9/3/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για την Αθήνα

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 09/03/2010 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Δημητρίου, αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Αθήνα, όπου απόψε, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, θα τελέσουν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".


Προτού αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους: "Μεταβαίνουμε στην Αθήνα για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Ιδρύματος 'Μιχάλης Κακογιάννης' ενός διάσημου γιου της Κύπρου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι σκηνοθέτης γνωστός ανά το παγκόσμιο, ασχολήθηκε με όλα τα είδη, θέατρο, κινηματογράφο, αρχαία τραγωδία, κοινωνικό δράμα και όλα τα είδη της τέχνης. Δημιουργείται το ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης', το οποίο θα διατηρήσει τόσο την ιστορία του ίδιου του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, αλλά θα είναι και κέντρο άντλησης πνευματικής τροφής για νεότερους. Επίσης, το απόγευμα, θα συναντήσω τον καλό φίλο Μίκη Θεοδωράκη".

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις εξής ερωτήσεις: Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την ανεύρεση της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου; Απάντηση: Επιτέλους, νιώθουμε ανακούφιση και ικανοποίηση όπως και η ίδια η οικογένειά του. Έχω επικοινωνήσει το πρωί με την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, της εξέφρασα, για ακόμα μια φορά, τη συμπάθεια και την αγάπη μας και, βεβαίως, είμαι σίγουρος ότι και η ίδια η οικογένεια νιώθει ικανοποίηση και ανακούφιση.
Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Αστυνομίας και δεν θα υπεισέλθω σε αυτά. Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόσυρση οικονομικής βοήθειας ύψους 1.5 εκ. δολαρίων που υποσχέθηκαν να δώσουν οι Αμερικανοί για την αποπεράτωση των εργασιών για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη; Απάντηση: Το σχόλιο μου είναι απλό. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει απόσυρση.
Δεν έχει αποφασιστεί οικονομική βοήθεια για να αποσυρθεί. Υπήρχε αίτημα επιπρόσθετο για να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό. Φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη εάν και εφόσον υπολείπεται το όποιο ποσό, αυτό να το καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα γίνει το έργο, εκτός και εάν οι κατοχικές δυνάμεις δημιουργήσουν στην πορεία και άλλα εμπόδια που ελπίζω να μην δημιουργήσουν. Ερώτηση: Έχετε ενημερωθεί για την επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το θέμα της αναστήλωσης του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και την απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία δίνει τη συγκατάθεσή του για έναρξη των εργασιών αναστήλωσης της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα; Απάντηση: Όχι. Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε εσείς το θέμα αυτό; Απάντηση: Στο τέλος της ημέρας ξεχνιούνται τα προηγούμενα και μένουμε στο τελευταίο.
Μακάρι να στάληκε επιστολή και μακάρι ο κ. Ερντογάν να έχει απαντήσει θετικά και να γίνει η αναστήλωση του μοναστηριού. Έχει ιστορία το μοναστήρι. Θέλω να υπενθυμίσω ότι, όταν επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου προήδρευα της Δημοκρατίας, είχα ενημερωθεί από τον αείμνηστο τέως Πρόεδρο ότι στην ημερήσια διάταξη ήταν και το θέμα της αναστήλωσης του μοναστηριού.
Το εγκρίναμε, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι υπήρξε σοβαρή αντίδραση από την Επιτροπή για την Αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα τότε και δεν έγινε. Από τότε και μετά την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας, είχα καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες και έθεσα το θέμα αρκετές φορές στον κ. Ταλάτ. Ο κ. Ταλάτ ήταν θετικός, για να λέμε την αλήθεια. Υπήρχαν προβλήματα με κάποιο κόσμο έξω από το μοναστήρι που πουλούσε διάφορα και μάλλον είναι έποικοι αυτοί. Και αυτό θα έπρεπε να είναι δουλειά του κατοχικού στρατού και της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων. Υπήρξε αυτή η κωλυσιεργία. Μακάρι ο κ. Ερντογάν να έχει εμπλακεί, να έχουν αποσυρθεί από εκεί οι διάφοροι πραματευτάδες, έχει κτιστεί και ωραίο μέρος για να πάνε και να αρχίσει και να τελειώσει η αναστήλωση. Θα είναι χαράς ευαγγέλιο και μακάρι να είναι έτσι.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων των κατεχομένων έχει δείξει το δρόμο ως προς το πως θα λυθεί το περιουσιακό στις διεργασίες που γίνονται για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως αυτό δεν αποτελεί νίκη, αλλά σημαντική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού; Απάντηση: Όταν τα Δικαστήρια ελάμβαναν αποφάσεις, ας πούμε μη συμφέρουσες για την τουρκική πλευρά και σε διακρατικές προσφυγές και σε ατομικές προσφυγές για την υπόθεση Όραμς, ο κ. Ταλάτ φορτικά τόνιζε, και εμείς το τονίσαμε μερικές φορές, ότι τα θέματα αυτά δεν θα λυθούν στο νομικό επίπεδο. Είναι μια διαδικασία την οποία εγώ δεν μηδενίζω σε καμιά απολύτως περίπτωση, ούτε και αυτή του ΕΔΑΔ δεν μηδενίζω, όμως το περιουσιακό όπως και άλλες πτυχές του Κυπριακού θα λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ο κ. Ταλάτ αυτή την απόφαση της αναγνώρισης της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.
Έχουμε και εμείς τα επιχειρήματά μας.
Η λεγόμενη επιτροπή δημιουργήθηκε από την Τουρκία, από την κατοχική δύναμη, δεν είναι ένδικο μέσο της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, αυτό είναι ξεκάθαρο στην απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, αλλά δεν θα λειτουργεί και με τη λύση του Κυπριακού μια τέτοια επιτροπή. Θα συμφωνηθεί από κοινού το τι θα λειτουργεί για το θέμα των περιουσιών και ποιές θα είναι οι προτεραιότητες. Άρα, αυτή τη στιγμή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Κανένας δεν πρέπει να θριαμβολογεί, βεβαίως, όπως και κάποιοι θριαμβολογούσαν στη δική μας τη πλευρά όταν είχαμε αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε αρχές βεβαίως αυτές οι αποφάσεις. Δεν θέλω να τις μειώσω ποσώς, καθόλου.
Όμως θέλω να επαναλάβω ότι το θέμα δεν θα λυθεί με τις προσφυγές στα Δικαστήρια. Το θέμα είναι και πολιτικό πέρα από νομικό, πέραν από εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει διάφορες πολιτικές πτυχές, τις οποίες συζητάμε ήδη. Έγιναν πάνω από 18 συναντήσεις για το περιουσιακό και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Ερώτηση: Είχατε κάποια επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας προτού γίνει η χθεσινή συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα; Απάντηση: Είχαμε και χθες επαφή. Με την Κυβέρνηση της Ελλάδας όταν έπονται επαφές, είτε του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα, είτε του κ. Πρωθυπουργού υπάρχει και η ανάλογη επικοινωνία μαζί μας για να πληροφορήσουμε για τις απόψεις μας, για ζητήματα που πιθανόν να εγερθούν ζητούν την άποψή μας και αυτό, βεβαίως, το χαιρετίζω και είναι πάρα πολύ καλό. Αυτό έγινε και χθες.