16/5/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εναρκτήρια τελετή του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΟΒΕΚ, στη Λευκωσία
16/05/2010





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας σας. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, συγχαίρουμε όλα τα μέλη σας, βιοτέχνες, επαγγελματίες, καταστηματάρχες, για την αξιόλογη δράση και ουσιαστική προσφορά σας στην εν γένει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας και, ιδιαίτερα, στον τομέα της απασχόλησης, καθώς αποτελείτε τη βασική πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία έπληξε σοβαρά τις οικονομίες όλων των κρατών, έχει επηρεάσει αισθητά και την κυπριακή οικονομία. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), έχουν υποστεί πλήγματα τα οποία αν και δεν είναι στον ίδιο βαθμό με τον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα, επηρεάζουν σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων καθώς και την ευημερία των συνανθρώπων μας.

Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση, ενεργώντας άμεσα και με αποφασιστικότητα, έλαβε έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα συνολικού ύψους €500 εκ., για αντιμετώπιση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Υιοθετήσαμε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με βασικούς άξονες την αύξηση των επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών, στοχεύοντας στην τόνωση επενδύσεων και της ζήτησης, καθώς και της κοινωνικής συνοχής.

Χαράσσοντας μια νέα πορεία προόδου και ανάπτυξης, η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο αντικατοπτρίζεται μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2013. Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που προτείνονται διατηρούν το φορολογικό σύστημα ως έχει και επικεντρώνονται στη μείωση των δαπανών μέσω της στόχευσης συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών και, κυρίως, μέσω της μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών. Για την επιτυχή υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης απαιτείται εγρήγορση, λήψη τολμηρών αποφάσεων, ανάληψη έγκαιρων πρωτοβουλιών και δράσεων, καθώς και συνεργασία μεταξύ όλων των βασικών εταίρων και της Κυβέρνησης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν πέραν του 98% των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε η Κυπριακή Δημοκρατία με την τουρκική εισβολή και κατοχή, οι ΜμΕ αποτέλεσαν την ατμομηχανή της οικονομίας με αποτέλεσμα θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τις συνθήκες που επικρατούσαν. Αναμφίβολα, οι ΜμΕ απέδειξαν ότι σε περιόδους κρίσεων, με τη συνεργασία και στήριξη του κράτους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά με σημαντικά οφέλη για την οικονομία.

Η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, και ειδικότερα στην Ευρωζώνη, έχει διαμορφώσει ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον με θετικά επακόλουθα ιδιαίτερα για τις ΜμΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ΜμΕ στα πλαίσια προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που περιβάλλει τις επιχειρήσεις αυτές, το οποίο ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να διαδραματίσει μια αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού, η οποία οδηγεί στην άριστη κατανομή των παραγωγικών πόρων, προωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους παραγωγής για τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, ο καταναλωτής απολαμβάνει αγαθά και υπηρεσίες σε μεγαλύτερη ποικιλία, καλύτερες τιμές, βελτιωμένη ποιότητα και εξυπηρέτηση.

Η στήριξη της βιομηχανίας και των ΜμΕ, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της πολιτικής μας για έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που είναι το αρμόδιο Υπουργείο, εντείνει τις προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων παροχής υποστήριξης προς όλες γενικά τις επιχειρήσεις, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης κατάλληλων προγραμμάτων και μέσω της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους και στη μακρόχρονη βιωσιμότητά τους.

Ειδικότερα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα, μέσω του οποίου έχει εγκριθεί ποσό ύψους €23 εκ., εκ των οποίων €19,5 εκ. έχουν ήδη δεσμευθεί και αφορούν 278 αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί και θα αξιολογηθούν σύντομα.

Με την εφαρμογή του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμο, επιδιώκουμε, επίσης, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των ΜμΕ και των άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων παρέχουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται δυναμικά στο λιανικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, παρέχουν ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας στο προσωπικό, κατά τρόπο που να μπορούν να συγκεράσουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση της κατηγορίας των ειδικών καταστημάτων ενισχύεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και προάγεται η εμπέδωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς οποιαδήποτε εκμετάλλευση των εργοδοτουμένων.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται, επίσης, στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα δυναμικό και συνεχώς ανερχόμενο κλάδο, με αποτέλεσμα να εξάγουμε υπηρεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η σημασία του τομέα στην οικονομία μας διαφαίνεται και από το υψηλό ποσοστό συνεισφοράς του στο ΑΕΠ, που ανέρχεται περίπου στο 80%.

Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, προβαίνει σε συνεχή μελέτη, παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που αφορούν την πολιτική για το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη συνεχή προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες. Στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και, ασφαλώς, χωρίς παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο επιβάλλεται να εφαρμόζουμε, θα συνεχιστεί η ενθάρρυνση και η υποβοήθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής διαφόρων προγραμμάτων και σχεδίων.

Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ την ηγεσία της ΠΟΒΕΚ για τη σημαντική βοήθεια που παρέχει στις επιχειρήσεις – μέλη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και να διαβεβαιώσω για την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης προς όλα τα μέλη που εκπροσωπείτε, προκειμένου να ενθαρρυνθούν στη λήψη κατάλληλων μέτρων και δράσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις νέες ανάγκες της αγοράς. Είμαι βέβαιος ότι με συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία, η Κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και κάθε νέα πρόκληση.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σας.

Σημ: Την ομιλία διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.