3/9/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
02/09/2010
Το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών υπονομεύθηκε από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία «πέταξε στον αέρα» 85 εκ. ευρώ με το μεγάλο σκάνδαλο της Hellas Jet είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε ότι «η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χορήγησε τις Κυπριακές Αερογραμμές με περίπου 47 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 50% των κερδών των αδασμολογήτων ειδών και που κανονικά θα έπρεπε να καταλήξουν στο ταμείο του κράτους. Η Κυβέρνηση, όμως, του ΔΗΣΥ αποφάσισε να τα στερήσει από το κράτος και τα διοχέτευσε στις Κυπριακές Αερογραμμές».

Και πρόσθεσε: «Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, την 1η Μαΐου του 1996, τα αδασμολόγητα είδη πέρασαν στις Κυπριακές Αερογραμμές, έτσι το κέρδος από το αδασμολόγητα είδη πήγαιναν στις Κυπριακές Αερογραμμές και όχι στα ταμεία του κράτους. Το γνωρίζει αυτό πολύ καλά ο κ. Νεοφύτου και ας μην προσπαθεί να παραπλανήσει ότι τάχα η Κυβέρνησή τους δεν έδωσε τίποτα. Τότε, μάλιστα, οι Κυπριακές Αερογραμμές πετούσαν σε συνθήκες μονοπωλιακού καθεστώτος, ενώ σήμερα λειτουργούν σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που δεν έκανε αρχοντοχωριατισμούς και χουβαρνταλίκια με τα λεφτά των φορολογουμένων, πέταξε στον αέρα 85 εκ. ευρώ με το μεγάλο σκάνδαλο της Hellas Jet.

Μ’ αυτό το σκάνδαλο, αλλά και με άλλες αποφάσεις, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ υπονόμευσε το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών και ροκάνισε τα θεμέλια της εταιρείας».

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «ο κ. Νεοφύτου όψιμα θυμήθηκε σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια μας γιατί το κράτος δανείζεται από αυτά για να συντηρεί το σπάταλο κράτος. Προφανώς, όταν ο ΔΗΣΥ βρισκόταν στην εξουσία δεν υπήρχαν ούτε παιδιά ούτε εγγόνια για να ανησυχεί για το μέλλον τους ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Επί διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, προσλήφθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για να βολευτούν ημέτεροι και να συντηρηθούν καρεκλοκένταυροι, όπως κατήγγειλλε τότε η ΝΕΔΗΣΥ. Ας μην προσπαθούν σήμερα να φορτώσουν σε άλλους το σπάταλο κράτος που αυτοί δημιούργησαν διότι έτσι χάνουν εντελώς την αξιοπιστία τους.

Σήμερα ο ΔΗΣΥ και ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του θυμήθηκαν τον Κύπριο φορολογούμενο. Όταν η Κυβέρνηση, όμως, έφερε πρόταση για να συμβάλει ο πλούτος με ένα λογικό τρόπο στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αυτοί προτίμησαν να στηρίξουν τον πλούτο αντί τον Κύπριο φορολογούμενο και τον απλό πολίτη. Προφανώς για τον ΔΗΣΥ η προεκλογική εκστρατεία άρχισε νωρίς», είπε ο κ. Στεφάνου.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε ότι η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο «της πολύ σοβαρής δουλειάς και προσπάθειας που κάνει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών και της Γιουροσύπρια».

Σε παρατήρηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να αναμένουν την κατάθεση σκέψεων ή προτάσεων που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις θέσεις που έχουμε στο περιουσιακό. Από' κει και πέρα, τι προτάσεις και θέσεις θα υποστηρίξει η τουρκοκυπριακή πλευρά, αυτό θα το δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού είναι ο καθρέφτης των θέσεων και των προθέσεων της κάθε πλευράς».

Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι ακόμα» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου, μέχρι την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, για να καθοριστεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής διαβούλευση με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν χρειάζεται να είναι ενήμερα τα κόμματα και να συζητούμε μαζί τους ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, πλείστες τόσες φορές έχει γίνει ένας ανάλογος διάλογος και συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό που έχουμε πει και σήμερα ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά το έχει στηρίξει είναι ότι είναι γνωστές οι θέσεις με τις οποίες πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό. Από' κει και πέρα, όπως κάθε φορά ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ενημερώνει και να διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει διαμεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τις δύο ολοήμερες συναντήσεις, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών - έχουμε ξαναπεί - δεν είναι διαμεσολαβητικός, είναι υποστηρικτικός».