16/6/10

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για το Ψήφισμα 1930 (2010) του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
16/06/2010

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή της για το Ψήφισμα 1930 (2010) του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της UNFICYP στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες.
Το Ψήφισμα είναι ισορροπημένο. Είναι σημαντικό ότι σε αυτό επιβεβαιώνεται η συμφωνημένη βάση λύσης πάνω στην οποία διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία συμφωνημένη λύση και να τεθεί προς έγκριση ενώπιον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα.



Η βάση της διαπραγμάτευσης περιγράφεται στο Ψήφισμα 1251 (1999) στο οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη δέσμευσή του στο διατακτικό μέρος του εγκριθέντος Ψηφίσματος. Στο Ψήφισμα 1251 καταγράφεται η θέση ότι «μία λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, με διασφαλισμένες την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, το οποίο θα εμπερικλείει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, και ότι μια τέτοια λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση μέρους ή ολόκληρης της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης ή απόσχισης».

Σημειώνεται ότι στο προοίμιο του Ψηφίσματος που εγκρίθηκε χθες χαιρετίζονται τα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008 των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τα οποία επίσης περιγράφουν τη βάση διαπραγμάτευσης.

Στο Ψήφισμα καταγράφεται η ευχή που διατυπώθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 21 Δεκεμβρίου 2009, όπως το 2010, αν είναι δυνατόν, αποτελέσει το έτος της λύσης. Καμιά αναφορά σε χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχει. Με την έντονη προσπάθεια που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση και με τη στήριξη φιλικών χωρών, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία έντονες προσπάθειες της Τουρκίας και στενών φίλων της για εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων. Απετράπη, επίσης, η αλλοίωση της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας θα συνεχίσει να προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συνέπεια στη συμφωνημένη βάση, με αφοσίωση σε αρχές και την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού. Θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη λύσης το συντομότερο, η οποία να στηρίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και 1979.

Αμετάθετος στόχος είναι η λύση να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.