17/9/10

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στις δηλώσεις της Βουλευτού κας Ρούλας Μαυρονικόλα, αναφορικά με τους Επιθεωρητές Ισότητας
17/09/2010






Σε χθεσινές δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΄Ισων Ευκαιριών, η Βουλευτής της ΕΔΕΚ κα Ρούλα Μαυρονικόλα, αναφέρθηκε στο θέμα των Επιθεωρητών Ισότητας. Με στόχο την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση καθώς, και την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημειώνει τα ακόλουθα:

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε διάκριση λόγω φύλου χρήζει εξειδίκευσης και δεν αποτελεί έλεγχο τεχνικής φύσεως, η κα Υπουργός διόρισε, πριν 2 χρόνια, δύο Επιθεωρήτριες Ισότητας, προσοντούχες στον τομέα αυτό, με νομική κατάρτιση, οι οποίες ήδη από το διορισμό τους εξετάζουν καταγγελίες για θέματα διάκρισης λόγω φύλου και δεν ασχολούνται με οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμού των Επιθεωρητών Ισότητας, στο πλαίσιο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2009, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρότεινε και εγκρίθηκαν πέντε (5) θέσεις Επιθεωρητών Νομοθεσίας. Από αυτές, οι τρεις θέσεις πληρώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 και προγραμματίζεται η πλήρωση των δύο εναπομείναντων θέσεων στις 15 Οκτωβρίου 2010. Οι νεοπροσληφθέντες Λειτουργοί πρόκειται να στελεχώσουν το νέο Κλάδο που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού Επιθεώρησης για τις νομοθεσίες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος, μεταξύ αυτών και Νόμοι που αφορούν στην ισότητα των φύλων.

Με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση των εργαζομένων και των εργοδοτών, έχει εκδοθεί μεγάλος αριθμός ενημερωτικών φυλλαδίων και οδηγών σε θέματα διάκρισης λόγω φύλου και έχουν σταλεί στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για ενημέρωση των μελών τους, ενώ είναι, επίσης, διαθέσιμα στο κοινό.

Με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των υφιστάμενων Λειτουργών σε θέματα ισότητας, πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα σεμινάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι Λειτουργοί Εργασίας στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία, πρόσθετα προς άλλα καθήκοντα, έχουν οριστεί και ως Επιθεωρητές για θέματα ισότητας και έχουν εκπαιδευθεί επί τούτου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο χειρισμός των καταγγελιών μετά που θα λάβουν ένα παράπονο παραπέμπεται στους εξειδικευμένους Επιθεωρητές.

Σύντομα αναμένεται η έκδοση ενός εγχειριδίου για θέματα ισότητας των δύο φύλων στην εργασία, το οποίο θα περιέχει ανάλυση των εννοιών της άμεσης και έμμεσης διάκρισης λόγω φύλου, περιλαμβανομένης της διάκρισης λόγω εγκυμοσύνης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, παραδείγματα διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία και ανάλυση των προνοιών των περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων του 2002 έως 2009 (Ν.205(Ι)/2002), καθώς και των περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμων του 1997 έως 2008 (Ν.100(Ι)/97). Η εν λόγω έκδοση στοχεύει, κυρίως, στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών και συμβουλών προς τους Επιθεωρητές Ισότητας, αλλά και προς άλλα άτομα τα οποία έχουν ενεργό συμμετοχή στην παροχή συμβουλών και βοήθειας στα θύματα διακρίσεων, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη δυνατή διερεύνηση και συλλογή στοιχείων σε καταγγελίες για διάκριση λόγω φύλου.

Με τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν, έχουν τεθεί για πρώτη φορά από το 2002 που ψηφίστηκε ο Νόμος, οι βάσεις για έμπρακτη εφαρμογή του Νόμου για την ΄Ιση Μεταχείριση.