30/4/10

* Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση σας να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων λειτουργίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Σας συγχαίρω θερμά για το αξιέπαινο έργο που επιτελείτε. Με την εμπειρία και τις δραστηριότητες σας συμπληρώνετε με άριστο τρόπο το έργο της πολιτείας για την προστασία, τη στήριξη και την ενσωμάτωση των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κοινωνία. *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της, στη Λευκωσία
30/04/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.00 μ.μ.




Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση σας να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων λειτουργίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Σας συγχαίρω θερμά για το αξιέπαινο έργο που επιτελείτε. Με την εμπειρία και τις δραστηριότητες σας συμπληρώνετε με άριστο τρόπο το έργο της πολιτείας για την προστασία, τη στήριξη και την ενσωμάτωση των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κοινωνία.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών εδώ και 30 χρόνια έρχεται αρωγός σε μεγάλο αριθμό ατόμων με οπτική αναπηρία προσφέροντας τους υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, απασχόλησης, ψυχαγωγίας. Βασικοί στόχοι των δραστηριοτήτων σας είναι η πρόληψη και η θεραπεία της οπτικής αναπηρίας, η ενθάρρυνση και η προώθηση κατάλληλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους τυφλούς, η επαγγελματική αποκατάσταση και επαγγελματική ανέλιξη των τυφλών και η δημιουργία των προϋποθέσεων και ευκαιριών για ισότιμη διαβίωση τους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία και γενικότερα με αναπηρία απαιτεί σειρά παρεμβάσεων στήριξης του όπως είναι η αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων του και η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και προσβασιμότητας του σε όλους τους τομείς της ζωής. Απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση του με απώτερο σκοπό την ένταξη του στην αγορά εργασίας, καθώς και η παροχή τεχνικών και άλλων διευκολύνσεων για τον προσωπικό επαναπροσδιορισμό και την ανάπτυξη του και γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

H Κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρων και δράσεων έτσι ώστε σταδιακά ο στόχος της πλήρους εφαρμογής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες να γίνει πραγματικότητα.

Σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της επαγγελματικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες είναι η πρόσφατη ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ή του Νόμου της ποσόστωσης, όπως πιο απλά αναφέρεται. Ο Νόμος αυτός αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες και είναι πεποίθηση μου ότι με την εφαρμογή του θα αλλάξει ριζικά όχι μόνο τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τα άτομα αυτά.

Σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες στοχεύουμε να καταστήσουμε και τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Είναι γνωστό ότι δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την κύρωση της σε εθνική νομοθεσία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με οπτική αναπηρία, όπως γνωρίζετε, έχουμε προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις. Η ειδική χορηγία που παρέχεται στους τυφλούς καταβάλλεται κάθε μήνα και όχι ανά εξάμηνο όπως ίσχυε προηγουμένως. Επιπρόσθετα, το ύψος της χορηγίας συνδέθηκε με την αύξηση του τιμάριθμου ώστε να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο κατά το ίδιο ποσοστό αύξησης και με αυτό τον τρόπο να διατηρεί την αγοραστική της δύναμη.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2009 το επίδομα διακίνησης για τα τυφλά άτομα αυξήθηκε σε 102 ευρώ το μήνα, από 82 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Εκτός από τους εργαζόμενους και τα άτομα που ασχολούνται με την επαγγελματική κατάρτιση, το επίδομα επεκτάθηκε και για τα τυφλά άτομα που σπουδάζουν.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης είναι η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες. Και τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν την καθημερινή ανάγκη να ενημερώνονται από ένα περιοδικό, μια εφημερίδα, να μελετούν ένα βιβλίο, να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Σήμερα η τεχνολογία δίνει δυνατότητα να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Είναι σημαντικό όλοι οι φορείς της κοινωνίας συντονισμένα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην επικοινωνία των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Συγχαίροντας σας, ακόμη μια φορά, για την πλούσια δράση σας, θέλω να σημειώσω ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αποτίμηση της προόδου αλλά παράλληλα και υπενθύμιση της ευθύνης όλων μας να εργαστούμε ώστε τα άτομα με οπτική αναπηρία να απολαύουν πλήρως των δικαιωμάτων τους.

Στόχος μας πρέπει να είναι μια κοινωνία η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Όλοι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Και, κυρίως, όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, με αναπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς όλους όσοι το έχουν ανάγκη.