4/8/10

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα

04/08/2010

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής σε Όπλα - Σώματα, απονομής ειδικότητας και τοποθέτησης σε Μονάδες των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2010 Β' ΕΣΣΟ, στο Στρατόπεδο "Ανδρέα Παναγίδη", απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις δημοσιογράφων:



Ερώτηση: Για το θέμα της φυγοστρατίας είστε απολύτως ικανοποιημένος; Μπορεί να παταχθεί πλήρως αυτό το φαινόμενο;

Απάντηση: Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι μπορεί να παταχθεί πλήρως. Η προσπάθεια μας ήταν να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο αυτό και το πετύχαμε σε ένα βαθμό λόγω των διοικητικών μέτρων που έχουμε λάβει.

Ερώτηση: Με τον νέο Νόμο τι θα αλλάξει ακριβώς;

Απάντηση: Με τον Νόμο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε σε βάθος το φαινόμενο. Δηλαδή με τον Νόμο θα θεραπεύσουμε τα κακώς κείμενα από πλευράς διαδικασιών, έτσι ώστε να είμαστε πιο σίγουροι ότι τα παιδιά τα οποία έχουν πραγματικό πρόβλημα, είτε σωματικό είτε ψυχολογικό, τυγχάνουν της σωστής αντιμετώπισης. Δεν μπορούμε να κρατάμε τα άρρωστα παιδιά στο στρατό.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει πολλά μέτρα τα οποία θα μπορέσουμε εμείς να αξιοποιήσουμε έτσι ώστε όχι μόνο να αναχαιτίσουμε τη φυγοστρατία, αλλά να προσπαθήσουμε σιγά-σιγά να την καταπολεμήσουμε, στο βαθμό που θα μπορούμε και που νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει.

Ερώτηση: Σίγουρα θα δοθούν οι διευκολύνσεις εκεί που πρέπει, όπως για παράδειγμα στους αθλητές...

Απάντηση: Μετά από προσπάθειες καταπολεμήσαμε άπαξ και διά παντός τη φυγοστρατία από πλευράς των αθλητών. Όταν είχα δει αυτήν την εικόνα, ότι δηλαδή αθλητές είχαν πάρει απαλλαγή ή αναστολή για λόγους υγείας ενώ ταυτόχρονα είχαν Δελτίο Υγείας από τον ΚΟΑ, τότε αξιοποίησα την εξουσία που μου παρέχει η νομοθεσία και κάλεσα όλους αυτούς, περίπου 79, σε δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο. Το Ιατροσυμβούλιο έκρινε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ικανοί να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά και αυτήν τη στιγμή υπηρετούν. Όσοι κρίθηκαν ότι δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν, με βάση κανόνες του ΚΟΑ τους αφαιρέθηκε το Δελτίο Υγείας και η ταυτότητα του αθλητή για να μην αγωνίζονται.

Σχετικά με σχόλια ότι οι αθλητές αυτοί υπηρετούν και δεν υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, αυτό δεν ισχύει. Έχουμε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΚΟΑ για να διευκολύνουμε τους πρωτοκλασάτους αθλητές και είναι υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε τον αθλητισμό. Έγινε διευθέτηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα στο θέμα των διευκολύνσεων των αθλητών και καθορίστηκε και ο αριθμός των ομαδικών αθλημάτων.

Ερώτηση: Στο ΚΕΝ Πάφου έχουν αναφερθεί λιποθυμίες. Έχετε κάποια ενημέρωση;

Απάντηση: Βεβαίως. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν αυτά τα περιστατικά, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς με έχει ενημερώσει. Στάληκε σήμα στα ΚΕΝ έτσι ώστε το πρόγραμμα εκπαίδευσης να τελειώνει στις 10 π.μ. αντί στις 12μ. και οι οπλίτες να μην φέρουν φόρτο ούτε κράνη και να είναι ντυμένοι ελαφρά για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα.

Ερώτηση: Έχετε αναφερθεί στις άριστες διαδικασίες και στο αδιάβλητό τους. Έχετε φροντίσει για την ασφάλεια των στρατοπέδων;

Απάντηση: Θα επαναλάβω ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η κλοπή της ποσότητας της εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς δόθηκαν οδηγίες, σε όλη την επικράτεια της Εθνικής Φρουράς, όπως οι διαχειριστές ελέγξουν το ευπαθές υλικό για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπήρχαν παρόμοια περιστατικά και αλλού. Οι διαχειριστές ανέφεραν επίσημα στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη κλοπή. Στη συνέχεια αποφασίσαμε και διορίσαμε ανεξάρτητες επιτροπές οι οποίες βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς για να καταμετρηθεί όλο το υλικό, να γίνει φυσικός έλεγχος του υλικού σε όλη την Εθνική Φρουρά και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Ερώτηση: Επειδή έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την κλοπή, χάνετε τις ελπίδες σας ότι το υλικό θα βρεθεί; Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι το υλικό βρίσκεται εκτός Κύπρου, μετά από έρευνες που έγιναν σε σκάφη στη Λεμεσό.

Απάντηση: Δικαιολογημένο το ερώτημά σας. Αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Εκείνο που έχω πει, και το επαναλαμβάνω, είναι ότι το υλικό βρίσκεται στα χέρια εγκληματικών στοιχείων. Αυτοί που τα παρήγγειλαν είναι κακοποιά στοιχεία. Το πού έχουν καταλήξει δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει.

Ερώτηση: Έχετε ενδείξεις για αυτό;

Απάντηση: Βεβαίως. Όταν λέμε ότι η πορεία των ανακρίσεων είναι προς τον σωστό δρόμο, εννοούμε ότι πήραμε τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να πω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλές φορές υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν και με την τύχη, δηλαδή θα μπορούσε το υλικό να εντοπιστεί σε 2 - 3 μέρες, αλλά θα μπορούσε να πάρει και πολύ περισσότερο χρόνο. Διότι χρειάζεται να βρεθούν τα αναγκαία στοιχεία που θα δικαιολογούν την όποια ενέργεια είτε για διαθεσιμότητα είτε για σύλληψη. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, αυτή δεν είναι ποινή, δεν είναι τιμωρία. Τίθενται κάποιοι σε διαθεσιμότητα μετά από απόφαση των ανακριτών για διευκόλυνση των ανακρίσεων, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανακριτικό έργο. Δεν σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είναι και ένοχοι.

Ερώτηση: Αυτοί που παρήγγειλαν την κλοπή, όπως έχετε πει, αναμένετε να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο ή την Αστυνομία και να ζητήσουν κάποια ανταλλάγματα;

Απάντηση: Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ούτε αυτό το ενδεχόμενο.

Ερώτηση: Δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα;

Απάντηση: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Σίγουρα οι ανακριτές θα ξέρουν καλύτερα από μένα.

Ερώτηση: Σκέφτεστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλειστού συστήματος παρακολούθησης στις αποθήκες με ευαίσθητο υλικό;

Απάντηση: Όλα τα σκεφτόμαστε. Το 60% των αποθηκών της Εθνικής Φρουράς έχουν τέτοια συστήματα. Ο λόγος για τον οποίο μερικές αποθήκες δεν έχουν τέτοια εγκατάσταση είναι επειδή υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι μόνο η παροχή αυξημένης ηλεκτροδότησης, είναι και το θέμα της εξ υπαρχής τοποθέτησης των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε κάποια στρατόπεδα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όλες οι καινούργιες αποθήκες που κτίζονται έχουν αυτά τα συστήματα ασφαλείας στα οποία αναφέρεστε.