2/9/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
01/09/2010

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισαν με το μεγάλο σκάνδαλο της ίδρυσης της εταιρείας Hellas Jet που αποφασίστηκε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τις Κυπριακές Αερογραμμές.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισαν με το μεγάλο σκάνδαλο της ίδρυσης της εταιρείας Hellas Jet, που με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σοβαρή μελέτη αποφασίστηκε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Τόση ήταν η προχειρότητα του όλου καταστροφικού εγχειρήματος με την ίδρυση της εταιρείας, που ενοικιάστηκαν τότε αεροπλάνα, έγινε πρόσληψη προσωπικού, άνοιξαν γραφεία, και τα αεροπλάνα της Hellas Jet δεν μπορούσαν να πετάξουν αφού 'ξεχάστηκε' να εξασφαλιστεί άδεια λειτουργίας από τις ελληνικές Αρχές.

Για αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτό το σκάνδαλο ξετίναξε την κεφαλαιουχική βάση των Κυπριακών Αερογραμμών, αφού κόστισε 85 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο. Ως αποτέλεσμα τούτου, το πρώτο εξάμηνο του 2003, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών παρέδιδε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ζημιά πάνω από 60 εκ. ευρώ για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Τότε, βέβαια, ο ΔΗΣΥ σφύριζε αδιάφορα, προσπαθώντας να αποσείσει τις ασήκωτες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι Κυπριακές Αερογραμμές. Τώρα, διά στόματος του Αναπληρωτή Προέδρου του, θυμήθηκε τα λεφτά των φορολογουμένων παραπληροφορώντας ξανά για τα 35 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Eurocypria με στόχο να εξυπηρετηθούν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της εταιρείας και να εξασφαλιστεί χρόνος για συζήτηση του μέλλοντος των αερομεταφορέων της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «τώρα βρισκόμαστε στη συζήτηση αυτού του τεράστιου θέματος στη βάση και της μελέτης που έχει εκπονηθεί από αναγνωρισμένο οίκο και την οποία ζήτησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών, των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria. Η Κυβέρνηση συλλογικά θα πάρει αποφάσεις για την προοπτική και το μέλλον των αερογραμμών στην Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι «ο ΔΗΣΥ προφανώς προτείνει ως λύση την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών, εμφανίζοντας κιόλας την ιδιωτικοποίηση ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων. Εάν ο λόγος για τις ζημιές που παρουσιάζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι ότι το κράτος κάνει τον επιχειρηματία, κατά τα λεγόμενα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε χρειάζεται να απαντηθεί το ερώτημα: Πώς γίνεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών αερογραμμών παγκόσμια να παρουσιάζει σήμερα τεράστιες ζημιές, όταν μάλιστα αρκετές από αυτές τις εταιρείες μέχρι πρόσφατα παρουσίαζαν κέρδη; Η απάντηση είναι απλή: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι πάμπολλες παρενέργειες που αυτή έχει προκαλέσει - προκάλεσε ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα που επέφεραν τεράστιες ζημιές σε έναν τομέα, όπως είναι οι αερομεταφορές, στον οποίο τομέα κυριαρχεί ένας έντονος ανταγωνισμός».

Τόνισε ότι «εμείς, ως Κυβέρνηση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον».

Εξάλλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να δοθούν κάποιες προτάσεις λόγω των επικείμενων ολοήμερων διαπραγματεύσεων, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όχι, δεν είναι διαπραγμάτευση με τον κ. Ντάουνερ ή με τον ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συνάντηση αυτή είναι στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων και επαφών που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΟΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Κληθείς να σχολιάσει ότι κάποια πολιτικά κόμματα ζήτησαν όπως συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προτού κατατεθούν οποιεσδήποτε προτάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι θα τοποθετήσουμε ξανά τις θέσεις μας, θα δώσουμε τις γενικές μας γραμμές στο περιουσιακό και θα τις συζητήσουμε, και αυτές οι γραμμές, αυτές οι θέσεις, είναι πολύ γνωστές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Τις έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο. Έχουν συζητηθεί και στην υποεπιτροπή που έχει δημιουργηθεί για το θέμα του περιουσιακού, για αυτό δεν είναι ανάγκη ορισμένοι να επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως κάτι γίνεται πίσω από τις πλάτες των πολιτικών δυνάμεων. Κάθε άλλο».

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «από εκεί και πέρα, το Εθνικό Συμβούλιο σύντομα θα συνέλθει σε συνεδρία, ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει αυτήν τη συνεδρία, και έτσι και αλλιώς εκκρεμεί αυτή η συνεδρία η οποία θα γινόταν στα μέσα Αυγούστου και έχει αναβληθεί, και αυτή η συνεδρία θα ολοκληρώσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον τίθεται θέμα κατάθεσης νέων προτάσεων στο περιουσιακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος».