16/6/10

Υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

16/06/2010

Μετά τη λήξη των εργασιών της ΄Εκτης Συνόδου της Μόνιμης Κυπρο-Κινεζικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή, στο Πεκίνο, Πρωτόκολλο μεταξύ της Κύπρου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Πρωτόκολλο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιγξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των μεταφορών, της γεωργίας, της υγείας κ.ά.



Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γ. Γεωργίου, ο οποίος ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες και εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κίνας, ο Υφυπουργός Εμπορίου κ. Chen Jian, ο οποίος ηγήθηκε της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Chen Jian αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε την επιθυμία της Κινεζικής Κυβέρνησης για διατήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων φιλικών σχέσεων. Επίσης εξέφρασε την επιθυμία της κινεζικής πλευράς να προωθήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις οικονομικές, εμπορικές, βιομηχανικές και άλλες σχέσεις της με την Κύπρο.

Απαντώντας ο κ. Γ Γεωργίου αναφέρθηκε στην υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πρωτόκολλο αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και άλλων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που έληξαν με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, έγιναν μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.