30/9/10

Υπεγράφη σήμερα στη Λευκωσία Συμφωνία ύψους €20 εκ., μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (€10 εκ.) και της Τράπεζας Κύπρου (€10 εκ.), για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE.

Υπογραφή Συμβολαίου μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, στη Λευκωσία
30/09/2010





Υπεγράφη σήμερα στη Λευκωσία Συμφωνία ύψους €20 εκ., μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (€10 εκ.) και της Τράπεζας Κύπρου (€10 εκ.), για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE.

Η Συμφωνία αφορά στο πρώτο προϊόν της Πρωτοβουλίας JEREMIE για την Κύπρο, μια νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση που έχει ως στόχο τη στήριξη της επέκτασης και ανάπτυξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με δάνεια ύψους μέχρι €100,000, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Τράπεζα Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και διαχειριστή του Ειδικού Ταμείου (Holding Fund) της Πρωτοβουλίας JEREMIE στην Κύπρο. Το Ειδικό Ταμείο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα, 2007-2013»

Τα νέα αυτά δάνεια αναμένεται να δοθούν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε ό,τι αφορά τη διάρκεια αποπληρωμής, την περίοδο χάριτος, τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, καθώς επίσης και την πολιτική τιμολόγησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα εν λόγω δάνεια στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της ανάπτυξης και της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και της προώθησης σχεδίων που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της Συμφωνίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης και αναμένεται να βοηθήσει πραγματικά τις ανάγκες των εν λόγω επιχειρήσεων».

Ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Βάσος Σιαρλή, τόνισε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας είναι πολύ ουσιαστική, αφού «με το προϊόν JEREMIE η Τράπεζα Κύπρου κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της οικονομίας, προσφέροντας μάλιστα ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, καλύπτοντας έτσι πραγματικές ανάγκες των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και στην κατάλληλη στιγμή».

Εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής για τα Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η Πρωτοβουλία JEREMIE, ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Κώστας Ιακώβου ευχαρίστησε και συνεχάρη τις δύο πλευρές για την επίτευξη της εν λόγω Συμφωνίας και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους όπως συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη του κοινού στόχου για στήριξη των ΜμΕ. Σημείωσε δε, ότι «η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στην χρηματοδότηση, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης».

Αναφέρεται ότι, η Συμφωνία αυτή αποτελεί προϊόν της πρώτης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE, κατά τη διαδικασία της οποίας η Τράπεζα Κύπρου έχει επιλεγεί ως ο χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής για την προώθηση και εφαρμογή του πρώτου χρηματοπιστωτικού προϊόντος του JEREMIE στην Κύπρο.

Σημειώνεται επίσης ότι, στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη και η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το δεύτερο προϊόν της Πρωτοβουλίας JEREMIE, το οποίο αφορά στην κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, στο πλαίσιο ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων προς ΜμΕ.