31/8/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

31/08/2010

Υπήρχε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.



Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς κατά πόσο οι συνομιλίες έχουν επαναρχίσει – μετά τις θερινές διακοπές – με καλούς οιωνούς απάντησε ότι «’αν εν μήλο εν να ανθίσει’ λέει η παροιμία. Υπήρχε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα και φυσιολογικά. Έχουμε καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις, αλλά από κει και πέρα αν είναι καλοί οι οιωνοί ή όχι – που εύχομαι να είναι καλοί – θα ανταλλαγούν έγγραφα. Κατ’ αρχήν θα τοποθετηθούμε ξανά – και οι δύο πλευρές - με τις γενικές μας γραμμές πάνω στο περιουσιακό, και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει εντατικοποίηση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θα την έλεγα εντατικοποίηση . Θα συναντηθούμε τρεις φορές μέχρι να φύγουμε για τη Νέα Υόρκη. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα κατά τις δύο φορές. Η πρώτη εκ των τριών θα γίνει την (ερχόμενη) Παρασκευή και θα είναι κανονική συνάντηση μέχρι το μεσημέρι».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον κ. Έρογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά.