10/5/10

Τιμούμε φέτος τα 65χρoνα της Αντιφασιστικής Νίκης ενάντια στο χιτλεροφασισμό.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση προς τιμήν της 65ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, στη Λευκωσία
10/05/2010

Τιμούμε φέτος τα 65χρoνα της Αντιφασιστικής Νίκης ενάντια στο χιτλεροφασισμό.

Συνεχίζουμε έτσι μια μακρά παράδοση που, έστω και νοερά, ανακαλεί στη μνήμη μας ηρωικές στιγμές, σκληρές μάχες και κατορθώματα σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που προσδιόρισαν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Μέσα από τη σθεναρή αντίσταση των συμμαχικών δυνάμεων στο χιτλερισμό και το φασισμό, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια συνανθρώπων μας, δεν επετράπη στις δυνάμεις της βαρβαρότητας να πισωγυρίσουν την ιστορία και να τη βυθίσουν σε μια ατέλειωτη εποχή βαρβαρότητας.

Το τίμημα, όμως, της νίκης ήταν σκληρό και τρομακτικά βαρύ.

Όλες οι συμμαχικές χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία, η Αυστραλία όπως και τα κινήματα αντίστασης στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και αλλού, είχαν τη δική τους ιδιαίτερη αποφασιστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Τα πεδία των μαχών και τα μετόπισθεν υπήρξαν τόποι καταγραφής πράξεων ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί, με κανένα τρόπο, ούτε να αμαυρωθεί ούτε να παραχαραχθεί. Όπως ήδη ανέφερα, μεγάλη ήταν η συμβολή όλων των συμμάχων και των κινημάτων αντίστασης. Χωρίς όμως τις μάχες της Μόσχας, του Λένινγκραντ, και του Κουρσκ, μα ιδιαίτερα, χωρίς τον άθλο του Στάλινγκραντ, η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να αποκρούσει αποτελεσματικά και να κατατροπώσει αργότερα, στο ίδιο το άντρο τους το Βερολίνο, τις δυνάμεις της βαρβαρότητας και του σκοταδισμού. Αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού, ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των απλών σοβιετικών ανθρώπων και στρατιωτών ήταν καθοριστικός για τη συντριβή της φασιστικής λαίλαπας. Άλλωστε, για τούτο μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε βαρύτατο τίμημα, χάνοντας εκατομμύρια δικών της ανθρώπων σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί, όμως, και ελάχιστη υποχρέωση προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά, της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τους πολεμιστές των φοβερών μαχών σε πολλά μέτωπα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι περισσότεροι δεν είναι πια μαζί μας. Μπροστά μας όμως και μαζί μας, βρίσκονται οι σύντροφοι και συμπολεμιστές τους, που με βαθιά χαραγμένα, πλέον, τα σημάδια του χρόνου στα πρόσωπά τους συνεχίζουν να αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Να εκπροσωπούν με την αγέρωχη παρουσία τους τη λεβεντογενιά των αντιφασιστών πολεμιστών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί ταυτόχρονα εκπλήρωση του χρέους μας να μεταδώσουμε στη σημερινή και στις επερχόμενες γενιές τις αξίες και τα ιδανικά, που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους αγωνιστές της αντιχιτλερικής αντίστασης στον τιτάνιο εκείνο αγώνα ενάντια στο ναζισμό, στο φασισμό και το μιλιταρισμό. Να τους προσφέρουμε απτά και δημιουργικά παραδείγματα τρόπου ζωής, αξιών και στόχων στη ζωή, να τους μεταλαμπαδεύσουμε εκείνα τα ιδανικά που στις κρίσιμες στιγμές, μας καταξιώνουν στη ζωή σαν ανθρώπους. Το μεγαλείο της αντιφασιστικής νίκης έδωσε το έναυσμα σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του αυτοπροσδιορισμού της τύχης των λαών υπήρξαν τα θεμέλια για το φούντωμα του αντιαποικιακού αγώνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Χάρη σε αυτούς τους αγώνες, αλλά δυστυχώς και πάλιν με εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος, διαλύθηκε το αποικιοκρατικό σύστημα.
Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στον κόσμο, ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, που προσπαθούν με όλα τα μέσα να ρίξουν στο περιθώριο και να αφήσουν να ξεθωριάσει η μνήμη για την αντιφασιστική νίκη. Να στρεβλώσουν το βαθύτερο νόημά της. Θέλουν ο ηρωισμός εκείνης της εποχής, αλλά και η πίστη στα ιδανικά που ενέπνευσε ο αντιφασιστικός αγώνα να μην θερμαίνουν πια ούτε τις καρδιές, αλλά ούτε και το μυαλό των ανθρώπων.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Κύπρος, δήλωσε τότε παρούσα στο κάλεσμα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Κύπριοι εθελοντές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατατάγηκαν στο βρετανικό στρατό ενώ άλλοι πολέμησαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών.

Το παράδειγμα τους αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της κυπριακής ιστορίας. Μας γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να φανούμε αντάξιοι αυτής της πολύ βαριάς κληρονομιάς. Να συνεχίσουμε στο δρόμο του κοινού αγώνα, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Να μην λιποψυχήσουμε μπροστά στα εμπόδια και τις δυσκολίες. Αντλώντας διδάγματα από το παράδειγμα των ηρωικών μαχητών του αντιφασιστικού αγώνα, από το δικό σας παράδειγμα αγαπητοί βετεράνοι, να συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε να οδηγήσουμε, επιτέλους, την Κύπρο μας στο απάνεμο λιμάνι της δικαίωσης και της ειρήνης.

Ο κυπριακός λαός προσέβλεπε ότι, μέσα από την επικράτηση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, θα ερχόταν και η δική του δικαίωση με την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία. Η Κυπριακή Ανεξαρτησία του 1960, δημιούργησε ελπίδες που διαψεύστηκαν, δυστυχώς, λίγα χρόνια μετά μέσα στη δίνη των συνεχιζόμενων ξένων επεμβάσεων που κορυφώθηκαν με το δίδυμο έγκλημα του 1974, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Έκτοτε συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για τη δικαίωση της Κύπρου. Επιδίωξή μας είναι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία θα διασφαλίζει ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας αποτελεί η σφυρηλάτηση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι με πίστη και επιμονή. Η παγκόσμια ιστορία διδάσκει ότι οι λαοί που αγωνίστηκαν ενωμένοι και καθοδηγούμενοι από αυτό που υπαγόρευε το αγνό και άδολο πατριωτικό τους καθήκον, κατάφεραν τελικά να δικαιωθούν. Αυτό το δρόμο μας δείχνει το παράδειγμα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Αγαπητοί βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,

Η Κυβέρνησή μας θα σας αγκαλιάζει πάντα με στοργή και αγάπη. Ως μία ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης για την προσφορά σας προς την πατρίδα και την ανθρωπότητα, έχει αυξήσει το μηνιαίο επίδομα στους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ κατοχύρωσε το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στον ή στη σύζυγο μετά το θάνατο. Πέρυσι διοργανώσαμε ειδική τελετή για παρασημοφόρηση των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να περιβάλλει τους βετεράνους αγωνιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με όλη την αναγκαία φροντίδα.
Η κυριότερη, όμως, έκφραση εκτίμησης για την προσφορά σας είναι η πίστη, η αφοσίωση και ο ασταμάτητος αγώνας για τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες και εσείς αγωνιστήκατε. Όχι στα λόγια, αλλά μέσα από την καθημερινή ζωή και πράξη.

Επέτειοι σαν τη σημερινή αποτελούν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, αλλά, κυρίως, επαναβεβαίωσης της βούλησής μας να συνεχίσουμε τον αγώνα. Για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία. Για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη μάστιγα του πολέμου, της πείνας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Για ένα κόσμο καλύτερο.

Ζήτω η 65η Επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης.