6/3/10

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 06/03/2010

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ για τις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων. Στη δήλωσή του ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Η απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία κηρύσσει ως μη παραδεκτές τις προσφυγές οκτώ Ελληνοκυπρίων στη διεκδίκηση των περιουσιών τους, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.


Με την απόφασή του το ΕΔΑΔ θεωρεί προσβάσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο θεραπείας τη λεγόμενη 'επιτροπή περιουσιών και αποζημιώσεων' στα κατεχόμενα. Η απόφαση παραπέμπει τον κάθε ενδιαφερόμενο αιτητή, προτού απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ, να εξαντλήσει τα εσωτερικά, διαθέσιμα μέσα, παραπέμποντας τον στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων/περιουσιών και σε δικαστήριο των κατεχομένων.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι σεβαστή, αλλά τη θεωρούμε λανθασμένη. Δεν μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει για θεραπεία του προβλήματος της περιουσίας ενός εκάστου του ιδιοκτήτη, σε μέσα τα οποία αποτελούν ουσιαστικά προϊόν και απότοκο παρανομίας. Ούτε και παλαιότερα ευρήματα του ΕΔΑΔ, όπως στην υπόθεση Φωκά και Πρωτοπαπά, μπορούν να δικαιολογήσουν διολισθήσεις του Δικαστηρίου σε αυτή την απόφαση. Το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρεται σε εισβολή και κατοχή και επισημαίνει την ευθύνη της Tουρκικής Kυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές. Επισημαίνει, επίσης, πως η Τουρκία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων κατόχων περιουσίας. Με σαφήνεια το Δικαστήριο σημειώνει πως οι αιτητές δεν έχουν απολέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας, όπως άλλωστε έχει αναγνωριστεί και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ κατά τη συζήτηση της πτυχής του περιουσιακού στις διαπραγματεύσεις. Εμμέσως πλην σαφώς το Δικαστήριο απορρίπτει τις πράξεις με τις οποίες περιουσίες παράνομα έχουν μεταβιβαστεί στην εισβάλλουσα δύναμη. Δυστυχώς, όμως, το Δικαστήριο ισχυρίζεται πως μετά από παρέλευση 35 χρόνων δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι αιτητές στις περιουσίες τους, σημειώνοντας κατά τρόπο αυθαίρετο τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και να δημιουργήσουν νέες αδικίες.
Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο. Φυσιολογικά προκύπτει το ερώτημα, πώς μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει σε μια παράνομη «Επιτροπή» που στηρίζεται στις παρανομίες της Τουρκίας;
Η απόφαση δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, τα οποία πολύ προσεκτικά θα αξιολογηθούν. Θεωρούμε, όμως, ότι η απόφαση είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί ως ένα αναγκαίο τρόπο αντιμετώπισης των δικών του προβλημάτων με τον όγκο εργασίας που έχει, την επαναφορά υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο.
Προς τούτο είχαν γίνει πολύ πρόσφατα δηλώσεις τόσο του Προέδρου όσο και του Πρωτοκολλητή του ΕΔΑΔ. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη, αφού εδώ και χρόνια υπήρχαν ενδείξεις ότι το Δικαστήριο είχε αυτόν τον προσανατολισμό, κυρίως μετά και την απόφαση στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη.

Η προσφυγή μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ έδωσε αφορμή το Δικαστήριο να υποδείξει τη λεγόμενη «Επιτροπή» ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο για προσφυγή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγκαιρα, τόσο ως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ όσο και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε υποδείξει ότι η μαζικοποίηση των προσφυγών ελλοχεύει κινδύνους τους οποίους πρέπει να αποφύγουμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, επίσης, εμφαντικά τονίσει πολλές φορές ότι πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, δεν μπορεί να επιλυθούν στα Δικαστήρια, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιοποιώντας ασφαλώς εργαλεία που το διεθνές δίκαιο, οι διακρατικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως αυτή στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, παρέχουν. Για μια ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, περιλαμβανομένου και του περιουσιακού”. Στη συνέχεια, ερωτηθείς κατά πόσον από αυτή την εξέλιξη θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου είπε:

«Η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ έχει, ασφαλώς, τα προβλήματα και τις παρενέργειές της και αυτές τις παρενέργειες και τα προβλήματα εμείς πολύ προσεκτικά θα τα αξιολογήσουμε, ακριβώς, για να δούμε πώς τα αντιμετωπίζουμε. Οι θέσεις, όμως, αρχών που έχουμε καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για το περιουσιακό είναι εκεί, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και σε άλλες αποφάσεις του Δικαστηρίου όπως και στις διακρατικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται, εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να διεκδικούμε τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων, αλλά και τα δίκαια του λαού μας στο σύνολό του μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Ερωτηθείς αν το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση στους πρόσφυγες είναι «σταματήστε να προσφεύγετε στο ΕΔΑΔ», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με την απόφαση αυτή, το ΕΔΑΔ, έτσι και αλλιώς, δεν θα δέχεται άλλες προσφυγές και θα τους στέλνει στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων. Στο παρελθόν έχουν γίνει μερικές φορές συζητήσεις, ιδιαίτερα μετά την απόφαση στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου που έδινε σημαντικά εργαλεία στα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των προσφύγων μας. Τότε είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό μέτωπο κατά πόσο θα πρέπει μαζικά οι πρόσφυγες να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Εμείς είχαμε δηλώσει τότε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην απολέσουμε στην εξέλιξη της εκδίκασης νέων προσφυγών, όπλα που αποκτήσαμε στα χέρια μας μέσα από την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Για αυτό και είχαμε πει ότι θα ήταν καλύτερα να μη μαζικοποιήσουμε και να μην κάνουμε τον κόσμο μαζικά να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διότι είχαμε προβλέψει ότι τελικά θα είχαμε αυτές τις παρενέργειες που έχουμε σήμερα. Βέβαια τονίζαμε και τότε όπως και τώρα ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον όποιον πολίτη και τον όποιον πρόσφυγα θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, να το πράξει διότι τα ατομικά δικαιώματα είναι δικαιώματα που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από κανένα. Αλλά, ταυτόχρονα, είχαμε και έχουμε την υποχρέωση να υποδείξουμε από πολιτικής άποψης τί θα πρέπει να κάνουμε όλοι συλλογικά έτσι ώστε να βοηθούμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να μη δημιουργούνται παρενέργειες και προβλήματα, όπως τώρα έχουν δημιουργηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως, επίσης, είχαμε πει τότε και το επαναλαμβάνουμε και τώρα μέσα από τη δήλωσή μας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούμε τις εντυπώσεις, όπως κάποιοι τις δημιουργούν, ότι πολιτικά θέματα, όπως κατά βάση και κατ’ ουσία είναι το κυπριακό πρόβλημα, μπορούν να λυθούν μέσα στα Δικαστήρια. Τα πολιτικά θέματα λύνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ασφαλώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμείς καταθέτουμε θέσεις με εργαλείο και όπλο το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα, τις Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις αποφάσεις Δικαστηρίων, που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και αυτά χρειάζεται με πολλή σύνεση και πολλή προσοχή να τα αξιοποιούμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τις δικές μας προσπάθειες και να μη δημιουργούνται τα όποια προβλήματα».

Κληθείς να πει πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο κάποιοι να προσφύγουν στην «επιτροπή», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και προηγουμένως όπως και τώρα είχαμε καλέσει τον κόσμο να μην πηγαίνει στην ‘επιτροπή’ και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει το γιατί. Απ' εκεί και πέρα επαναλαμβάνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού να λύσουμε και το περιουσιακό».