1/10/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 6ο Φεστιβάλ Εθελοντών, στους Εργάτες

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 6ο Φεστιβάλ Εθελοντών, στους Εργάτες
01/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς δέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας κ. Ανδρέα Κιτρομηλίδη και βρίσκομαι απόψε μαζί σας και θέτω υπό την αιγίδα μου το 6ο Φεστιβάλ Εθελοντών το οποίο διοργανώνεται φέτος στην περιοχή Ταμασού.

Εδώ και χρόνια ο εθελοντισμός στη Κύπρο έχει ξεφύγει από την αρχική του μορφή, αυτήν της φιλανθρωπίας. Σήμερα, ο εθελοντισμός αποτελείται από ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς που σε κάθε κάλεσμα, σε κάθε ευκαιρία δίνει το δικό του βροντερό «παρών» και επιβεβαιώνει έμπρακτα ό,τι για πολλούς συμπατριώτες μας αποτελεί μια ευγενική ιδέα, έναν τρόπο ζωής και σκέψης.

Η παρουσία του εθελοντικού κινήματος της Κύπρου είναι έντονα αισθητή στην κυπριακή κοινωνία και η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική. Επιπρόσθετα, το εθελοντικό κίνημα είναι «παρών» και στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί το συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ανθρώπους και τους φέρνει πιο κοντά στις κοινές πανανθρώπινες αξίες.

Σήμερα, σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών, το κράτος χρειάζεται την αμέριστη και ενεργό συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθειά του για αντιμετώπιση των νέων σύνθετων κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για κινητοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν θέσει σε λειτουργία από το 1978 το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών, μέσω του οποίου παρέχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για ίδρυση, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων στις κοινότητες, με γνώμονα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και την ευημερία των πολιτών. Η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αποκέντρωση, την μεγαλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά πάνω απ’ όλα, στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού επιχορηγήθηκαν φέτος τα ακόλουθα Συμβούλια Κοινωνικού Εθελοντισμού και Επιτροπές Κοινοτικής Ευημερίας της περιοχής Ταμασού: ΕΚΕ Καπέδων, ΕΚΕ Αναλυόντα, ΣΚΕ Ψημολόφου, ΣΚΕ Εργατών και ΕΚΕ Καμπιών.

Επιπρόσθετα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών εμπλοκής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα παροχής κοινωνικής φροντίδας, προκήρυξαν για πρώτη φορά κατά το 2009 το Σχέδιο Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προκήρυξη απευθύνθηκε σε Δημοτικά Συμβούλια, Κοινοτικά Συμβούλια και σε Συμπράξεις μεταξύ Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το Σχέδιο αυτό επιχορηγήθηκε κατά τα έτη 2009 και 2010 το πρόγραμμα του Περιφερειακού Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού Ταμασού, το οποίο λειτουργεί με σύμπραξη των κοινοτήτων Πέρα Ορεινής, Πολιτικού και Επισκοπειού.

Δράττοντας την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να συγχαρώ και συνάμα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας, αλλά ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Σώμα Εθελοντών και όλους τους εθελοντές για την αγαστή συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την πολύτιμη, τόσο για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο όσο και για την άψογη μεταξύ τους συνεργασία για επίτευξη των στόχων και σκοπών τους, αφού ο εθελοντισμός έρχεται ως αρωγός της δημόσιας δραστηριότητας όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται σε όλους τους τομείς.

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του οποίου προΐσταμαι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τους εθελοντές και θα παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελούν, με στόχο την αποκέντρωση υπηρεσιών και τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να σας συγχαρώ για το έργο σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο φεστιβάλ που διοργανώνετε.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, η Επαρχιακή
Λειτουργός Ευημερίας Λευκωσίας κα Χρύσω Αδάμου.