15/9/10

Εναρκτήρια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στην κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χαρίλαο Σταυράκη για παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2011
15/09/2010





Σας καλωσορίζω στη σημερινή παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2011 την οποία θα κάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Αντιλαμβάνομαι ότι η παρουσία και των πολιτικών συντάκτων εδώ έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί δεν είναι απλώς ένα θέμα οικονομικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία αποτελεί τη βάση όλων των υπολοίπων, και ειδικά της πολιτικής.

Αυτή η Κυβέρνηση είχε την ατυχία να αναλάβει καθήκοντα με την έναρξη ουσιαστικά μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε και έχει ακόμα παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία. Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε το καθήκον να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την οικονομική κρίση και να βγάλει την Κύπρο από αυτήν την κρίση και μπορούμε να πούμε σήμερα ότι μέσα στο 2010 η Κύπρος σταθερά βγαίνει από τη στασιμότητα και παίρνει σταδιακά το δρόμο της ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι οι σχεδιασμοί και η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση έχουν αποδώσει και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχεδιασμοί που κάνουμε μέσα από τον προϋπολογισμό του 2011 για να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό, να έχουμε συνέχιση της προσπάθειας εξυγίανσης των οικονομικών και επίλυσης διαχρονικών συσσωρευμένων προβλημάτων στην οικονομία του τόπου θα συνεχιστούν και θα πετύχουν, όπως επίσης είμαστε σίγουροι ότι με το νέο προϋπολογισμό, και μέσα στο 2011, θα συνεχιστεί από μέρους της Κυβέρνησης η στήριξη στην ανάπτυξη και η στήριξη στο κοινωνικό κράτος. Και πρώτα απ’ όλα η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που έχουν μεγάλη ανάγκη τη φροντίδα και τη θαλπωρή του κράτους.

Δεν πρόκειται εγώ να προβώ, όπως έχω πει, σε ανάλυση του προϋπολογισμού. Αυτή θα την κάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Είμαι σίγουρος ότι, όπως και πέρσι και πρόπερσι, θα είναι και αναλυτικός και πολύ διαφωτιστικός και αφού παρουσιάσει τον προϋπολογισμό θα σας τον παραδώσω για τις δικές σας ερωτήσεις που είμαι σίγουρος ότι είναι πολλές, όπως το ίδιο σίγουρος είμαι ότι θα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός και διαφωτιστικός στις απαντήσεις του.