27/8/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στα εγκαίνια της 49ης Γιορτής του Κρασιού, στο Δημοτικό Κήπο Λεμεσού
27/08/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την ευγενή πρόσκληση του αγαπητού φίλου Δημάρχου της Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου να τελέσω τα εγκαίνια της Γιορτής του Κρασιού, μιας εκδήλωσης που έχει γίνει πλέον θεσμός για την πόλη και επαρχία Λεμεσού και μιας γιορτής που σημαδεύει την έναρξη του τρύγου και της οινοποιητικής περιόδου.

Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από τότε που ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με άλλους φορείς και διακεκριμένους πολίτες της πόλης, συνέλαβαν την πρωτοποριακή ιδέα για τη διοργάνωση της πρώτης Γιορτής του Κρασιού, τον Οκτώβρη του 1961, η οποία αποτελεί έκτοτε πόλο έλξης για χιλιάδες συμπατριώτες μας και ξένους επισκέπτες. Στη φετινή Γιορτή, μέσα από ένα εντελώς ανανεωμένο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, γαστρονομικές παρουσιάσεις και πλούσια τοπικά εδέσματα, με άφθονο κυπριακό κρασί, καθώς και γευστικές δοκιμές κρασιού από εξέχοντες γευστολόγους, το κοινό, Κύπριοι και τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, για άλλη μια φορά, το ευχάριστο και φιλόξενο κυπριακό περιβάλλον.

Το κρασί είναι μέρος του πολιτισμού μας. Είναι το κατεξοχήν αρχαιότερο ποτό της Κύπρου, αφού βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων η παραγωγή κρασιού άκμαζε πριν από 5.500 χρόνια στην Κύπρο, γεγονός που δείχνει τη λατρεία των Κυπρίων στο κρασί από αρχαιοτάτων χρόνων. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια αργότερα, το κρασί εξακολουθεί να έχει την ίδια θέση στην καρδιά και στα ποτήρια των Κυπρίων, αλλά και των ξένων. Η εξαιρετική ποιότητά του, το θεσπέσιο άρωμα και η πλούσια γεύση του είναι χαρακτηριστικά που αποκτά από το φιλόξενο περιβάλλον, το ήπιο κλίμα και το κατάλληλο έδαφος που φιλοξενεί τα αμπέλια, αλλά και από την αγάπη, την αφοσίωση και το μεράκι του αμπελουργού που τα καλλιεργεί και τα φροντίζει.

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των οινοποιείων μας, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν και τα πιο ακριβά γούστα των Κυπρίων και ξένων καταναλωτών. Ο τομέας έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις διαθέσιμες επιδοτήσεις για δημιουργία, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των οινοποιείων μέσα στην καρδιά των αμπελουργικών περιοχών, με αποτέλεσμα να προσφέρεται σήμερα μια μεγάλη ποικιλία κρασιών ανώτερης ποιότητας, με μοναδικές γεύσεις και πλούσια αρώματα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί επιβεβαιώνεται από τα πολλά διεθνή βραβεία που έχουν εξασφαλίσει τα κυπριακά κρασιά και η Κουμανδαρία σε εξωτερικές αγορές, στοιχείο πολύ ελπιδοφόρο για μια επιτυχή εξαγωγική προσπάθεια.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή και προώθηση των κυπριακών κρασιών στις ξένες αγορές. Αυτό καταδεικνύεται από το ευρύ φάσμα προωθητικών δράσεων και ενεργειών που λαμβάνονται σε συνεργασία με τα εμπορικά μας κέντρα στο εξωτερικό τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, καταχώρηση διαφημίσεων και άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, διεξαγωγή ερευνών αγοράς, φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και αγοραστών και οργάνωση εκδηλώσεων για φορείς του κλάδου.

Η βελτίωση των οινικών μας προϊόντων, η συντονισμένη προσπάθεια για οργάνωση των Δρόμων του κρασιού και η αναβάθμιση της Γιορτής του Κρασιού, αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού, η οποία δέχεται το 13% του συνόλου των αφίξεων στο νησί μας. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα την πρόταση - πρόκληση της χώρας μας, γι΄αυτό και θεωρώ σημαντική τη συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην προσπάθεια για στήριξη και αναβάθμιση της Γιορτής του Κρασιού ώστε να καθιερωθεί σαν μια εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας και μαζικής προσέλευσης επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η Κυβέρνηση στηρίζει, επίσης, ενεργά τις προσπάθειες του Δήμου Λεμεσού για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και έργων εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας, όπως είναι η κατασκευή της νέας σύγχρονης Μαρίνας της Λεμεσού που είναι πραγματικό στολίδι της ανατολικής Μεσογείου, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του μόλου της πόλης, η ανάπλαση του παλιού λιμανιού, η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Αμαθούντα κ.ά. Το Υπουργείο, στο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη του σημαντικού έργου που επιτελείται τόσο από τον Δήμο Λεμεσού όσο και από τον επιχειρηματικό τομέα της πόλης, τους οποίους ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της 49ης Γιορτής του Κρασιού, τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Χρίστου, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους οινοπαραγωγούς και τον ΚΟΤ και να ευχηθώ στους αμπελουργούς μας καλή συγκομιδή, στους οινοποιούς μας καλά κρασιά και σε όλους εσάς καλή διασκέδαση.