28/9/10

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

28/09/2010
Η Κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν έχει πειράξει τις συντάξεις, αντίθετα τις έχει αυξήσει καθιερώνοντας ταυτόχρονα το πασχαλινό επίδομα, είπε σήμερα το απόγευμα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Κύπρο και σε σχέση με την σημερινή εξαγγελία τριών συντεχνιών ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ για μια κινητοποίηση που θα γίνει αύριο, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Aυτή είναι μια κινητοποίηση με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης αυτή η κινητοποίηση έχει αντικείμενο. Διερωτόμαστε, όμως, τί θα μπορούσε κανείς να ζητά στην Κύπρο; Στην Κύπρο η Κυβέρνηση λέει ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να φορτωθούν το κόστος της κρίσης, αλλά να το καταβάλουν και οι έχοντες και οι κατέχοντες με το δικό τους μερίδιο. Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση δεν έχει διανοηθεί καν να πειράξει τους μισθούς, την ίδια στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι μισθοί μειώνονται. Η Κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν έχει πειράξει τις συντάξεις, αντίθετα τις έχει αυξήσει καθιερώνοντας ταυτόχρονα το πασχαλινό επίδομα. Η Κυβέρνηση στην Κύπρο θεωρεί την ΑΤΑ ευλογία τη στιγμή που άλλοι τη θεωρούν κατάρα και στο παρελθόν προσπάθησαν να την κουτσουρέψουν. Στην Κύπρο η Κυβέρνηση καταθέτει συγκεκριμένα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής – θυμίζω τα πέντε νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ήδη στη Βουλή και που περιλαμβάνουν 22 συγκεκριμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Στην Κύπρο η Κυβέρνηση διαφωνεί με τα όποια νεοφιλελεύθερα μέτρα που στόχο έχουν να φορτώσουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στην Κύπρο η Κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ο πλούτος θα καταβάλει κομμάτι του φόρτου της οικονομικής κρίσης, μέτρα τα οποία, δυστυχώς, άλλοι απέρριψαν. Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την άδεια της ΕΕ για να επιβάλει οροφή στις τιμές βασικών προϊόντων, τη στιγμή που άλλοι θεωρούν την επιβολή τέτοιων μέτρων ως απαράδεκτη και μάλιστα ειρωνεύονται τα μέτρα αυτά. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα όσα ζητούν οι τρεις συντεχνίες όχι απλά βρίσκουν την Κυβέρνηση συμπαραστάτη τους, αλλά και οι συγκεκριμένες συντεχνίες θα έπρεπε να συμπαρασταθούν στην Κυβέρνηση και ο στόχος της διαμαρτυρίας τους να είναι άλλος, να είναι όλοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να πειραχτούν μισθοί και συντάξεις, οι οποίοι καταψηφίζουν οποιοδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον προκλητικό πλούτο, αυτοί οι οποίοι διαφωνούν με την τοποθέτηση πλαφόν σε βασικά προϊόντα. Σε αυτούς θα έπρεπε να αποταθούν οι συγκεκριμένες συντεχνίες».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη – ο οποίος με τη σειρά του σχολίαζε δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ - αναφορικά με το τι έχει πράξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, για να αισθάνεται εξαντλημένος – ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η περίοδος στην οποία διερχόμαστε είναι πολύ σημαντική για να εξαντλούμε τον δημόσιο πολιτικό διάλογο σε ειρωνείες. Εμείς δεν έχουμε παράδοση στην ειρωνεία, εμείς έχουμε παράδοση στη θέση και στην πρόταση».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Φωκαϊδη, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Αυτή η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα μεταξύ των οποίων και η αναδόμηση του τρόπου που γίνονται οι εξετάσεις ώστε να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένος ισχυρισμός, ο οποίος διερευνάται από την Αστυνομία. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε δηλώσεις ή παρεμβάσεις που ενδεχομένως στο τέλος της ημέρας να δυσχεράνουν το έργο της Αστυνομίας. Εμείς τονίζουμε ότι επιθυμούμε να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης διότι πρώτα και κύρια εμάς μας ενδιαφέρει αυτές οι διαδικασίες να είναι πλήρως αξιοκρατικές. Σε ό,τι αφορά στα όσα παρεπόμενα έχει και εκτός ουσίας έχει πει ο κ. Φωκαϊδης, θέλω να σημειώσω ότι όταν η πολιτική δύναμη η οποία αυτοχαρακτηριζόταν όταν κυβερνούσε ως ‘περίοδος της παρακμής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της σήψης’, θεωρεί ότι επί σημερινής διακυβέρνησης, που γίνονται τόσα βήματα και στον κοινωνικό τομέα – θυμίζω αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 40% - η δίκαιη κοινωνία είναι ανέκδοτο, τότε διερωτώμαι τι θα πρέπει να λέει κάποιος όταν οι δικές τους φιλοσοφίες, οι δικές τους πρακτικές, τις οποίες έχουμε γνωρίσει και στο παρελθόν, βρεθούν στην εξουσία. Δεν είναι ανέκδοτο σήμερα η δίκαιη κοινωνία, ανέκδοτο είναι να θεωρεί κάποιος ότι τα όσα βήματα γίνονται δεν οδηγούν προς μια βελτίωση και της κοινωνικής κατάστασης, και των θεσμών και των αξιών σε αυτό τον τόπο». 5.45 μ.μ.