13/3/10

. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ασίνου. Ενός πρωτοποριακού έργου για το οποίο οι κάτοικοι των κοινοτήτων Νικηταρίου, Βυζακιάς, Ποταμίου, Κανναβιών, Αγίας Ειρήνης και Αγίου Γεωργίου Καυκάλου μπορούν σήμερα να νιώθουν περήφανοι

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή των εγκαινιών του περιφερειακού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ασίνου 13/03/2010


. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ασίνου. Ενός πρωτοποριακού έργου για το οποίο οι κάτοικοι των κοινοτήτων Νικηταρίου, Βυζακιάς, Ποταμίου, Κανναβιών, Αγίας Ειρήνης και Αγίου Γεωργίου Καυκάλου μπορούν σήμερα να νιώθουν περήφανοι

. Αγαπητοί Φίλοι, Το όραμα για την αναβάθμιση της σχολικής υποδομής για τα παιδιά σας αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Κοινοί στόχοι και κοινές προσπάθειες πολλών χρόνων έφεραν αποτέλεσμα. Χάρη στη συνεργασία και την αξιέπαινη προσπάθεια των έξι κοινοτήτων της περιοχής και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών όπως και το μέλλον των επόμενων γενεών, οι προοδευτικές Τοπικές Αρχές, Σχολικές Εφορείες και Σύνδεσμοι Γονέων αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των καιρών και εργάστηκαν με ενθουσιασμό και χωρίς προκαταλήψεις για τη συμπλήρωση του έργου. Η ιδέα της ίδρυσης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην περιοχή γεννήθηκε το 2002 και έκτοτε υποστηρίχθηκε από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανέλαβαν με φιλοδοξία το τεχνικό μέρος του έργου, του οποίου η κατασκευή άρχισε τον Φεβρουάριο 2008 και συμπληρώθηκε τον Αύγουστο 2009. Το κράτος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συνολική δαπάνη κατασκευής που ξεπερνά τα € 2.5 εκ. Το σχολείο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών. Θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μικρών μαθητών της προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης όπως και των μικρών μαθητών της ειδικής εκπαίδευσης.

Πέραν των αιθουσών διδασκαλίας, το σχολικό κτήριο περιλαμβάνει χώρους για τη ψυχαγωγία και την άθληση των μαθητών. Φέτος διανύουμε την πρώτη σχολική χρονιά λειτουργίας του σχολείου και όπως πληροφορούμαι, πλούσιο υπήρξε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων του, που περιέλαβε θέατρο, μουσική, τέχνη, χειροτεχνία, αθλητισμό και κοινωνικά θέματα.
Χωροθετημένο σε σημείο που παρέχει την άνετη πρόσβαση προς τις έξι κοινότητες, το σχολείο αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του έργο εκπαιδευτικής υποδομής. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτηριακών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την αισθητική όλων των χώρων όπως και τον υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, διασφαλίζει την παροχή μιας σωστής εκπαίδευσης και συναγωνίζεται τα επίπεδα των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών σχολείων.
Αναμφίβολα, το έργο αναβαθμίζει την περιοχή της Ασίνου και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ένα νέο σχολείο αποτελεί πάντα μια ανανεωμένη πηγή ελπίδας για το μέλλον. Μια νέα ελπίδα για τα παιδιά μας μέσα στο δύσκολο κόσμο που διαμορφώνεται και μέσα από τις πραγματικά πολύπλοκες απαιτήσεις των σημερινών καιρών. Στόχος και σκοπός κάθε σχολείου είναι να καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Μέσα από τη λειτουργία κάθε σχολείου πρέπει να προωθείται η καλλιέργεια των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Να προάγεται η κριτική σκέψη, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και το ταλέντο των παιδιών μας.
Να προσφέρονται γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών. Το όραμα μας και η προεκλογική μας δέσμευση για τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και ανθρωποκεντρικού σχολείου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η επίτευξη της προωθούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα εφοδιάσει τα παιδιά μας με όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να είναι ενημερωμένα, πετυχημένα και ευτυχισμένα. Να επιτυγχάνουν στους μεγαλύτερους δυνατούς αριθμούς τους υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους, με τη βοήθεια ενός κατάλληλα διαμορφωμένου αναλυτικού προγράμματος και ενός σύγχρονου σχολικού περιβάλλοντος με υψηλές προδιαγραφές. Αγαπητοί μαθητές, Το εκπαιδευτήριο που έχω τη χαρά να εγκαινιάζω σήμερα ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τις δικές σας προσδοκίες. Τις προσδοκίες των δασκάλων και των γονιών σας. Το σχολικό κτήριο είναι εδώ για να εξυπηρετεί ευγενικές προοπτικές και συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.
Η πολιτεία το παραδίδει σε εσάς, τους μελλοντικούς σπουδαστές και επιστήμονες, τους νέους πολίτες του τόπου μας, με σκοπό να συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην υλοποίηση των δικών σας ευγενικών ονείρων και φιλοδοξιών. Μέσα από τη γνώση προσπαθείστε να κατακτήσετε τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της αγάπης και της έγνοιας για τον συνάνθρωπο μας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ζούμε σε μια κατεχόμενη πατρίδα. Έχουμε όλοι υποχρέωση να εργαστούμε για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για την επανένωσή της.
Το κράτος είναι αποφασισμένο να σας παρέχει όλες τις δυνατότητες για τη μόρφωσή σας. Για εμάς η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και την πρόοδο σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Η παιδεία είναι για εμάς ένα βασικό κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται με την παροχή δημόσιας, υψηλής ποιότητας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την επιστημονικοτεχνική επανάσταση, την έκρηξη στον τομέα της γνώσης και τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα, κανένας νέος δεν πρέπει να μείνει μακριά από αυτές τις διαδικασίες και ουσιαστικά αμέτοχος στην πρόοδο και ανάπτυξη, αμόρφωτος και περιθωριοποιημένος. Καθένας από εσάς πρέπει να έχει, και σας διαβεβαιώνω ότι αγωνιζόμαστε για να έχετε ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες επιτυχίας στη ζωή σας. Αγαπητοί μαθητές, Μαζί με τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, τους δασκάλους σας, όλο το προσωπικό και μαζί με τους γονείς σας, μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας και να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Θα σας παρέχουμε όλα τα εφόδια για το σκοπό αυτό. Συγχαίρω τη Διεύθυνση του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ασίνου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και το Σύνδεσμο Γονέων για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Συγχαίρω, επίσης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους για την εξαιρετική δουλειά τους. Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ασίνου και εύχομαι μεγάλες επιτυχίες στους μαθητές, σε όλο το διδακτικό αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό.