15/4/10

Διεξαγωγή έρευνας για πυραμιδωτό σύστημα πωλήσεων ταξιδίων και διακοπών

15/04/2010
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως εντεταλμένη υπηρεσία στην εφαρμογή του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου του 2007, ανακοινώνει ότι διερευνά υπόθεση πιθανής παράβασης προνοιών του πιο πάνω Νόμου από την εταιρεία World Ventures Marketing, LCC.



Αντικείμενο της διερευνώμενης παράβασης είναι η δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων ταξιδίων και διακοπών, στο οποίο ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να έχει όφελος περισσότερο με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα παρά με την πώληση ή την κατανάλωση προϊόντων. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων (πυραμίδες) απαγορεύονται και θεωρούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών σημειώνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε οργανωμένες συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο για προώθηση του συστήματος πωλήσεων της εταιρείας World Ventures Marketing, LCC χρησιμοποιούνται μέθοδοι με επίκεντρο την ψυχολογία των ακροατών και τη δημιουργία κλίματος ενθουσιασμού με παρουσίαση στοιχείων και δημιουργία προσδοκιών που ευνοούν την υπογραφή συμβολαίου χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό και χωρίς την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων για τα οικονομικά συμφέροντα.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων που τους υπόσχονται οφέλη με την εισαγωγή νέων καταναλωτών στο σύστημα και τα οποία είναι παράνομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ταυτόχρονα πλήττουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, 22409319, 22409322 ή 22867108.