17/6/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

17/06/2010

Ολοκληρωμένη πολιτική εφαρμόζει η Κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ήδη η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου δήλωσε: «H Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική για αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.

Αυτή η πολιτική συνδυάζει τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος. Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.

Ήδη η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει:

- Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (ήδη μειώθηκε κατά 530 άτομα και ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 1000 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου).
- Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώνονται ουσιαστικά οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας (€80 εκατ. φέτος, €90 εκατ. το 2011, σύνολο: €170 εκατ. ευρώ για τα δύο χρόνια).
- Για πρώτη φορά έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και αύξηση της παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.
- Γίνεται στόχευση κοινωνικών παροχών στηρίζοντας πλήρως τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά στην πτυχή της αύξησης των εσόδων, πολιτική της Κυβέρνησης είναι ο καθένας να συμβάλει στην υπερπήδηση των δυσκολιών που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Τα δύο μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν εξαγγελθεί απευθύνονται στον πλούτο:

- Η προσωρινή – μόνο για το 2010 και 2011 – αύξηση του φόρου επί των κερδών των εταιρειών από το 10% στο 11%.
- Η πολύ μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω του τέλους ακίνητης περιουσίας. Όσοι δεν πληρώνουν σήμερα τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν, δηλαδή το 98,5% των ιδιοκτητών. Το μέτρο αυτό ουσιαστικά απευθύνεται στους περίπου οκτώ χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες που και σήμερα πληρώνουν. Σημειώνω ότι το ποσό της αύξησης είναι απειροελάχιστο.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί μορφή κοινωνικής αδικίας. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενίσχυση της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά, ταυτόχρονα, αξιοποιεί και την υφιστάμενη νομοθεσία για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζω τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Λειτουργούς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, ακριβώς για να λειτουργήσει το Τμήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μακριά από συνθήματα και λαϊκισμούς, η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές που είναι και αποτελεσματικές και διακρίνονται για την κοινωνική τους ευαισθησία.

Γνώμονας της Κυβέρνησης είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό. Η Κυβέρνηση φροντίζει και για τους εργαζόμενους, και για την επιχειρηματικότητα, και για την ανάπτυξη, αλλά και για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται με ισορροπημένες πολιτικές στις οποίες είναι αυτονόητο ότι στην κοινή προσπάθεια συνεισφορά θα πρέπει να έχει και ο πλούτος».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς κατά πόσον διεξήχθη διάλογος και με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ για την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και εάν αυτό θα αποβεί υπέρ της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Γενικότερα για τα θέματα της οικονομίας, που είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο, διάλογος γινόταν, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται, γιατί η οικονομία είναι μια δυναμική κατάσταση και για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας χρειάζεται να υπάρχει αυτός ο διάλογος. Για πάρα πολλά πράγματα τα οποία μέχρι τώρα η Κυβέρνηση υλοποιεί ή για τα οποία έχει λάβει αποφάσεις, έχει συζητήσει και θα συνεχίσει να συζητά με τους κοινωνικούς εταίρους. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση δεν αποποιείται τη δυνατότητα που έχει να λαμβάνει αποφάσεις έτσι ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε και πολιτικές».

Ερωτηθείς αν υπήρξε διάλογος για την αύξηση του φόρου αυτού κατά 1%, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν γνωρίζω εάν ο Υπουργός Οικονομικών σε διάφορες συναντήσεις που είχε και με την ΟΕΒ και με το ΚΕΒΕ έχει αναφερθεί σε αυτό το συγκεκριμένο μέτρο. Θα πρέπει, όμως, να σας παραπέμψω σε αναφορές σε πολλές ομιλίες τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε fora και σε συνέδρια του επιχειρηματικού κόσμου ότι θα πρέπει και οι επιχειρηματίες να συμβάλουν στο μέτρο της λογικής και του δυνατού στην προσπάθεια να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά αλλά και να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους. Άλλωστε, το συγκεκριμένο είναι μια απόφαση πολύ προσωρινή, είναι μόνο για δύο χρόνια, και με μια απειροελάχιστη αύξηση του εταιρικού φόρου στα κέρδη. Μιλάμε όλοι για ανάγκη αύξησης των εσόδων, κάτι που πρέπει να γίνει τώρα γιατί υπάρχουν πολιτικές που πρέπει να απευθύνονται και στο τώρα, και όχι μόνο στο αύριο. Εμείς έχουμε πολιτικές που απευθύνονται και στο αύριο. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές επιλογές για να αυξήσεις τώρα τα έσοδα. Είναι να απευθυνθείς στους εργαζόμενους και να απευθυνθείς και στον πλούτο. Εμείς απευθυνόμαστε στον πλούτο με ένα λογικό τρόπο να συμβάλουν στο κοινό καλό».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του ΔΗΣΥ ότι αυτό το μέτρο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας ως κέντρο επενδύσεων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε την άποψη ότι η επιχειρηματικότητα και η οικονομία θα πληγούν με την κινδυνολογία. Καμία κερδοφόρα εταιρεία δεν αλλάζει τα πλάνα της ούτε και φεύγει από την Κύπρο, γιατί έχει ακουστεί και αυτό, λόγω μιας έκτακτης, προσωρινής, πολύ μικρής αύξησης κατά 1% της φορολογίας επί των κερδών. Και μάλιστα να υπενθυμίσω ότι η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει η χώρα με τον χαμηλότερο συντελεστή σε ολόκληρη την ευρωζώνη και μια από τις πιο χαμηλές σε όλη την ΕΕ. Άρα, δεν νομίζω μια κερδοφόρα εταιρεία να αλλάξει τα πλάνα της γιατί προσωρινά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα προτείνεται μια μικρή αύξηση της φορολογίας στα δικά της κέρδη».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με το συντελεστή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και για το ότι έκανε λόγο για αδράνεια εκ μέρους της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική η οποία έχει τώρα έρθει στη σφαίρα της επικινδυνότητας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αδράνεια δεν υπήρχε. Έχουν ληφθεί μέτρα και λαμβάνονται μέτρα. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ κατηγόρησαν ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται έχουν αδειάσει και τα ταμεία. Οπότε συμφέρει στον ΔΗΣΥ λέει ότι δίνουμε ‛αβέρτα’ και όταν δεν τον συμφέρει λέει ότι δεν δίνουμε τίποτε και δεν παίρνουμε μέτρα. Πρέπει να πω το εξής: Η Κυβέρνηση έχει θέσεις και πολιτικές. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο ΔΗΣΥ εκτοξεύει επίθετα και υπερβολές. Αστειευόμενος θα έλεγα ότι εάν η Κυβέρνηση φορολογούσε τα επίθετα και τις υπερβολές, το δημοσιονομικό έλλειμμα ίσως να ήταν ήδη λυμένο. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι ο ΔΗΣΥ με συνέπεια και συνέχεια εναντιώνεται σε καθετί που προβλέπει τη λογική συνεισφορά του πλούτου στην κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Εμείς θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να εξυπηρετούμε το κοινό καλό, φροντίζοντας για όλους και για την επιχειρηματικότητα μαζί».

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει στοιχεία για το ποσό που έχει εισπραχθεί μέχρι τώρα από τους καθυστερημένους φόρους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ήδη έχουμε κάποια αποτελέσματα τα οποία έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν είχε τη συνάντηση με τους Λειτουργούς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Αυτή η συνάντηση αποσκοπούσε ακριβώς στο να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και η υφιστάμενη νομοθεσία έχοντας υπόψη ότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα νέα νομοσχέδια για να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στην αρμόδια Υπηρεσία ώστε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να κτυπήσει ένα φαινόμενο που αποτελεί πληγή, αποτελεί πηγή κοινωνικής αδικίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν θυμάμαι καλά μιλούσαμε για μερικά εκ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί, όμως πρέπει να το επαναβεβαιώσω. Θα πρέπει να πω επίσης ότι έχουμε πολύ συχνή επαφή τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Προεδρικό με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτή η πληγή θα πρέπει επιτέλους να κλείσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ καταψήφισαν ή τήρησαν αποχή σε ό,τι αφορά στο πακέτο μέτρων για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Oι Υπουργοί θεσμικά ανήκουν στην Κυβέρνηση του εκάστοτε Προέδρου. Στην Κύπρο έχουμε προεδρικό σύστημα και όχι κοινοβουλευτικό. Και τα κόμματα εκφράζουν τις θέσεις τους είτε στον δημόσιο διάλογο που γίνεται είτε στον διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και στην Κυβέρνηση είτε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε προσεγγίσεις του τύπου διαφώνησαν οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ. Είναι Υπουργοί της Κυβέρνησης και η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, έχει λάβει αποφάσεις και τις έχει στείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και ασφαλώς εκεί το ΔΗΚΟ θα εκφράσει τις απόψεις του όπως θα τις εκφράσει και το κάθε κόμμα».

Ερωτηθείς είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εμπορίου απουσίαζαν, ενώ ο Υπουργός Υγείας που ήταν παρών «δεν είχε κάτι ενάντια σε αυτό που είχαμε συζητήσει και που στέλνουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε ερώτηση αν η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Nαι, βγήκε ομόφωνα, αλλά διερωτώμαι ποια είναι η διαφορά αν είναι ομόφωνα ή όχι. Δεν θυμάμαι αν υπήρχε περίπτωση που δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση, όμως αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία με την έννοια ότι η Κυβέρνηση θεσμικά λειτουργεί ως Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για όλα τα θέματα γίνεται μια ανοικτή και δημοκρατική συζήτηση, λαμβάνονται οι αποφάσεις και δεν έχουν μικρότερη ισχύ αν είναι ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία. Οι αποφάσεις είναι αποφάσεις».

Πρόσθεσε επίσης: «Kάθε φορά που γίνεται συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για διάφορα θέματα τίθενται διάφορες απόψεις, γίνεται συζήτηση, τις πλείστες φορές υπάρχει και σύνθεση για διάφορα ζητήματα και προχωρούμε».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον όταν ένας Υπουργός απουσιάζει ψηφίζει μέσω άλλου Υπουργού, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι είναι όμως απαραίτητο να υπάρχει απαρτία.