6/4/10

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Κυπρο-Κουρδικής Φιλίας

06/04/2010 
Αναφορικά με ανακοίνωση του Συνδέσμου Κυπρο-Κουρδικής Φιλίας, ημερομηνίας 30 Μαρτίου, με τίτλο «Η Συμφωνία με τη Συρία θυματοποιεί Κούρδους Πρόσφυγες», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει και να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα: Η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Κύπρου και Συρίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. 


Τέτοιες συμφωνίες αφορούν στην επιστροφή παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σε αιτητές ασύλου ή πολιτικούς πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, λανθασμένα και παραπλανητικά, η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κυπρο-Κουρδικής Φιλίας αναφέρει ότι «…αυτό σημαίνει απέλαση όλων των Κούρδων προσφύγων οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο αναζητώντας άσυλο».

Η Κύπρος σέβεται απόλυτα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, οποιασδήποτε καταγωγής, ανεξάρτητα εάν αναγνωρίζεται διεθνώς ή όχι η εθνικότητα τους, να υποβάλουν αίτηση ασύλου, η οποία εξετάζεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στους Κανόνες τους Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Προσφυγικού Δικαίου.

Ο ισχυρισμός που διατυπώνει ο Σύνδεσμός στην ανακοίνωση του ότι «λόγω του ότι ούτε η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως ούτε και η Συριακή, αναγνωρίζει την εθνικότητα των Κούρδων αυτών και την καταπίεση που βιώνουν από την Συριακή Κυβέρνηση, οι υποθέσεις τους απορρίπτονται…» είναι εντελώς αβάσιμος και αναληθής.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου από Κούρδους της Συρίας, η Υπηρεσία Ασύλου, έχει λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, και την πολιτική που εφαρμόζουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχονται ανάλογα αιτήματα ασύλου. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Συνδέσμου εκπλήττει πραγματικά αφού ο Υπουργός Εσωτερικών έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει, τόσο δημόσια όσο και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, ότι η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών βασίζεται σε αρχές που αποσκοπούν στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προστασία των προσφύγων, στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας τους και γενικά στην πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως αυτά ορίζονται στους Κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Προσφυγικού Δικαίου.