8/9/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας 08/09/2010

08/09/2010

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξευρεθεί λύση παρά να συνεχίσουμε τη συζήτηση, όσο δύσκολη και ψυχοφθόρα και να είναι, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο όπου διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στη σημερινή ολοήμερη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου είπε ότι «γίνεται συζήτηση επί των προτάσεων. Δεν είναι απλή συζήτηση. Βέβαια θα συνεχιστεί και στο επίπεδο των ηγετών την Παρασκευή και στο επίπεδο των συμβούλων περαιτέρω». Και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα, ένα πολύ σύνθετο θέμα για το οποίο είμαστε εξουσιοδοτημένοι από τον λαό να συζητήσουμε. Διότι ακούω και κουβέντες οι οποίες λένε ότι απαγορεύεται να συζητήσουμε. Εδώ καταλήξαμε τελικά! Τη συζήτηση δεν είναι εμείς που την ανοίξαμε. Τη συζήτηση είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Εθνάρχης που την άνοιξε και σε σχέση με τις περιουσίες που σχετίζονται με τη διζωνικότητα, την οποίαν αποδέχθηκε. Και να μην πει κανείς τώρα ότι τα φορτώνω στον Μακάριο. Για το όνομα του Θεού πλέον. Επαναλαμβάνω, συμπεριφερόμαστε ωσάν να είμαστε ισχυρότατη δύναμη και δεν έχουμε ανάγκη από λύση εμείς και ας προχωρούν τα πράγματα. Εγώ λέω ότι το να προχωρούν τα πράγματα με τα τετελεσμένα, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Και δεν είμαι ο Πρόεδρος, ο οποίος θα είμαι ο τελευταίος Πρόεδρος πριν τη διχοτόμηση. Θέλω να εξεύρουμε λύση. Λύση, η οποία βεβαίως να σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να λαμβάνει υπόψη, ασφαλώς, και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη για 36 χρόνια κατοχή και να τερματίσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Άρα, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση όσο δύσκολη και αν είναι και όσο ψυχοφθόρα και αν είναι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.