάλεια εντάσσεται στον πρώτο άξονα του στρατηγικού της στόχου.

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η αμείλικτη εφαρμογή της, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η επέκταση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών και η διαφώτιση του κοινού μέσω διαλέξεων και σεμιναρίων είναι μερικά από πληθώρα μέτρων που λαμβάνονται από την Αστυνομία και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και της καλλιέργειας οδικής συνείδησης μέσω της διαφώτισης και εκπαίδευσης του κοινού.

Απαιτείται, όμως, συλλογική ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση όλων – ατόμων, οργανισμών, φορέων – ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ως Πολιτεία, αλλά και ως γονείς, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την υγιή πολιτότητα, μέρος της οποίας είναι οι ευθύνες και υποχρεώσεις που πρέπει να έχουν στο δρόμο και η γνώση ότι η δική τους ανεύθυνη συμπεριφορά, όπως η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση, είναι δυνατό να αφαιρέσει τη ζωή άλλων ή και τη δική τους. Με τον τρόπο αυτό, όταν, ενήλικες πλέον, θα γίνουν προσοντούχοι οδηγοί θα είναι ευσυνείδητοι, απαλλαγμένοι από συμπλέγματα έλλειψης σεβασμού και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Κλείνοντας, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους διοργανωτές του σημερινού Σεμιναρίου αλλά και όλους τους οργανισμούς και φορείς που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που στόχευε στη μείωση των οδικών δυστυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου καθώς και στον κοινό μας αγώνα για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.