2/10/10

Ομιλία του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Sameh Fahmy στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

01/10/2010
Έχω την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hosni Mubarak σε αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση. Είμαι εδώ σήμερα για να διαβιβάσω τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήρια του σε σας, Πρόεδρε Χριστόφια, και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό.



Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την πεντηκοστή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα την πεντηκοστή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, χρόνο με το χρόνο, πετύχαμε να εδραιώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις. Η παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο φίλων χωρών μας έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και τους κοινούς στόχους της διεθνούς κοινότητας. Οι υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις μας συνεχίζονται επί περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ένωση για τη Μεσόγειο και άλλα πολυμερή φόρα.

Η Αίγυπτος και ο Αραβικός κόσμος εκτιμούν βαθιά τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Κύπρου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και της υπόθεσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ειρηνευτική διαδικασία διέρχεται μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία. Είναι τώρα η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα μέρη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή να διαδραματίσουν ένα πιο ενισχυμένο ρόλο και δώσουν χέρι βοήθειας.

Αγαπητέ Πρόεδρε Χριστόφια,

Η Αίγυπτος συμμετέχει στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και εκ μέρους του Προέδρου Μουμπάρακ επιτρέψτε μου ακόμα μια φορά να εκφράσω προς εσάς και το λαό σας τα ειλικρινή συγχαρητήρια της Αιγύπτου και τις καλύτερες ευχές για συνεχή ευημερία και επιτυχία.