18/10/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία
18/10/2010

Οι ευρωπαϊκές εκστρατείες πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών οργανώνονται κάθε διετία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδικό θέμα κάθε φορά, κάτω από το γενικό πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας, οφέλη για εσένα προσωπικά, οφέλη για τις επιχειρήσεις». Ο τίτλος της εκστρατείας στοχεύει να αναδείξει μια σημαντική αρχή, ότι δηλαδή η ασφάλεια και η υγεία αποτελούν προϋπόθεση για ευημερία τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.

Στην Κύπρο τα γεγονότα δικαίωσαν με τον πιο θλιβερό τρόπο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που επέλεξε την επικέντρωση της διετούς Ευρωπαϊκής Εκστρατείας 2010 - 2011 για την πρόληψη των Εργατικών Ατυχημάτων και των Επαγγελματικών Ασθενειών στην πρόληψη των κινδύνων κατά τις εργασίες συντήρησης. Δυστυχώς, τον περασμένο χρόνο γίναμε μάρτυρες της απώλειας 11 ζωών στη μάχη για το μεροκάματο, πέντε από τις οποίες χάθηκαν στη διάρκεια εργασιών συντήρησης κτηρίων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού εργασίας.

Η ασφάλεια και υγεία στον τομέα της συντήρησης έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση περιλαμβάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη συντήρησης ή την κακή συντήρηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην εργασία ενώ η δεύτερη αφορά τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

Η σωστή συντήρηση μηχανημάτων και εξοπλισμών αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος εργασίας απαλλαγμένου από κινδύνους. Ωστόσο, η συντήρηση είναι από μόνη της μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Εκτιμάται ότι 10 έως 15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και 15 έως 20% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζονται με τη συντήρηση. Πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, περισσότερα από τα μισά εργατικά ατυχήματα σχετίζονται με τις εργασίες συντήρησης.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με εργασίες συντήρησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκτεθούν σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων όπως είναι οι χημικοί, οι μηχανικοί, οι φυσικοί, οι βιολογικοί αλλά και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι. Οι επιπτώσεις στην υγεία τους επίσης ποικίλλουν από οξείες ή χρόνιες παθήσεις σε σοβαρούς τραυματισμούς, μέχρι και την πρόκληση θανάτου.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες το κόστος των εργατικών ατυχημάτων εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2,8 και 3,6% του ΑΕΠ. Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου έδειξε ότι το κόστος αυτό επιμερίζεται κατά 40% στο θύμα, κατά 30% στον εργοδότη και κατά 26% στο κράτος. Συνεπώς, συμφέρει σε όλους η επένδυση για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πιστό στις δεσμεύσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, έχει εντάξει στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό και έχει εγκαθιδρύσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο καθώς και ένα πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Επίσης, το Σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας που διαθέτει αξιολογήθηκε ως πλήρως ικανοποιητικό από ειδική ομάδα αξιολόγησης της Επιτροπής Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ήλθε πριν ένα χρόνο στην Κύπρο για το σκοπό αυτό.

Όμως, στην προσπάθειά του αυτή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορεί να είναι μόνο. Χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία όλων των συνιστωσών της οικονομικής δραστηριότητας για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε θα γίνουν κοινές επισκέψεις Επιθεωρητών και μελών των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων σε χώρους εργασίας, θα μεταδοθούν μηνύματα και θα καταβληθούν προσπάθειες ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών, όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων, για το θέμα της φετινής εκστρατείας.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο διεξάγεται διαγωνισμός καλής πρακτικής στον οποίο μετέχουν επιχειρήσεις που υποβάλλουν πρωτότυπες πρακτικές που εφαρμόζουν για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας τους.

Επίσης, διεξάγεται διαγωνισμός αφίσας και διαγωνισμός σχολικών παραδειγμάτων καλής πρακτικής στους οποίους μετέχουν σχολεία από τη Γυμνασιακή, Λυκειακή και Τεχνική Βαθμίδα.

Οι δράσεις μας δεν εξαντλούνται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διεξάγονται περί τις 5.000 επιθεωρήσεις, οργανώνονται πάνω από 80 σεμινάρια στα οποία το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μετέχει ως οργανωτής ή συνδιοργανωτής και διανέμεται πληροφοριακό υλικό σε εργοδότες, περιλαμβανομένου και επτάγλωσσου φυλλαδίου για ενημέρωση των αλλοδαπών εργαζομένων.

Είμαι βέβαιη ότι με την προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε και την πολιτική στήριξη που υπάρχει στον ύψιστο βαθμό οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία θα επιτευχθούν.

Προτού κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας κ. Eusebio Rialz Gonzalez που βρίσκεται σήμερα μαζί μας για να μιλήσει στην παγκύπρια συνδιάσκεψη που θα ακολουθήσει και να συγχαρώ όσους βραβεύτηκαν και όσους έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς που προκήρυξε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και να προτρέψω όλους να εργαστούν για την επιτυχία της Εκστρατείας.