28/4/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
28/04/2010
Η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε το θέμα που αφορά στην απόφαση του ΕΔΑΔ για τις οκτώ πιλοτικές προσφυγές, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Κληρίδη.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου είπε: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία παρευρέθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης. Όπως είναι γνωστό, στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναλύθηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ - που αφορά στις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις - από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Ακολούθησε μια σε βάθος συζήτηση και υπήρξε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος. Τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν ξεχωριστά τις θέσεις και τις απόψεις τους επί του θέματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος. Υπάρχει ένας προβληματισμός που έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Από κει και πέρα, τα κόμματα θα εκφράσουν τις θέσεις τους επί του θέματος. Ήδη, κάποια κόμματα τις έχουν εκφράσει. Όπως και η Κυβέρνηση διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θέση της επί του θέματος, αν θυμάστε, και στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε πριν από μερικές εβδομάδες».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων και είναι γνωστή και η θέση που είχαμε εκφράσει ως Κυβέρνηση - την έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι το θέμα του περιουσιακού δεν θα λυθεί στα δικαστήρια, θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ ποσώς δεν αφαιρεί από τα πολιτικά και τα νομικά επιχειρήματα που στηρίζουν τις θέσεις που έχουμε καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το περιουσιακό».

Σε ερώτηση αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και επί αυτού του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Από τη στιγμή που τα κόμματα έχουν εκφράσει τη θέληση να τοποθετηθούν ξεχωριστά επί του θέματος, δεν θα ήταν σωστό να πω εγώ κάτι περισσότερο αναφορικά με τη θέση των κομμάτων, γι’ αυτό σας έχω πει και τη θέση του Προέδρου και της Κυβέρνησης».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς έχουμε θέση, την έχουμε εκφράσει. Από κει και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίζει για τα του εαυτού του, άρα νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε αυτό. Τα κόμματα θα πουν τις απόψεις τους».