8/9/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

08/09/2010
Μετά τη σημερινή ολοήμερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ημέρα αφιερώθηκε στη συζήτηση των προτάσεων που τέθηκαν για το θέμα του Περιουσιακού.



Σε ερώτηση αν τώρα αυτές οι προτάσεις είναι γραπτές, ο κ. Downer είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν εκτενώς αυτές τις προτάσεις που έθεσαν και τις συζήτησαν όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι δύο ομάδες. Ερωτηθείς, εφόσον είδε τις προτάσεις των δύο πλευρών, ποιές είναι οι προσδοκίες του, ο Αυστραλός αξιωματούχος ανέφερε:

«Για να το κάνω αυτό ξεκάθαρο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καθόλου θέση σε οποιαδήποτε πρόταση. Είμαστε εντελώς ουδέτεροι όσον αφορά τις προτάσεις. Η επεξεργασία των προτάσεων είναι η πρόκληση για τους ηγέτες και, βεβαίως, των ομάδων τους. Και οι δύο ηγέτες να εξηγήσουν τις προτάσεις τους, να βεβαιωθούν ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τις ίδιες τους τις προτάσεις και να βρουν τρόπους προσπάθειας συμβιβασμού των δύο θέσεων. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουν».

Κληθείς να αναφέρει αν οι δύο ολοήμερες συναντήσεις των δυο ηγετών θα καταδείξουν κατά πόσο οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, ο κ. Downer τόνισε ότι αυτές είναι δύο πολύ σημαντικές ημέρες, και συνέχισε:

«Είναι πολύ υποβοηθητικό συχνά να έχουμε αυτή την εντατικοποίηση των συνομιλιών. Την τελευταία φορά που είχαμε εδώ εντατικές συνομιλίες, εάν δεν με απατά η μνήμη μου ήταν στις αρχές Μαρτίου αυτού του χρόνου και έγινε πάρα πολύ καλή εργασία στα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας. Βεβαίως η ελπίδα μας είναι, σε αυτό το πολύ δύσκολο κεφάλαιο, αυτό για το Περιουσιακό και βεβαίως στα άλλα συνδεδεμένα θέματα, τα οποία γνωρίζετε, όπως οι δύο ηγέτες και οι ομάδες τους να μπορέσουν να έλθουν πιο κοντά αυτή την περίοδο. Αυτό, βεβαίως, είναι το νόημα των συνομιλιών».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Downer είπε:

«Αναμφίβολα, υπάρχουν διαφορές και αναμφίβολα, υπάρχουν κατανοήσεις. Εννοώ ότι δεν έρχονται (οι ηγέτες) εδώ μη γνωρίζοντας τις θέσεις του άλλου. Προφανώς έχουν μια καλή ιδέα για τις θέσεις του άλλου και, βεβαίως, έχουν ανταλλάξει προτάσεις».


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του VOULI.NET | Αίτηση Συνδρομητή