31/8/10

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer ανέφερε ότι αυτή ήταν μια οργανωτικού χαρακτήρα συνάντηση για να επεξεργαστούν οι ηγέτες τις ημερομηνίες και τις ενέργειες για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

31/08/2010





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer ανέφερε ότι αυτή ήταν μια οργανωτικού χαρακτήρα συνάντηση για να επεξεργαστούν οι ηγέτες τις ημερομηνίες και τις ενέργειες για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο κ. Downer ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν και πάλι στις 3 Σεπτεμβρίου σε μια κανονική συνάντηση. Είπε επίσης ότι θα συναντηθούν και στις 7 και 10 Σεπτεμβρίου σε ολοήμερες συναντήσεις (πρωί και απόγευμα).

Καταλήγοντας ο κ. Downer είπε ότι " προσβλέπουμε πάρα πολύ στο αποψινό δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Χριστόφιας και η σύζυγός του και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ευχάριστη εκδήλωση όπως ήταν και το δείπνο που είχαμε πολύ πρόσφατα με τον κ. Έρογλου και τη σύζυγό του".

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Downer, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι συναντήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στο θέμα του Περιουσιακού.

Κληθείς να αναφέρει αν οι συναντήσεις στις 7 και 10 Σεπτεμβρίου αποτελούν την έναρξη μιας νέας εντατικής περιόδου, ο κ. Downer είπε:

«Όπως γνωρίζετε, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, οι δύο ηγέτες ταξιδεύουν. Γνωρίζω ότι ο κ. Χριστόφιας πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από εκεί θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι επίσης, υπάρχει και μια Σύνοδος των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Όσον αφορά τον κ. Έρογλου, επίσης, έχει ένα πρόγραμμα ταξιδιών. Αυτή είναι η κατάσταση για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα διακόψει τις συνομιλίες για αυτή την περίοδο και μετά θα επαναρχίσουν (οι συνομιλίες) περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως, οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί».

Σε ερώτηση γιατί οι εντατικές συνομιλίες θα αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου και όχι στις 3 του μηνός, ο Αυστραλός αξιωματούχος είπε:

«Νομίζω ότι και οι δυο ηγέτες νοιώθουν πιο άνετοι να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα και χρειάζονται να κάνουν μερικές προετοιμασίες για αυτές, οι οποίες είναι διαφορετικές προετοιμασίες παρά σε μια συνήθη συνάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιός είχε την ιδέα για τις εντατικές συνομιλίες, ο κ. Downer είπε ότι και οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια της διακοπής, σκέφτηκαν το ενδεχόμενο εντατικών συνομιλιών και ότι και οι δύο ήταν πολύ ευτυχείς με αυτή την ιδέα.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένα τα Ηνωμένα Έθνη από την πορεία των συνομιλιών, δύο χρόνια μετά την έναρξη τους, είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να δουν τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται μια λύση. «Αυτή είναι, όπως ξέρετε, μια πολύ δύσκολη διαδικασία, και όπως είπα σε πολλές περιπτώσεις, αν αυτό ήταν τόσο εύκολο, θα είχε λυθεί πολύ πιο πριν, και δεν θα διαρκούσε, το λιγότερο, 36 χρονια». Και συνέχισε:

«Αναπόφευκτα θα πάρει χρόνο. Έχουν κάνει καλή πρόοδο στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, έκαναν πρόοδο σε άλλα κεφάλαια και συγκεκριμένα στην Οικονομία και στην ΕΕ. Και στο Περιουσιακό, δουλεύουν πολύ σκληρά επίσης, και πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν πρόοδο και σε αυτό. Έχει πάρει χρόνο φυσικά, όμως από την άλλη είναι καλύτερα να παίρνει χρόνο και να γίνεται σωστά, παρά να γίνεται βιαστικά για χάριν βιασύνης και να γίνεται λανθασμένα».

Ο κ. Ντάουνερ τόνισε, επίσης, τα ακόλουθα: «Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί, και θα πρέπει να εφαρμοστεί με επιτυχία. Συνεπώς, η συμφωνία πρέπει να ετοιμαστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Η κάθε πλευρά πρέπει να είναι σε θέση να την 'πωλήσει' στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα. Και αυτό αποτελεί φυσικά μια πολιτική πρόκληση για αυτούς (ηγέτες)». Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να πετύχουν και δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Σε σχόλιο ότι, παρόλα αυτά, τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ικανοποιημένα από το τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν είναι δυσαρεστημένοι από το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε επίσημη αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς πάνω στο θέμα του πακέτου των τριών προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είχε γίνει κάποια συζήτηση σε προηγούμενες συναντήσεις, όμως όχι στη σημερινή.