10/6/10

Ο Ολυμπισμός είναι ένα σύστημα αρχών και αξιών. Ένα σύστημα παιδείας και πολιτισμού, το μόνο από καταβολής κόσμου που έγινε ασμένως αποδεκτό από το 1896 από όλη την οικουμένη χωρίς εξαιρέσεις και το οποίο η αρχαία Ελλάδα δημιούργησε στις κορυφαίες της στιγμές και το κληροδότησε στην ανθρωπότητα.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην καταληκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για την τριακονταπενταετηρίδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη Λευκωσία
10/06/2010

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Ο Ολυμπισμός είναι ένα σύστημα αρχών και αξιών. Ένα σύστημα παιδείας και πολιτισμού, το μόνο από καταβολής κόσμου που έγινε ασμένως αποδεκτό από το 1896 από όλη την οικουμένη χωρίς εξαιρέσεις και το οποίο η αρχαία Ελλάδα δημιούργησε στις κορυφαίες της στιγμές και το κληροδότησε στην ανθρωπότητα.

Όταν στους σύγχρονους καιρούς η ανθρωπότητα έψαχνε για ένα σύστημα αγωγής για τους νέους ανέτρεξε στις πηγές. Ανέσυρε από τα βάθη του χρόνου, από την αρχαιότητα, το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο και το πιο αληθινό σύστημα αγωγής, τον Ολυμπισμό, και το ανέδειξε. Το σύστημα αξιών του Ολυμπισμού αποτελεί σήμερα μια κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού και μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, προεκτάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε κάθε χώρα, διαδραματίζουν στην οικουμένη το ρόλο του πυρήνα εμβάθυνσης και επέκτασης του συστήματος του Ολυμπισμού, με πρωτοπόρο την Ολυμπιακή Παιδεία.

Η κορυφαία εκδήλωση του Ολυμπιακού Κινήματος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απέκτησαν την εμβέλεια που έχουν σήμερα χάρη στο στέρεο υπόβαθρο του Ολυμπισμού. Είναι γεγονός ότι οι επιδόσεις εντυπωσιάζουν και ενεργοποιούν το ενδιαφέρον, αλλά είναι το νόημα του Ολυμπισμού που τους δίνει την έκταση και τη διαχρονικότητα που απέκτησαν. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, ένα αρνητικό κύμα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού μέσα στο γενικό κλίμα οικονομικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής τραυματίζει ανεπανόρθωτα τον πιο κεντρικό πυρήνα των ιδεών του Ολυμπισμού.

Η καλλιέργεια του αθλητισμού τόσο της βάσης όσο και της κορυφής ως Ολυμπισμός, είναι και πρέπει να είναι το κύριο μέλημα κάθε αθλητικού φορέα μα, πρωτίστως, κάθε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό παρακολουθήσαμε και ζήσαμε να είναι το κύριο μέλημα και της δικής μας, της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στα 35 χρόνια της ζωής της και αυτό αναμένουμε να συνεχίσει να είναι το μέλημα της.

Για να δημιουργούμε μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο μέσα από τον αθλητισμό γενικά και τον Ολυμπισμό ειδικά τον καλό πολίτη, τον υγιή και χαρούμενο άνθρωπο, τον αθλούμενο, τον αθλητή, τον πρωταθλητή, τον φίλαθλο και, σε τελευταία ανάλυση, τον αγωνιστή της ζωής.

Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Ένα κόσμο τον οποίο οραματιζόμαστε και για τον οποίο αναλίσκουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας για να τον κάνουμε πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία της σημερινής καταληκτήριας εκδήλωσης των εορτασμών της τριακονταπενταετηρίδας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής θέλω να συγχαρώ θερμά όσους απόψε τιμούνται για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στην Επιτροπή και στον τόπο.

Επαναλαμβάνω ότι, όπως μέχρι σήμερα η πολιτεία συνεργάστηκε στενά και στήριξε ηθικά και υλικά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει αφού κοινά και πανανθρώπινα είναι τα οράματα και οι στόχοι.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μετατροπή της κυπριακής κοινωνίας σε αθλούμενη κοινωνία. Το κτίσιμο ενός στερεού υπόβαθρου σωστής αθλητικής αγωγής πάνω στο οποίο να μπορούμε να διαπαιδαγωγούμε συνειδητοποιημένους και αγωνιστές πολίτες.

Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα παραμείνω μαζί σας συνεργάτης και συνοδοιπόρος στη Λεωφόρο της Ολυμπιακής Ιδέας.