22/4/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια του λιμανιού της Δεκέλειας

22/04/2010

Είναι με ξεχωριστή χαρά που εγκαινιάζουμε εδώ στην κοινότητα Ξυλοτύμπου ένα λιμάνι, ένα έργο απαραίτητο για τους ψαράδες της περιοχής που αγωνίζονται για την επιβίωση του επαγγέλματος τους.



Η αλιεία, παρόλο που είναι ένας μικρός τομέας της οικονομίας της Κύπρου, θεωρείται ως κλάδος πρωτογενούς παραγωγής, ιδιαίτερα σημαντικός, ακριβώς διότι προσφέρει όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη στις παράκτιες περιοχές του τόπου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διάθεση υγιεινών προϊόντων στον καταναλωτή.

Η σημασία της παροχής διευκολύνσεων στους ψαράδες με τη δημιουργία χώρων ελλιμενισμού για όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και τη βελτίωση των υφιστάμενων χώρων για την καλύτερη λειτουργικότητα τους έγκειται, μεταξύ άλλων, στην προστασία αλλά και στη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, στην ενσωμάτωση σ΄ αυτόν της περιβαλλοντολογικής διάστασης, στην υποστήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων καθώς και στη στήριξη της μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αλιευτικού στόλου της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία νέων αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων, ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά αφού αποτελούν σημαντική υποδομή τόσο για την εξυπηρέτηση των ψαράδων όσο και για την αξιοποίηση των αλιευτικών αποθεμάτων. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ορθολογική διαχείριση του αλιευτικού πλούτου μέσα από μια βιώσιμη και ανταγωνιστική αλιεία η οποία θα δώσει ώθηση και στήριξη στους ψαράδες, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει το οικονομικό τους επίπεδο.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το λιμανάκι Δεκέλειας. Τα έργα αυτά αποτελούσαν εδώ και χρόνια αναγκαία υποδομή για τους ψαράδες της Ξυλοτύμπου, αφού μετά την κατασκευή του κυματοθραύστη το 1999 η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών ήταν επιτακτική. Με τα έργα που υλοποιήθηκαν και τα οποία στοίχισαν €335,000 πιστεύω ότι το λιμανάκι θα αποτελεί, πλέον, ένα απόλυτα ασφαλισμένο μέρος για τον ελλιμενισμό των σκαφών των επαγγελματιών ψαράδων. Με τα έργα αυτά αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αυτά που σχεδιάζουμε τα πραγματοποιούμε, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις τοπικές κοινωνίες. Είμαι βέβαιος ότι το αλιευτικό καταφύγιο της Δεκέλειας θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αλιευτικές δραστηριότητες και θα βοηθήσει στην επέκταση τους συμβάλλοντας, παράλληλα, στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής και στην αναβάθμιση τόσο του ντόπιου όσο και του ξένου τουρισμού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των ψαράδων και, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, θα τους παρέχει κάθε στήριξη. Μέσω του Ταμείου Αλιείας 2007-2013 αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει πέραν των €3 εκατομμυρίων για εκσυγχρονισμό, αντικατάσταση σκαφών και αλλαγή εργαλείων. Θα διαθέσει ακόμα τόσα, ίσως και περισσότερα, την επόμενη τριετία. Πρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στα αλιευτικά καταφύγια Παραλιμνίου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας, Λάρνακας, Πωμού και Κάτω Πύργου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου του Ζυγίου. Παράλληλα, για το προσεχές μέλλον προγραμματίζονται έργα και στα αλιευτικά καταφύγια Ορμήδειας, Αγίας Τριάδας, Αγίου Γεωργίου Πέγειας και Ακρωτηρίου.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην αποπεράτωση αυτού έργου και ιδιαίτερα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοτύμπου καθώς και τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας για την αγαστή συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών. Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω το αλιευτικό καταφύγιο Δεκέλειας, ευχόμενος σε όλους εσάς καλές ψαριές.
-----------------------------

Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη.