6/4/10

Ενημέρωση κομμάτων για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και το Πρόγραμμα Σταθερότητας

06/04/2010 
Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών Με αφορμή σχόλια και απόψεις που δημόσια προβάλλονται το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές, σχετικά με υποτιθέμενη μη επαρκή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων για τα μέτρα που προγραμματίζει να λάβει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να τονίσει τα ακόλουθα: Καθ’ όλην τη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης υπήρξε ένας συνεχής διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για την πορεία της οικονομίας, μέσω συσκέψεων, συνεδριάσεων της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) και άλλων συναντήσεων με τους διάφορους φορείς. 


Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πρόσφατα σειρά συναντήσεων τόσο με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους στις οποίες τους ενημέρωσε ενδελεχώς για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς και για τους επτά άξονες πολιτικής στους οποίους θα βασιστούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου 2009, ο Υπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία είχαν συζητηθεί οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, καθώς και οι σκέψεις της Κυβέρνησης για την κατεύθυνση που θα ακολουθούν τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση. Ακολούθως, ο Υπουργός συγκάλεσε εθνική σύσκεψη για την οικονομία στις 29 Δεκεμβρίου 2009, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.
Στην εν λόγω σύσκεψη ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις, τους επτά άξονες πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση. Επιπρόσθετα των δυο αυτών συσκέψεων, υπήρξαν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα με το γενικό διάλογο υπήρξαν, επίσης, και άλλες επιπρόσθετες εξειδικευμένες συναντήσεις για ανάλυση των πλείστων από τους επτά άξονες του Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης.

Ειδικά για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, ο Υπουργός Οικονομικών, εκτός των συσκέψεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων και των αρμοδίων και ενδιαφερόμενων φορέων, είχε στις 21 και 22 Δεκεμβρίου κατ’ ιδίαν συναντήσεις στα γραφεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις οποίες ενημέρωσε αναλυτικά τις ηγεσίες τους για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς και για τις πρόνοιες του «Νομοσχεδίου για Πάταξη της Φοροδιαφυγής και Φοροαποφυγής» που θα προωθηθεί τις επόμενες εβδομάδες για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Νωρίτερα δε, στις 11 Νοεμβρίου 2009, ο Υπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συντεχνιών, τις οποίες ενημέρωσε για τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου.

Για το θέμα της Πολεοδομικής Αμνηστίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, στα πλαίσια της μελέτης του θέματος, έχει προβεί σε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς και όλους τους ενδιαφερόμενους συνδέσμους και οργανώσεις. Σαν αποτέλεσμα αυτής της προεργασίας έχει ήδη γίνει η επεξεργασία πέντε νομοσχεδίων και το θέμα πολύ σύντομα θα αχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτό κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Απριλίου 2010, και, σε αντίθεση κάποιων δημοσιευμάτων, βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων αξιωματούχων της Επιτροπής. Αντίθετα με επικρίσεις που διατυπώνονται, ότι ο διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι άνευ αντικειμένου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ο διάλογος έχει και αντικείμενο και περιεχόμενο.



Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ένα ζωντανό κείμενο το οποίο, πέραν από το βασικό κορμό και τα μέτρα που περιέχει, επιδέχεται διαφοροποιήσεων γι' αυτό και επιβάλλεται η συνέχιση του διαλόγου τόσο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειες της για εξεύρεση συναινετικών λύσεων στην οικονομία για αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και για την εξυγίανση της οικονομίας. Γι' αυτό, μετά από την αυριανή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με τους αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συσκέψεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και άλλα οργανωμένα σύνολα της πολιτείας σε συνέχεια του διαλόγου και των συζητήσεων που γίνονται εδώ και καιρό.