27/4/10

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για τον τουρισμό

27/04/2010
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, ευρείας σύσκεψης με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την ανασκόπηση των προοπτικών της τουριστικής βιομηχανίας για το 2010. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και ο Πρόεδρος και η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Αλέκος Ουρουντιώτης και κα Φοίβη Κατσούρη.



Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Είχαμε μία ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς. Τον ΚΟΤ, τις αερογραμμές, τους Δημάρχους, τους τουριστικούς πράκτορες, τους Συνδέσμους Ξενοδόχων και Κέντρων Αναψυχής και, γενικά, με όλους τους φορείς, στους οποίους έγινε πρώτα ενημέρωση για το τί προγραμματίζουμε για τον τουρισμό.

Έγινε μία αποτίμηση για τους πρώτους τρεις - τέσσερις μήνες, για τις αφίξεις, αλλά και για τα έσοδα από τον τουρισμό και έγιναν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς και εισηγήσεις. Τα μηνύματα είναι θετικά για τον τουρισμό – χωρίς να μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι – λόγω της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας.

Έγινε και σχολιασμός εκ μέρους μου για θέματα τιμών – για κάποιες υπηρεσίες και κάποια αγαθά, είτε αυτά πωλούνται σε περίπτερα είτε πωλούνται σε καφετερίες ή σε κέντρα και ξενοδοχεία. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα αγαθά, διότι γίνεται μεγάλη ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν όταν, παραδείγματος χάριν, λέμε ότι ‘το νερό το χρεώνουμε τόσα’ ή ‘τον καφέ τον χρεώνουμε τόσα’. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που χρεώνουμε πολύ λιγότερα στην Κύπρο και είναι κρίμα να δημιουργούμε μόνοι μας πρόβλημα στο τουριστικό μας προϊόν.

Επίσης, έγινε αλληλοενημέρωση αναφορικά με τις απώλειες που είχαμε λόγω της ηφαιστειακής σκόνης κατά τον μήνα Απρίλιο – που οπωσδήποτε υπήρξε ζημιά. Αυτή η ζημιά καταγράφεται, αλλά επειδή δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, δεν θα πούμε κάτι τώρα. Έχουμε υπόψη μας κάποιους αριθμούς – ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών ελπίζουμε ότι θα έρθουν στην Κύπρο, υπάρχουν όμως κάποιοι που ίσως χαθούν.

Να πούμε, επίσης, ότι επαινέσαμε και τα ξενοδοχεία μας και τα αεροδρόμιά μας και τον ΚΟΤ για τον υπεύθυνο τρόπο που έχουν χειριστεί τους τουρίστες που έμειναν στην Κύπρο. Δεν υπήρξε αισχροκέρδεια στην Κύπρο. Τουναντίον, υπήρξαν πολλά στοιχεία και φιλοξενίας και υπεύθυνης στάσης και ανθρωπιάς.

Το άλλο θέμα για το οποίο ενημερώσαμε είναι ότι τίθεται σε νέα βάση συνεργασίας ο ΚΟΤ. Αφήνει πίσω τα προβλήματα και ο ΚΟΤ θα εργαστεί υπεύθυνα, με αλληλοκατανόηση, σεβασμό και αλληλεγγύη, όλοι μαζί για το καλό του τουρισμού. Και εφόσον θα εργαστούν όλοι μαζί, μόνο για το καλό του τουρισμού, θα έχουν την αμέριστη στήριξη και υποστήριξή μου.

Τέλος, να ενημερώσω ότι αύριο θα γίνει τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ των 27, στην οποία θα συμμετάσχουμε και εμείς, για να συζητήσουμε τις ζημιές και τις αρνητικές συνέπειες λόγω της ηφαιστειακής σκόνης, καθώς και μέτρα που, ενδεχομένως, εμείς και η Ευρώπη στο σύνολό της, θα μπορούσαμε να λάβουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνικές διευκολύνσεις στο Υπουργείο Εμπορίου και ότι η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι οι τουριστικοί φορείς ενημερώθηκαν, επίσης, για την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής, όπως οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Έχετε δίκιο ότι τους ενημερώσαμε και για την πορεία των μαρίνων. Για τα γήπεδα γκολφ γνωρίζετε ότι τώρα εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για το γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου. Τους ενημερώσαμε και για όλα τα έργα υποδομής που, γενικά, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, ευτυχώς, για πολλά από αυτά τα έργα δεν είναι τώρα θέμα άδειας ή συζήτησης ή υπογραφής συμφωνίας, αλλά είναι στην ουσία έργα επί εδάφους».

Από πλευράς του ΚΟΤ σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ορουντιώτης, ο οποίος είπε: «Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί από τον κ. Υπουργό, σήμερα η σύσκεψη αφορούσε τα προβλήματα του τουρισμού και τις προοπτικές για το 2010. Έγινε μια εκτενής συζήτηση για όλα τα θέματα.

Ο ΚΟΤ ενημέρωσε τους εταίρους για κάποια βασικά θέματα για τα οποία είχαν τις αμφιβολίες και τις απορίες τους. Ένα από τα θέματα αυτά ήταν ο χειμερινός τουρισμός. Έχουμε εξηγήσει ότι ο χειμερινός τουρισμός είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τον Οργανισμό. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε και κάποια μέτρα και κάποιες συνεργασίες, οι οποίες θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση τόσο στους ξενοδόχους όσο και στα κέντρα αναψυχής σε σχέση με το χειμερινό τουρισμό.

Επίσης, έγινε μία ενημέρωση από τον ΚΟΤ για το θέμα των πολεοδομικών κινήτρων, ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουμε εξηγήσει ότι ο ΚΟΤ έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Μέχρι στιγμής έχει συγκληθεί σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Προγραμματίζεται δεύτερη σύσκεψη με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν προς τον ΚΟΤ τις διάφορες εισηγήσεις και απόψεις που έχουν σχετικά με αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα. Παράλληλα, προγραμματίζονται και συναντήσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Πολεοδομικού Συμβουλίου».