10/6/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια και το Συνέδριο «EU Year 2010: Building a social Europe for All», στη Λεμεσό
10/06/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια. Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές και να τους ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για την πραγματοποίηση στην Κύπρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης καθώς και του αυριανού Συνεδρίου με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας των μεταναστών. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε φορείς και οργανώσεις από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη να γνωρίσουν από κοντά το νησί μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την κήρυξη του έτους 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, επαναβεβαιώνει τη συλλογική ευθύνη που πρέπει να έχουν όλοι οι θεσμοί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Κοινή Έκθεση για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ενσωμάτωση του 2009 υπογραμμίζεται ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μεταξύ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ως πολυδιάστατα φαινόμενα, επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνον την ευημερία και τη δυνατότητα των ατόμων να λαμβάνουν ενεργά μέρος στην κοινωνικοοικονομική ζωή αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ΕΕ. Το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαντάται σε ευρέως διαδεδομένες, σύνθετες και πολυδιάστατες μορφές. Αυτές συνδέονται με πολλούς παράγοντες όπως το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο, η ανάγκη για εκπαίδευση και αξιοπρεπή απασχόληση, τα αποτελεσματικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, η στέγαση, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας και σε άλλες υπηρεσίες καθώς και η ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Η ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Έχοντας αυτά υπόψη, είναι πεποίθηση μας ότι το 2010 μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για καταπολέμηση της φτώχειας υπό το φως της συζήτησης για τη νέα Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Η υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στόχου για την καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί ένα νέο καινοτόμο στοιχείο της νέας Στρατηγικής, το οποίο ως Κύπρος στηρίζουμε πλήρως. Είναι η θέση μας ότι η νέα Στρατηγική πρέπει να προσδώσει έναν πιο ορατό και συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ. Η κοινωνική συνοχή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού πρέπει να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους στόχους της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι αναγκαίο αν πραγματικά πιστεύουμε σε μια Ευρώπη με κοινές αξίες και κοινά οράματα, μια Ευρώπη για όλους.

Το Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού αποτελεί, και σε εθνικό επίπεδο, έτος εντατικοποίησης των προσπαθειών μας προς την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, με συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Η Κύπρος έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί στον τομέα της απασχόλησης στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Παρόλα αυτά, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν σημαντικές προκλήσεις καθώς θύλακες φτώχειας και αποκλεισμού παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με αναπηρίες, τα παιδιά, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η εμπλοκή όλων των παραγόντων στις προσπάθειες που καταβάλλονται αποτελούν σημαντική δέσμευση του Προγράμματος Διακυβέρνησης. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από την εισαγωγή στοχευμένων εισοδηματικών παρεμβάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νομοθεσιών και πρακτικών αλλά και μέσα από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση για στόχευση των προσπαθειών μας προς μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία Για Όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στηριζόμενη στις θεμελιώδεις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Μια κοινωνία όπου κάθε πολίτης θα έχει ενεργό ρόλο και θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, στην οικονομία, σε ποιοτικές υπηρεσίες και στην κοινωνία γενικότερα και θα του παρέχονται ευκαιρίες ανάπτυξης καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στις εργασίες σας και καλή επιτυχία στο αυριανό συνέδριο.

Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης.