18/8/10

Συγχαρητήρια μηνύματα μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου Μεντβέντεφ για την επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας
18/08/2010





O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Χριστόφια αναφέρει:

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, σήμερα, πενήντα χρόνων, από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, παρακαλώ δεχθείτε τα εγκάρδια συγχαρητήρια της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά.

Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και τα ειλικρινή αισθήματα σεβασμού και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας στηρίζονται στην πνευματική εγγύτητα και την πολιτισμική συγγένεια και συνθέτουν τον άξονα των πολύπλευρων σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας υπήρξαν πολύ στενοί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών, δεκατέσσερα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτησία της υπήρξε θύμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θύμα εισβολής και κατοχής από μια γείτονα περιφερειακή δύναμη.

Η Σοβιετική Ένωση, και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία, στήριξαν έμπρακτα την Κύπρο στις δύσκολες της ώρες. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η επιβίωση του κυπριακού κράτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηθική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και στη θωράκιση που μας προσφέρουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην υιοθέτηση των οποίων η χώρα σας διαδραμάτισε καθοριστικό, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι διμερείς μας σχέσεις διανύουν σήμερα την καλύτερη περίοδό τους, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Ανθούν και διευρύνονται πάνω στα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν στο παρελθόν και αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών.

Η επίσκεψή σας στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο αποτελεί το επιστέγασμα της βαθειάς κυπρο-ρωσικής φιλίας. Η ιστορική αυτή επίσκεψη, κατά την οποία προσβλέπω να ανταποδώσουμε τη θερμή φιλοξενία της οποίας έτυχα από εσάς στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008, θα αποτελέσει ορόσημο στην περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εκ μέρους του κυπριακού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη σταθερή και συνεπή, βάσει αρχών, υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα που διεξάγουμε για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εύχομαι στο ρωσικό λαό ένα λαμπρό μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής προόδου και σε εσάς προσωπικά καλή υγεία, δύναμη και σοφία για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας».

Στο μήνυμα του ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρει:

«Με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεχθείτε τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου.

Είναι ευχάριστο ότι οι παλιές παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μας δυναμώνουν και αναπτύσσονται. Η ειλικρινής συμπάθεια και ο σεβασμός που ο ρωσικός και ο κυπριακός λαός αισθάνονται ο ένας για τον άλλο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προοδευτική ανάπτυξη της διμερούς πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επικείμενες συνομιλίες μας το φετινό Οκτώβρη στην Κύπρο θα είναι όπως πάντα αποτελεσματικές και θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση του καρποφόρου διαλόγου μας.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία και στο διεθνή στίβο. Έχουμε τη διάθεση να συνεχίσουμε από κοινού τις προσπάθειες προς όφελος της εδραίωσης των θεμελίων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Σας εύχομαι καλή υγεία και στο λαό της Κύπρου ευημερία».