14/3/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 14/03/2010
Για πρώτη φορά λαμβάνονται συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση που υπάρχει με τα όσα προβλήματα έχει κληρονομήσει η παρούσα Κυβέρνηση, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ασίνου. Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της εγκληματικότητας στην Κύπρο και της αντιμετώπισής της από πλευράς Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:
 

«Πρώτη φορά λαμβάνονται συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα και για να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται, αλλά και για να διορθώσουμε την κατάσταση. Πρώτη φορά. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε κληρονομήσει. Ο,τι έχουμε κληρονομήσει προσπαθούμε να το διορθώσουμε, όχι μόνο στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας αλλά και της πάταξης του εγκλήματος».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος έλεγε από την εποχή της διακυβέρνησης του κ. Κληρίδη ότι ζούμε στο πλαίσιο κρίσης θεσμών και αξιών που είναι φαινόμενο παγκόσμιο και όχι μόνο της κοινωνίας μας και πρόσθεσε:
«Εμείς αγωνιζόμαστε να αναστηλώσουμε αξίες, ήθη και έθιμα του τόπου και το ήθος στον τόπο μας. Δεν είναι απλή υπόθεση, είναι μια μάχη όπου θα ήθελα τα ΜΜΕ σύμμαχους και κάνω αυτή την έκκληση να συμμαχήσουμε διότι χρειάζεται συμμαχία ολόκληρης της κοινωνίας. Μόνη η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα. Πότε παραιτήθηκε Υπουργός Δικαιοσύνης; Πότε παραιτήθηκε Αρχηγός Αστυνομίας; Και γιατί παραιτήθηκαν; Διότι θέλουμε να είμαστε πιο παραδειγματικοί. Κατά συνέπεια, να κάνουμε υπομονή. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διόρθωσης πολλών πραγμάτων, δεν είναι απλά, είναι σύνθετα τα πράγματα, αλλά αγωνιζόμαστε και όποιος αγωνίζεται φέρνει και αποτέλεσμα». Ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Τον καιρό που η αντιπολίτευση έπρεπε να πάρει μέτρα και να αναλάβει πολιτικές ευθύνες αγρόν ηγόραζε. Τώρα βλέπουμε παντού πολιτικές ευθύνες.

Η πολιτική της καμένης γης δεν μπορεί να με κάνει ποτέ να συμφωνήσω. Χρειάζεται πιο δημιουργική αντιμετώπιση. Όταν ήμασταν εμείς αντιπολίτευση είναι δημιουργικά που αντιμετωπίζαμε τα πράγματα, έστω και αν ενίοτε ασκούσαμε σκληρή κριτική, και προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε». Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ντάουνερ σχετικά με πενταμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θα πρέπει να κατανοήσει ο κ. Ντάουνερ ότι δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών, είναι λειτουργός των Ηνωμένων Εθνών και σε ό,τι λέμε για τη διάσκεψη, ενδιαφερόμενο μέρος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Ασφαλείας συναποτελείται από πέντε Μόνιμα Μέλη.
Θα τα κουβεντιάσω πολύ φιλικά με τον κ. Ντάουνερ. Ας μη δημιουργούμε μεγάλο θέμα για κάθε δήλωση που γίνεται. Είναι ένας διάλογος ανοικτός. Διάφοροι έχουν απόψεις, έχουμε και εμείς και τις λέμε. Εγώ δεν φωνασκώ και δεν κάνω θόρυβο, αλλά δεν θα αφήσω να περάσει οτιδήποτε που μπορεί να είναι μεμπτό». Κληθείς να σχολιάσει τη γνωμάτευση που έλαβε η Κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ στις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρία μου στις αρχές της επόμενης βδομάδας για μια σε βάθος συζήτηση με ειδήμονες για το όλο θέμα. Εχουμε εξασφαλίσει γνωμάτευση από το εξωτερικό και μιλάμε». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να τα κάνουμε όλα μαύρα και πρόσθεσε:
«Η καλύτερη θεραπεία είναι η λύση του προβλήματος.
Είναι παράνομη η ‘επιτροπή’.
Την αναγνωρίζει ως παράνομη το δικαστήριο. Καθορίζει ότι είναι ένδικο μέσο της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αλλά υπάρχουν και ερωτήματα όπως γιατί στο ‘ανώτατο δικαστήριο’ του ψευδοκράτους;
Το θέμα θα αντιμετωπιστεί ριζικά με τη λύση του Κυπριακού και με διευθέτηση του περιουσιακού μέσα από τη λύση. Αυτή η ‘επιτροπή’ θα πάψει να υπάρχει - έστω και αν δεν την αναγνωρίζουμε και ούτε θα την αναγνωρίσουμε ποτέ - μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε και με την πολιτική ηγεσία μετά από την ευρεία σύσκεψη». Ερωτηθείς απάντησε ότι πιθανόν να συζητηθούν και στο Εθνικό Συμβούλιο. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε στη Νομική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι θέμα που τον αφορά, προσθέτοντας ότι η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη Υπηρεσία και παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα. «Και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχει δικαιώματα και ευθύνες», κατέληξε.