14/5/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

14/05/2010
Πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι, μέχρι τώρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί εμπόδιο στη λύση του κυπριακού προβλήματος.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου Θεάτρων της Ευρώπης που διοργανώνει ο ΘΟΚ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι αναμένει από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, ανέφερε: «Η προσπάθεια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας είναι συνεχής. Ως τώρα έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά νομίζω ότι οι μεγάλες διαφορές παραμένουν. Εύχομαι και ελπίζω να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική βελτίωση των σχέσεων, αλλά πάντοτε και με την προϋπόθεση, την οποία έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, ότι πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και κατοχή στην Κύπρο, αυτό είναι ένα σοβαρότατο εμπόδιο για την πλήρη και πραγματική βελτίωση των σχέσεων. Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά αποτελέσματα, τα οποία θα επιδράσουν και πάνω στην τουρκική ηγεσία σε ό,τι αφορά στην άποψη και τη θέση της για το Κυπριακό. Η ως τώρα θέση της είναι όντως εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, για την πραγματική βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα, αλλά και για την προώθηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Σε παρατήρηση ότι, παρόλο που η ενότητα είναι το ζητούμενο, εντούτοις όλοι ερίζουν για τον τρόπο εφαρμογής της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όταν έχεις μπροστά σου μια άδολη προσπάθεια για ενότητα, τότε αυτή επιτυγχάνεται. Και θεωρώ ότι ως πρόσφατα η προσπάθεια ήταν άδολη, χωρίς σκοπιμότητες. Όταν μπαίνουν οι σκοπιμότητες στη μέση, τότε αρχίζει η πολυφωνία και η πολυγλωσσία σε ό,τι αφορά στην ίδια την ενότητα και στο πώς επιτυγχάνεται. Εμένα δεν έχει αλλάξει η στάση μου. Δεν κινούμαι και δεν υποκινούμαι και δεν καθοδηγούμαι από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Είμαι εκεί που πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναμένω κατανόηση και από τα πολιτικά κόμματα. Οι προσπάθειές μου θα συνεχιστούν. Τα περί έλλειψης διαλόγου δεν ευσταθούν, για να είμαι όσο γίνεται πιο χαμηλών τόνων και πιο επιεικής. Όταν συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τέσσερις, πέντε και έξι μέρες και λέμε ότι δεν υπάρχει διάλογος, τότε διερωτώμαι γιατί λαμβάνουμε μέρος σε ένα τέτοιο Συμβούλιο. Εάν δεν υπάρχει διάλογος, τότε πώς λαμβάνονται ομόφωνες αποφάσεις, για παράδειγμα, μετά από την τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Διάλογος σημαίνει διάλογος και αλληλοκατανόηση, δεν σημαίνει επιβολή των θέσεων κανενός πάνω σε κανένα άλλον. Αν καταλήγουμε μέσα από το διάλογο, τότε καταλήγουμε. Αν δεν καταλήγουμε, τότε σεβόμαστε τις θέσεις και τις απόψεις των υπολοίπων μη εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τις σκοπιμότητες στις οποίες αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ο κυπριακός λαός είναι τόσο πολιτικά ώριμος που αντιλαμβάνεται από μόνος του ότι έρχονται εκλογές - παρόλο που θεωρώ ότι είναι πολύ μακριά οι εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές ποτέ δεν θα έπρεπε να ήταν έρεισμα για κανένα μας για να θέτουμε αυτό που λέμε ‘ενότητα και κοινή δράση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό’ πάνω από την υπόθεση της Κύπρου. Λυπούμαι που το λέω, όμως, φοβάμαι πάρα πολύ ότι υπάρχουν αυτές οι σκοπιμότητες. Από κει και πέρα εδώ είμαστε, η συμπεριφορά του καθενός θα αποδείξει του λόγου το αληθές και για τον Πρόεδρο και για τους υπόλοιπους».

Κληθείς να πει κατά πόσον αναφέρεται σε όλους ή ορισμένους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αναφέρομαι γενικά. Δεν θέλω τώρα να το συγκεκριμενοποιήσω για να μην αρχίσουν πάλι τα ‘κονταροκτυπήματα’. Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα και έχει καθήκον να κάνει κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Αφού άλλοι κάνουν ειδικές παρατηρήσεις που σχετίζονται με τον Πρόεδρο, έχει και ο Πρόεδρος το δικαίωμα να σχολιάσει».

Εξάλλου σε παρατήρηση ότι ενόχλησε η αναφορά του ότι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελευταίο λόγο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να ενοχλεί αυτό, δεν το καταλαβαίνω» και επισήμανε: «Αν δει κανείς τους λόγους ίδρυσης του Εθνικού Συμβουλίου, αν δει κανείς τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου που ομόφωνα έχει καθοριστεί, το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα Συμβουλευτικό Σώμα. Ο Πρόεδρος συμμετέχει προεδρεύοντας και ακούγοντας τις απόψεις όλων. Γίνεται προσπάθεια να έχουμε κοινή θέση. Αν δεν υπάρξει κοινή θέση, βεβαίως, ο Πρόεδρος, ο οποίος, επαναλαμβάνω, είναι εκλελεγμένος από το λαό - και να μην παρεξηγείται και να μη διαστρεβλώνεται αυτό - με συγκεκριμένους όρους εντολής, έχει τον τελευταίο λόγο. Προηγουμένως δεν αμφισβητείτο αυτό, τώρα θα αρχίσουμε να το αμφισβητούμε και αυτό; Διότι, στο τέλος της ημέρας ή θα έχουμε Πρόεδρο, ο οποίος έχει όρους εντολής, έχει καθήκοντα που εκπηγάζουν από το Σύνταγμα ή θα τον αμφισβητούμε έμμεσα με διάφορους τρόπους.

Εγώ δεν είμαι το άτομο εκείνο που θα εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου στον οποιονδήποτε. Σέβομαι - και το λέω αυτό εννοώντας το ως το τελευταίο νι – τα μάλα και τις θέσεις και τις απόψεις και των κομμάτων και των απλών ανθρώπων. Αλλά, από την άλλη, η προσπάθεια επιβολής με το ‘σώνει και καλά’ των θέσεων του ενός ή του άλλου πάνω στον Πρόεδρο δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.