10/5/10

Το φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας ετήσιος θεσμός. Ένας θεσμός, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς και τη συμβολή μας στην συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, στη Λευκωσία
10/05/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:30 μ.μ.



Το φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας ετήσιος θεσμός. Ένας θεσμός, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς και τη συμβολή μας στην συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Κάθε χρόνο, η καθιερωμένη αυτή σύναξη μας ταρακουνά. Φέρνει μπροστά στα μάτια μας τις εικόνες των εκατομμυρίων των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Εικόνες που ξυπνούν σε όλες τις συνειδήσεις αισθήματα οργής και φρίκης, συμπόνιας και αλληλεγγύης.

Συνάξεις όπως η αποψινή, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια σκληρή, δυστυχώς, πραγματικότητα της ανθρωπότητας. Μια πραγματικότητα που την παράγει ο ίδιος ο άνθρωπος και που χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και τη χλιδή από τη μια, και από τη φτώχεια και την πείνα από την άλλη.

Τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα που αφορούν στο πρόβλημα της φτώχειας, του υποσιτισμού και της πείνας είναι, πραγματικά, συγκλονιστικά. Γίνονται δε ακόμη πιο συγκλονιστικά στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ήδη ταπεινώνει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, ακόμη και στις πιο πλούσιες και ευημερούσες χώρες.

Στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τρόφιμα, που διαμένουν όχι μόνο σε ακατάλληλα υποστατικά, αλλά δεν έχουν καν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και ζουν σε άθλιο περιβάλλον. Καθημερινά, χιλιάδες παιδιών πεθαίνουν από τη φτώχεια, την πείνα και τις ασθένειες.

Σήμερα, όμως, πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι και στην ευημερούσα Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα μέρος του πληθυσμού υποφέρει. Μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και στην Ευρώπη ο αριθμός των αστέγων, των υποσιτισμένων πολιτών, των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια.

Επιθυμώ, σε αυτό το σημείο, να σημειώσω ότι η Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάσαμε χθες ήταν αφιερωμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει το 2010 ως Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού αποτελεί μια ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνει το σωστό πολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία των πολιτών, ότι δηλαδή νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα. Την ίδια, όμως, στιγμή φανερώνει και αποδεικνύει, με τον πιο σαφή τρόπο, την παραδοχή της διολίσθησης και των πιο ανθηρών οικονομιών σε μια πορεία φτώχειας και ανέχειας.

Η απάμβλυνση των προβλημάτων της φτώχειας, του υποσιτισμού και της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας στη γη είναι και δική μας υποχρέωση. Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εξασφάλισης τροφής πρέπει να διασφαλιστεί για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

Ωστόσο, μόνο εάν αναγνωρίσουμε την πείνα ως ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τον πλανήτη, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η υποχρέωση αυτή είναι θέμα συνείδησης και ήθους απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στην ανθρωπότητα.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο στο μέσο της οικονομικής κρίσης που διανύει η ανθρωπότητα. Η λήψη αποφάσεων και η υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πείνας παγκόσμια, είναι ευθύνη των κρατών και των Κυβερνήσεων. Πέραν όμως της διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου δράσης, απαιτείται η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς. Η συστράτευση λαών και Κυβερνήσεων σε αυτό τον αγώνα ενδυναμώνει την προσπάθεια και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου. Ακόμη και οι πιο ισχυρές οικονομίες μέσα στο υπάρχον σύστημα ανισοτήτων αποδεικνύονται ευάλωτες.

Σε αυτή την προσπάθεια, η μικρή Κύπρος δηλώνει παρούσα. Με τις δικές της δυνατότητες, η Κύπρος πάντα συμμετέχει σε κάθε εκστρατεία αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, στον τόπο μας ή αλλού.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να εκφράσω τον οφειλόμενο δημόσιο έπαινο στο Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας. Στον Πρόεδρο και εμπνευστή του, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου, κ.κ. Χρυσόστομο, και σε όλα τα μέλη του. Με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και τις άλλες δραστηριότητές του, ο Σύνδεσμος συμβάλλει, από το 1982, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας στο τεράστιο αυτό θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Με σκοπό τη συλλογή χρημάτων, για την μερική, έστω, ανακούφιση δυσπραγούντων συνανθρώπων μας και ειδικά τη συμβολή στη σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών που συναντώνται καθημερινά με το θάνατο, ο Σύνδεσμος, για μια ακόμα φορά, πρωτοστατεί και φέτος.

Ο Σύνδεσμος στοχεύει να δώσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και, κυρίως, παιδιά τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Στόχος είναι η καταπολέμηση των ασθενειών και επιδημιών που εξοντώνουν ανθρώπινες ζωές. Τα χρήματα που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ο Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, χρησιμοποιούνται για υιοθεσίες και υποτροφίες ορφανών και δυσπραγούντων παιδιών, για ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείων, για συντήρηση Ιδρυμάτων Ορφανοτροφείων, για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Αφρικανική Ήπειρο και για οικονομική αρωγή σε άλλες χώρες που κτυπήθηκαν από θεομηνίες και πολέμους.

Εκτιμώντας τα πολύμορφο έργο του Συνδέσμου και με στόχο να συμβάλει στην υλοποίηση των ευγενών στόχων που ταυτίζονται με τους δικούς της, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει το συμβολικό ποσό των €20.000. Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις προσπάθειες και το πολύπλευρο έργο σας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη μεγάλη ανθρωπιστική αποστολή σας που υπηρετείτε με τόσο ζήλο και αφοσίωση.