23/9/10

Eπαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

23/09/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, συνέχισε χθες τις επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με χωριστές συναντήσεις τις οποίες είχε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Τonio Borg, την Υφυπουργό Εξωτερικών του Μεξικού κα Lourdes Aranda, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Amre Moussa, τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας κ. Sergei Martynov, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας κ. Grigol Vashadze και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Edward Nalbandian.



Με όλους τους ομολόγους του, ο κ. Κυπριανού συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τους ενημέρωσε, επίσης, για το Κυπριακό. Επιπλέον, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας συζήτησε θέματα που αφορούν την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων και με τον Αρμένιο Υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο.

Χθες το μεσημέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε υπουργικό γεύμα εργασίας των 27 της ΕΕ με τη Ρωσία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της Ρωσίας με την ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τις επαφές του στη Γενική Συνέλευση:

«Η εδώ παρουσία μας, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να γίνονται διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους, ιδιαίτερα από χώρες που, λόγω γεωγραφικής απόστασης, υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία και επικεντρωνόμαστε, βεβαίως, στις συναντήσεις με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μελλοντικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης. Κύριο θέμα είναι το Κυπριακό, ιδιαίτερα η φάση των συνομιλιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη έμφαση στο να μην αλλάξει η διαδικασία, στο να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα, στην ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης και, βεβαίως, τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο με τις τρεις προτάσεις.

Βεβαίως είναι και ευκαιρία να βλέπουμε και διμερή ζητήματα όπως η υπογραφή συμφωνιών, μνημονίων διαβουλεύσεων, συμφωνιών για θεωρήσεις διαβατηρίων και, γενικότερα, για ανταλλαγή απόψεων προς επίλυση ζητημάτων ή προώθηση ζητημάτων που αφορούν σε διμερές επίπεδο με τις χώρες που συναντιόμαστε. Βεβαίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από το Κυπριακό, παρουσιάζει το Μεσανατολικό, η διαδικασία επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος. Η Κύπρος σαν ευρωπαϊκή χώρα μεν, αλλά με την εγγύτητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πέρα από το ότι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όταν και αν χρειαστούν, ζητούμε να ενημερωνόμαστε απευθείας από τα εμπλεκόμενα μέρη και να συζητούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς».