10/9/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για θέματα της επικαιρότητας

10/09/2010

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με διάφορα θέματα της επικαιρότητας.


Με αφορμή τα Στατιστικά Στοιχεία Τουρισμού που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Βάσει της Έρευνας Ταξιδιωτών οι αφίξεις τουριστών τον μήνα Αύγουστο 2010 ανήλθαν στις 304.264 σε σύγκριση με 291.583 του αντίστοιχου περσινού μήνα. Δηλαδή, σημείωσαν αύξηση 4,3%. Επίσης, για ολόκληρη τη φετινή περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Αυγούστου 2010, ξεπεράστηκε η μείωση και έχουμε τώρα μία αύξηση 0,7%.

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση, η οποία είναι και εντυπωσιακή, προέρχεται από τη Ρωσία - η συνολική αύξηση για την εν λόγω περίοδο των οκτώ μηνών ανέρχεται στο 50,2%. Τέλος, υπάρχει μία μείωση 5,8% από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχουμε, επίσης, τα αποτελέσματα των εσόδων. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου, τα έσοδα ανέρχονται σε €809,4 εκ. σε σύγκριση με €798,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή, υπάρχει μία αύξηση και στα έσοδα κατά 1,4%».

Ακολούθως, ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στο θέμα των κυβερνητικών αποφάσεων για τα γήπεδα γκολφ, διευκρινίζοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για δήθεν μεταβολή της πολιτικής της Κυβέρνησης για τα γήπεδα γκολφ. Σημειώνοντας, αρχικά, ότι έχει εκδοθεί σήμερα σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι «η Υπουργική Επιτροπή κατηγορηματικά και ομόφωνα εισηγήθηκε στις αποφάσεις της επαναβεβαίωση της πολιτικής αναφορικά με τη μη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού. Επίσης, να σημειώσουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα έχουν αναφερθεί στον Τύπο περί δήθεν χρησιμοποίησης ή παραβίασης του προγράμματος «Φύση 2000» και καλώ όλους, πριν να μας κρίνουν και να μας καταδικάζουν, να περιμένουν να δουν τις αποφάσεις».

Αναφορικά με το θέμα των τιμών των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι βάσει των αποτελεσμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, «η Κύπρος αυτή την εβδομάδα στις τιμές της βενζίνης είναι η τρίτη φθηνότερη και στις τιμές του πετρελαίου κίνησης είναι η πέμπτη φθηνότερη».

Τέλος, ο Υπουργός Εμπορίου σχολίασε, επίσης, τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Για το συγκεκριμένο θέμα, επισήμανε ότι «ο πληθωρισμός στην Κύπρο διαχρονικά διαπιστώνεται ότι είναι κάπως ψηλότερος από το μέσο πληθωρισμό της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Είμαστε μικρή χώρα, υπάρχει θέμα εποχικότητας, θέμα καύσωνα, ως επίσης και το θέμα του κόστους της ενέργειας.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι τις τελευταίες ημέρες κάποια εποχιακά προϊόντα έχουν ακριβύνει. Πρέπει όμως να δούμε το καλάθι της νοικοκυράς για όλη τη χρονική περίοδο και εδώ πρέπει να σημειώσω ότι τους προηγούμενους επτά μήνες στον τομέα των τροφίμων υπήρξαν μειώσεις, ενώ τον Αύγουστο υπήρξε μεγάλη αύξηση. Αυτό οφείλεται, όπως μας λένε οι ειδικοί, λόγω αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας και των σιτηρών διεθνώς και λόγω του ότι στην Κύπρο είχαμε επιπρόσθετα το αρνητικό φαινόμενο του καύσωνα.

Επειδή έχουν δημοσιευθεί κάποιοι τιμοκατάλογοι για χονδρικές τιμές που έχουν δοθεί στις υπεραγορές και αναμένονται ανατιμήσεις και έγινε, νομίζω, κάποια υπερβολή, θέλω να ενημερώσω ότι έχουμε ήδη καλέσει τόσο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) όσο και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) να έρθουν στο Υπουργείο Εμπορίου για να μας δώσουν και εξηγήσεις, αλλά και τεκμηρίωση. Επίσης, έχουμε δώσει οδηγίες στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, πέραν των Παρατηρητήριων που γίνονται τακτικά σε υπεραγορές, φούρνους και μικρές υπεραγορές, να προχωρήσουν και ελέγχοι στις χονδρικές τιμές. Δηλαδή, στις τιμές των εισαγωγέων – τί τιμές πληρώνουν, αν πληρώνουν ψηλότερες τιμές από ό,τι πληρώνονται σε άλλες χώρες και τί χρεώνουν τις υπεραγορές και τους άλλους καταστηματάρχες.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Εμπορίου, μαζί με όλες τις άλλες Υπηρεσίες, θα συνεχίσει την προσπάθειά του, στο βαθμό που ο Νόμος το επιτρέπει, να ελέγχει και να πληροφορεί τους καταναλωτές για τις τιμές, ούτως ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις συγκρίσεις του και να επιλέγει ανάλογα. Πρέπει όμως να προσέξουμε όλοι, διότι κάποτε δίνεται μια εικόνα στην Κύπρο πολύ χειρότερη από ό,τι είναι, ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Κληθείς να αναφέρει τις ενέργειες που θα γίνουν από το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με τις αυξήσεις που οι διάφοροι έμποροι προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις, ο κ. Πασχαλίδης επανέλαβε ότι «πρώτον, κλήθηκε η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και, δεύτερον, δόθηκαν οδηγίες ώστε από σήμερα να ζητηθούν τιμολόγια και να ελεχθούν οι τιμές αυτές με άλλες χώρες. Δηλαδή, διεθνή προϊόντα που η Κύπρος εισάγει, εισάγονται και σε άλλες χώρες. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι χρεώνουν την Κύπρο και τι χρεώνουν σε άλλες χώρες».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει απαντήσει η ΕΕ για το θέμα της επιβολής πλαφόν σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας όμως ότι «συνεχίζεται αυτή η διαβούλευση με την ΕΕ και σίγουρα, μόλις έχουμε τη σχετική έγκριση, όπως υποσχεθήκαμε, θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για μείωση του 25% των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου Εμπορίου, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αφού «υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που αντί από το Υπουργείο Εμπορίου, θα γίνουν από κάποιους άλλους. Παραδείγματος χάριν, το Τερματικό του Φυσικού Αερίου έχει ανατεθεί στην Αρχή Ηλεκτρισμού και σε Στρατηγικό Επενδυτή. Έτσι, αυτό το έργο θα γίνει οπωσδήποτε, απλά δεν χρεώνεται στο Υπουργείο Εμπορίου.

Αλλά αυτό το Υπουργείο είναι το Υπουργείο ανάπτυξης και να είστε σίγουροι ότι όλα τα αναπτυξιακά έργα που έχουμε σχεδιάσει, πρόθεσή μας είναι να τα προχωρήσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι εφικτό να προχωρήσουν όλα τα έργα με τη συγκεκριμένη μείωση, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα, όπως το Τερματικό Φυσικού Αερίου, το Τερματικό Καυσίμων και το Εργαστήριο Μετρολογίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση του 4,3% στις αφίξεις τουριστών για τον Αύγουστο, «διότι πέραν της ικανοποιητικής αύξησης των τουριστών από το εξωτερικό, πρέπει να πούμε ότι φέτος είχαμε και έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό Κυπρίων τουριστών που επέλεξαν να κάνουν τουρισμό και στην Κύπρο ή στην Κύπρο μόνο».

Τέλος, κληθείς να αναφέρει τις εκτιμήσεις του Υπουργείου για τον επόμενο χρόνο όσον αφορά τουρίστες από τη βρετανική αγορά, η οποία καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επηρεαστεί, ίσως περισσότερο, από τη διεθνή οικονομική κρίση. Από την άλλη, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι ο καλύτερός μας τουριστικός προορισμός και υπάρχουν διάφορες παράμετροι και διάφοροι λόγοι που σημειώνεται αυτή η μείωση. Εμείς σαν Υπουργείο και ο ΚΟΤ έχουμε αναλάβει κάποιες επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε και να συγκρατήσουμε τη μείωση και, εάν είναι δυνατόν, να την ανατρέψουμε.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με τις αεροπορικές συνδέσεις και επί της ευκαιρίας, να χαιρετίσω και να καλωσορίσω τις νέες αεροπορικές εταιρείες και τις νέες αεροπορικές συνδέσεις Κύπρου με άλλες χώρες με επιπρόσθετους προορισμούς. Επίσης, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι αρχίζουμε μια νέα δραστηριότητα με γνωστή συμπατριώτισσά μας σεφ, η οποία θα παρουσιάζεται στην τηλεόραση SKY. Είναι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που πιστεύουμε μαζί με τις άλλες που προωθούμε τώρα θα ανακόψουμε αυτή τη μείωση από την αγγλική αγορά».