20/4/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

20/04/2010
«Θέλω να πιστεύω ότι η ίδια γραμμή θα επανακαθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο και, επιτέλους, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που έπονται», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης «Αθλητισμός για Όλους» που διοργάνωσε ο ΚΟΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εάν ο Ραούφ Ντενκτάς περιληφθεί από τον Ντερβίς ΄Ερογλου στην ομάδα διαπραγμάτευσης του, είπε: «Κατ΄ αρχάς οι άνθρωποι είναι ομοϊδεάτες και είναι γνωστό. Από κει και πέρα είναι αδόκιμο να μιλάμε με ‘εάν’. Έχουμε τη γραμμή μας εμείς. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής θέλω να πιστεύω ότι η ίδια γραμμή θα επανακαθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο και, επιτέλους, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που έπονται. Είναι σαφές ότι θα έχουμε δυσκολίες, αλλά δεν θέλω να προδικάσω οτιδήποτε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Θα συναντηθώ με τον κ. ΄Ερογλου, θα δούμε τι θέλει να μας πει, τι θα πει στα Ηνωμένα Έθνη και από κει και πέρα θα δράσουμε αναλόγως. Εμείς, ήδη, λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα, μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα και στέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θέλω να είμαστε λαλίστατοι. Τα έργα μετρούν και εμείς είμαστε των έργων και όχι των συνθημάτων και των πολλών λόγων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τα Ηνωμένα Έθνη διαβουλεύονται. Ο κ. Ντάουνερ μεταβαίνει στα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κάνει την τοποθέτηση τους και εμάς μάς ικανοποιεί και είμαστε στο ακουστικό, πανέτοιμοι για συνάντηση με τον κ. ΄Ερογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα πάντοτε των Ηνωμένων Εθνών».