7/3/10

Είμαστε πάλι εδώ σήμερα, στο 8ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος, του αλησμόνητου ηγέτη, του ανυπέρβλητου και ανυπότακτου αγωνιστή, του εθνικού οραματιστή, του εμπνευσμένου καθοδηγητή μας Σπύρου Κυπριανού.

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
Επιμνημόσυνος λόγος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν στο 8ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό
 07/03/2010


Είμαστε πάλι εδώ σήμερα, στο 8ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος, του αλησμόνητου ηγέτη, του ανυπέρβλητου και ανυπότακτου αγωνιστή, του εθνικού οραματιστή, του εμπνευσμένου καθοδηγητή μας Σπύρου Κυπριανού. Είμαστε πάλι όλοι εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής στο μεγάλο απόντα, τον μονίμως, ωστόσο, παρόντα. Αποτίνουμε φόρο τιμής στο μεγάλο οραματιστή, το συνετό καθοδηγητή, το σοφό και δίκαιο κυβερνήτη, το διορατικό πολιτικό ηγέτη, τον ηγέτη της προσφοράς και του αγώνα, τον ενεργό και χρηστό πολίτη, τον έντιμο, αξιοπρεπή, ανιδιοτελή άνθρωπο, τον αλησμόνητο Σπύρο Κυπριανού.
Είμαστε πάλι εδώ για να αναβαπτιστούμε, ακόμη μια φορά, στα οράματα του, να συστρατευθούμε ξανά στην πορεία του και να εμπνευστούμε από τους αγώνες, τα οράματα, τις αρχές και τους στοχασμούς του. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από το θάνατο του. Κι όμως, ο Σπύρος Κυπριανού είναι παρών. Είναι παρών γιατί τα οράματα και οι αγώνες του έχουν διαχρονικότητα, έχουν μια διαχρονική αξία, μια διαχρονική διάσταση, μια εθνική και οικουμενική συνάμα διάσταση.
Είναι παρών, γιατί εμείς έχουμε τόσο πολύ ανάγκη την παρουσία του. Χρειαζόμαστε τόσο πολύ σήμερα την πυξίδα του. Την πυξίδα που κρατεί σταθερό τον προσανατολισμό προς την Ιθάκη… Εμείς όλοι, που είχαμε την τιμή και το προνόμιο να συστρατευθούμε και να συμπορευθούμε με τον Σπύρο Κυπριανού, έχουμε χρέος σήμερα να δώσουμε συνέχεια στην πορεία και τους αγώνες του.
Γι’ αυτό σήμερα διακηρύσσουμε ότι ούτε οι Λαιστρυγόνες ούτε οι Κύκλωπες, ούτε οι Σειρήνες, αλλά ούτε κινδυνολογίες, ούτε εκφοβισμοί, ούτε ψεύτικα διλήμματα μπορούν να νοθεύσουν τη συνείδηση μας, να αμβλύνουν το εθνικό μας φρόνημα, να εξασθενήσουν τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας και να μας κάνουν να ξεστρατίσουμε από την πορεία του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος. Από την πορεία προς την Ιθάκη. Με σταθερή τη σκέψη προς τον αείμνηστο ηγέτη μας, με σταθερό το βλέμμα προς την ανατολή, επανασυντασσόμαστε σήμερα στις επάλξεις του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος και επαναδιακηρύσσουμε ότι σταθερά συνεχίζουμε την πορεία του.
Μνημονεύοντας τον Σπύρο Κυπριανού και αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη του, εμβαθύνουμε παράλληλα στους στοχασμούς του και τα οράματα του. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του και την προσφορά του προς την πατρίδα και το λαό μας. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου ηγέτη, ο πολιτικός λόγος του Σπύρου Κυπριανού, η πολιτική του σκέψη, το σθένος, η διεκδικητικότητα και η αγωνιστικότητά του, οι αρχές και οι αξίες που με συνέπεια, σύνεση και αποφασιστικότητα υπηρέτησε, παραμένουν άκρως επίκαιρες. Υπαγορεύουν το χρέος μας και προσδιορίζουν την πορεία μας. Οι αγώνες του, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί. Είναι δική μας η ευθύνη να συνεχίσουμε τους αγώνες του μέχρι την τελική δικαίωση τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνουμε. Συνεχίζουμε τους αγώνες του με λάβαρο τις αρχές και τα οράματα του. Συνεχής και ακατάπαυστος πρέπει να είναι ο αγώνας μας για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας
. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος. Δεν ήταν ποτέ εύκολος. Πάντοτε συναντούσαμε και θα συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα. Πάντοτε θα έχουμε απέναντι μας την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, τα τουρκικά διχοτομικά σχέδια, αλλά και τη χλιαρή στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του ετσιθελισμού της Τουρκίας. Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που "κάνουν πλάτες" ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Η στάση αυτή μάς εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας δεν θα μας χαρίσει την ελευθερία μας και κανένας δεν θα μας προσφέρει και δεν θα μας διασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Εμείς πρώτοι πρέπει να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε. Κατανοούμε ότι διάφορα εθνικά και άλλα συμφέροντα είναι που καθορίζουν τη θέση των διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας και των διαφόρων χωρών στα διεθνή ζητήματα και προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι διάφοροι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας αξιολογούν την Τουρκία ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο. Όμως, ξέρουμε παράλληλα πολύ καλά ότι κανένας ξένος δεν θα μεριμνήσει για μάς, αν εμείς οι ίδιοι δεν διεκδικήσουμε και δεν προασπίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας.
Από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα και κυρίως, από εκείνους που έχουν τον τρόπο να ασκήσουν την επιρροή τους στην Άγκυρα δεν ζητούμε πολλά. Ζητούμε απλώς να σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να ενεργούν στη βάση των αρχών του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και των αξιών που έχουν θεμελιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς όσους στηρίζουν ή θωπεύουν την Τουρκία και προς όσους σιωπούν και δεν αντιδρούν όπως πρέπει στους τουρκικούς εκβιασμούς, τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τον τουρκικό ετσιθελισμό, απευθύνουμε έκκληση να παύσουν επιτέλους να νίπτουν τας χείρας και να στέρξουν, ως οφείλουν, να στηρίξουν τα δίκαια και τα δικαιώματα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και ενός μικρού και αδύναμου λαού.
Την τελευταία περίοδο έχουμε σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και αποθράσυνσης της τουρκικής πλευράς.
Με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνει το σταθερό στόχο της για συνομοσπονδία. Προβάλλει κατά τρόπο απροκάλυπτο, προκλητικό και απαράδεκτο θέσεις χειρότερες και από εκείνες που προέβαλλε κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Προφανώς, δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία που να οδηγήσουν σε απογοήτευση το λαό μας. Εμείς απαντούμε για μια ακόμη φορά: Ούτε αποδεχόμαστε, ούτε δικαιούμαστε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε λύση που θα καταστήσει αβέβαιο και ανασφαλές το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας. Σε όσους, ενδεχομένως, επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς επιθυμούμε να διαμηνύσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων. Άλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή. Επαναλαμβάνουμε: Όταν αναφερόμαστε σε ιστορικό συμβιβασμό δεν εννοούμε ιστορικό παραλογισμό. Ούτε εθνικό αυτοχειριασμό. Παράλληλα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση:
Ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατόν ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας. Για πολλοστή φορά ξεκαθαρίζουμε τη δική μας θέση: Επιδιώκουμε λύση του κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας. Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό.
Όμως δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και κλείσιμο του κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών, και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση και που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Επαναλαμβάνουμε επίσης για πολλοστή φορά: Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού.
Ο συμβιβασμός, όμως, δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής. Πρέπει να είναι αμοιβαίος και, κυρίως, δίκαιος. Το 8ο μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ας οπλιστούμε με σθένος και με την ψυχική δύναμη που απαιτείται προκειμένου να παραμείνουμε σταθεροί στα δίκαια μας και σθεναροί διεκδικητές τους.
Τα λόγια και οι στοχασμοί του αείμνηστου ηγέτη ας δώσουν δύναμη στο νου και το λογισμό μας. Να θυμόμαστε πρέπει τα λόγια και τους στοχασμούς του για να προσδιορίζουμε με περισσότερη βεβαιότητα τη δική μας ευθύνη και το χρέος προς την πατρίδα. Πρώτη ευθύνη είναι να εργαζόμαστε για την ενότητα και την ισχυροποίηση του μετώπου του αγώνα μας.
Τα λόγια του Σπύρου Κυπριανού ας μας καθοδηγούν: «Σήμερα η Κύπρος και ο λαός της βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Τέτοιες στιγμές, κάτω από τέτοιες συνθήκες, η συλλογικότητα και η ενότητα -μας έλεγε ο αείμνηστος ηγέτης- πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Συνεννόηση και συναντίληψη, συλλογικός προβληματισμός και διαλογισμός, συλλογικός σχεδιασμός και συλλογική προσπάθεια πρέπει να είναι στις προτεραιότητες όλων».
Και συνέχιζε: «Το φορτίο της μεγάλης ευθύνης για τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος, σε τέτοιες τόσο κρίσιμες στιγμές, πρέπει να επιμεριστεί στους ώμους όλων. Για να προσδοκούμε μια θετική έκβαση της σημερινής μάχης της Κύπρου και του λαού της πρέπει να αξιοποιηθούν και να συστρατευθούν οι δυνάμεις, οι δυνατότητες, οι γνώσεις και οι εμπειρίες όλων». Ο πολιτικός λόγος, οι στοχασμοί, και οι πολιτικοί διαλογισμοί του Σπύρου Κυπριανού προσφέρονται για μάθημα φρονηματισμού και στη σημερινή κρίσιμη φάση του κυπριακού προβλήματος και γενικότερα της ιστορίας της Κύπρου. Αποτελούν παρακαταθήκες και προστάγματα γιατί υποδεικνύουν το χρέος και υπαγορεύουν το καθήκον. Ας θυμηθούμε ξανά και αυτά τα λόγια του αείμνηστου ηγέτη: «Δεν υπάρχουν από μηχανής Θεοί για να μεριμνήσουν για μας και το μέλλον μας.
Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Ούτε στα χέρια άλλων. Την τύχη της πατρίδας μας και του λαού μας εμείς πρέπει να την ορίζουμε». Σε όλη του τη ζωή, από όλες τις επάλξεις στις οποίες βρέθηκε, ο Σπύρος Κυπριανού υπηρέτησε με συνέπεια και ευθύνη την πατρίδα του. Πρόσφερε πολλά στην πατρίδα. Ήταν πάντοτε παρών.
Τις περισσότερες φορές μπροστάρης και καθοδηγητής σε όλες τις μεγάλες και μικρές μάχες της Κύπρου και του λαού της για σχεδόν 50 χρόνια. Ιδεολόγος και αγωνιστής, σθεναρός προασπιστής και διεκδικητής των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της, ο Σπύρος Κυπριανού ήταν δοσμένος στην Κύπρο. Ήταν ταυτισμένος με την Κύπρο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της Κύπρου. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πολλή τιμή ανακοινώνω σήμερα την εκπλήρωση μιας οφειλής μας προς τον αείμνηστο ηγέτη. Έχει εγγραφεί επίσημα τις τελευταίες ημέρες και αρχίζει τη λειτουργία του το Ίδρυμα «Σπύρος Κυπριανού». Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος και της οικογένειας του αείμνηστου ηγέτη.
Το Ίδρυμα θα στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και θα έχει ως βασικό σκοπό τη συστηματική μελέτη και την έρευνα του έργου του Σπύρου Κυπριανού και της χρονικής περιόδου της δράσης του. Το Ίδρυμα «Σπύρος Κυπριανού» αποσκοπεί στην πληρέστερη διαφώτιση των πολιτικών, ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών γεγονότων της νεότερης και σύγχρονης Κύπρου. Θα συνεργάζεται με πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού και θα ενθαρρύνει την έρευνα, στηρίζοντας ερευνητικά προγράμματα και νέους επιστήμονες
. Παράλληλα, το Ίδρυμα θα καθιερώσει το «Βραβείο Σπύρου Κυπριανού», το οποίο θα σχετίζεται με τους σκοπούς του Ιδρύματος. Με τη λειτουργία του Ιδρύματος «Σπύρος Κυπριανού» πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στη διατήρηση, από τη μια, της μνήμης του αείμνηστου ηγέτη, καθώς και των αγώνων και της προσφοράς του, και, από την άλλη, στην ανάπτυξη της έρευνας στους τομείς της πολιτικής, της ιστορίας, της οικονομίας, του πολιτισμού. Οφείλουμε να κρατήσουμε φωτεινό το αγωνιστικό του παράδειγμα και άσβεστα τα οράματα του, για να μην ξεστρατίσουμε ποτέ από την πορεία του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος, Αιωνία σου η μνήμη, αλησμόνητε ηγέτη.