27/8/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

27/08/2010

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει δώσει την απάντησή του αναφορικά με το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συνεδρίου των Αποδήμων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το τρίπτυχο των προτάσεων που προτείνουμε για το Κυπριακό. Εκφράζουμε ικανοποίηση διότι ο ΓΓ έχει δώσει τη δική του απάντηση. Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο της επιστολής, όπως δεν έχω σχολιάσει και άλλες επιστολές που έχουμε πάρει από άλλους παράγοντες, αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων ή εκπροσώπους άλλων κρατών. Γίνεται μια αξιολόγηση των αντιδράσεων για το τρίπτυχο και ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προσπάθεια σε συντονισμό και σε συνεργασία με την Ελλάδα για την περαιτέρω προώθηση του τρίπτυχου, διότι είναι πεποίθησή μας ότι αυτές οι προτάσεις, που στηρίζονται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι ισορροπημένες και ρεαλιστικές - μπορούν να υλοποιηθούν - και μέσα από την υλοποίησή τους να προωθήσουμε αποφασιστικά το διάλογο, να επιταχύνουμε το διάλογο και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέα προοπτική για την επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να δημιουργούνται δυναμικές προς την προώθηση συγκεκριμένων στόχων και εμάς στόχος μας είναι να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που προβλέπουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών είναι και το τρίπτυχο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας και σε παρατήρηση ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κανείς δεν έχει κηρύξει αδιέξοδο. Η διαδικασία προβλέπεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ - από το 1974 διεξάγεται δικοινοτικός διάλογος με στόχο την επίτευξη λύσης στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Έχουμε πρόταση για τον τρόπο επίλυσης των διεθνών πτυχών του Κυπριακού: Η διαχρονική μας θέση για τη διεθνή διάσκεψη στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τη συμμετοχή συγκεκριμένων παραγόντων - έτσι όπως είναι η δική μας πρόταση. Η απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί αυτό το τρίπτυχο, είναι η συνέχιση της προσπάθειας για να πειστεί η Τουρκία να δεχθεί τόσο το τρίπτυχο των προτάσεων, αλλά και γενικότερα να αλλάξει στάση και να επιτρέψει με την εποικοδομητική της στάση, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Αυτή είναι η προσπάθειά μας».


Σε ερώτηση αν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των συνομιλιών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν προσπαθείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα και καθηλώνεσαι στην απαισιοδοξία, τότε δεν έχεις και προοπτικές να επιλύσεις το πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι «οι δυσκολίες είναι μπροστά μας, τα δεδομένα είναι μπροστά μας. Έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων ότι, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, άλλη επιλογή δεν έχουμε από το να συνεχίσουμε με στοχευμένες ενέργειες, με συνέπεια στις αρχές λύσεις του Κυπριακού, αλλά και με ρεαλισμό, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Χίλαρι Κλίντον στο Συνέδριο των Αποδήμων, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «έχει πει τίποτε το διαφορετικό από τις πάγιες προσεγγίσεις των ΗΠΑ; Πρέπει να πω ότι είναι γνωστή η θέση μας, ότι θέλουμε ο διεθνής παράγοντας και ειδικά χώρες και δυνάμεις που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, να το παρακολουθούν και να λειτουργούν προς εκείνες τις ορθές κατευθύνσεις που να επιτρέπουν τη διάνοιξη της προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού. Θέλουμε και οι ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, να στραφούν προς αυτήν και να ασκήσουν την επιρροή τους έτσι ώστε η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση», κατέληξε.