4/5/10

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν

04/05/2010
Αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση του Ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Δεν επιθυμώ να αντιδικήσω με τον Ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Κασουλίδη, όμως είμαι αναγκασμένος να αποκρούσω και να απορρίψω κάποιους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του.

Αν ο κ. Κασουλίδης φρόντιζε να έχει επαρκή ενημέρωση αναφορικά με το ρόλο των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, νομίζω ότι έπρεπε να είχε συμφωνήσει με τις απόψεις μου και όχι να σπεύσει να τις επικρίνει.

Λυπάμαι γιατί ο κ. Κασουλίδης καταφεύγει σε μια αυθαίρετη και εντελώς λανθασμένη παρουσίαση του θέματος και με ιδιαίτερη ευκολία αποφαίνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται για παραλείψεις στην αντίδραση της στο θέμα της αιφνίδιας και σχεδόν κρυφίως προώθησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Επαναλαμβάνω ότι, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τους σχετικούς μηχανισμούς, το περιθώριο των οκτώ εβδομάδων για την υποβολή ένστασης από εθνικό Κοινοβούλιο αφορά στη διαδικασία ελέγχου της αρχής της επικουρικότητας και όχι της ουσίας νομοθετικών προτάσεων. Υπενθυμίζω, παράλληλα, ότι ειδικά ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο εκκρεμεί από το 2004.

Όπως είχα αναφέρει στην επιστολή μου προς τους Βουλευτές κ.κ. Μητσόπουλο και Στυλιανίδη, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και άλλα εθνικά Κοινοβούλια, δεν μπορούσε να ασκήσει τον έλεγχο για την αρχή της επικουρικότητας επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης για το απευθείας εμπόριο γιατί η πρόταση εκκρεμεί από το 2004. Ο κ. Κασουλίδης όφειλε να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκλείσει εκκρεμούσες νομοθετικές προτάσεις από τη διαδικασία του ελέγχου της επικουρικότητας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 2.

Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αποσταλεί στα εθνικά Κοινοβούλια με επιστολή του Πρόεδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2009. Περαιτέρω, η Βουλή έχει αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής αναφορικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για το απευθείας εμπόριο και έχει πάρει γραπτή απάντηση που επιβεβαιώνει ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν υπόκειται στον έλεγχο για την επικουρικότητα σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο κ. Κασουλίδης επέλεξε στη δήλωση του να επικεντρωθεί στο θέμα της παραβίασης της αρχής της επικουρικότητας από την εν λόγω νομοθετική πρόταση, χωρίς καν να σχολιάσει αν η Βουλή, όπως και άλλα εθνικά Κοινοβούλια, μπορούσε λόγω της απόφασης της Επιτροπής να προβεί στον έλεγχο της πρότασης.

Εν πάση περιπτώσει σε κανένα σημείο των θέσεων μου, τις οποίες επικρίνει ο κ. Κασουλίδης, δεν ισχυρίστηκα ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν παραβιάζει την αρχή της επικουρικότητας. Δυστυχώς, ο Ευρωβουλευτής επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής παρέβλεψε αυτήν την παραβίαση. Λυπάμαι ειλικρινά και συνάμα διερωτώμαι για τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Κασουλίδη σε αυτήν την αυθαίρετη και απαράδεκτη προσπάθεια.

Επισημαίνω επίσης ότι στη γραπτή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι εκκρεμούσες νομοθετικές προτάσεις, περιλαμβανομένου και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στάληκαν στα εθνικά Κοινοβούλια στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, για έκφραση οποιωνδήποτε ανησυχιών. Ακριβώς στα πλαίσια αυτού του πολιτικού διαλόγου, είχα αποστείλει επιστολή, ημερομηνίας 12 Απριλίου 2010, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την επιστολή μου αυτή σχολίασα ακριβώς την ουσία του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και τις πολιτικές διαστάσεις του.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα προβάλλει και ο κ. Κασουλίδης στις δικές του ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο».