17/5/10

* Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον νέο Αντιπρόσωπο στην Κύπρο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

17/05/2010
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη με τον κ. Nasr Ishak, νέο Αντιπρόσωπο στην Κύπρο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCR). Ο κ. Συλικιώτης καλωσόρισε τον κ. Ishak και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του και καλή παραμονή στην Κύπρο.



Κατά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Ishak για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους αιτητές ασύλου και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, καθώς και για τις δυσκολίες και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του πολιτικού της προβλήματος, του μικρού μεγέθους της, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, αφού γειτνιάζει με μια από τις πλέον ασταθείς πολιτικά περιοχές του κόσμου που παράγουν και που θα συνεχίσουν να παράγουν πρόσφυγες. Ως παράδειγμα ανέφερε τις περιπτώσεις των Παλαιστινίων που προέρχονται από το Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη, των οποίων ο ρυθμός αναγνώρισης αυξάνεται συνεχώς.

Ο κ. Συλικιώτης συζήτησε επίσης με τον κ. Ishak την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών δράσεων επανεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ και εσωτερικής ανακατανομής προσφύγων εντός της ΕΕ στα κράτη μέλη. Όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, πάγια θέση της Κύπρου είναι η κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το συντομότερο, ώστε να καταστεί δυνατή, αφενός, η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων εντός της ΕΕ και, αφετέρου, η εξεύρεση πρακτικού μηχανισμού πιο ισότιμης κατανομής των βαρών που προκύπτουν μεταξύ των κρατών μελών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε στον κ. Ishak ότι η UNCR πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση σωστής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Ishak ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα ασύλου τα τελευταία χρόνια και ότι εκτιμά τις προσπάθειες που συνεχίζουν να καταβάλλονται στους διάφορους τομείς για σωστή διαχείριση αυτού του ζητήματος. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον κ. Υπουργό πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ίδιος προσωπικά, αναγνωρίζοντας και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, θα είναι συμπαραστάτες και στενοί συνεργάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλει.