8/3/10

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Προέδρου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κ. Λουκά Λουκά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 
 08/03/2010


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας απευθύνω σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές μου για ευόδωση των αγώνων τους για πλήρη ισότητα και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής.
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας και τη 15η επέτειο από την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου, γεγονότα που έδωσαν την ευκαιρία για μια παγκόσμια αποτίμηση της προόδου αλλά και των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η Κύπρος αξιολογήθηκε θετικά σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των γυναικών στην εκπαίδευση, τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό που ξεπέρασε τους στόχους της Λισαβόνας, τη βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας, και συγκεκριμένα την επέκταση της άδειας μητρότητας από 16 σε 18 εβδομάδες, καθώς και τη νομοθεσία για τη βία στην οικογένεια. Επίσης θετικά κρίθηκαν τα μέτρα για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και κυρίως η υιοθέτηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία καθώς και η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Εμπορία Προσώπων. Όμως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων της οικονομικής, πολιτικής και δημόσιας ζωής, το χάσμα αμοιβών, οι δυσκολίες και τα εμπόδια σε σχέση με τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών αλλά και οι πολλαπλές μορφές διακρίσεων που υφίστανται οι ευάλωτες ομάδες γυναικών εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας στη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση έθεσε την ισότητα ανδρών και γυναικών μεταξύ των υψηλών της προτεραιοτήτων και αυτό ήδη αντανακλάται στα πρακτικής φύσεως μέτρα και πολιτικές πού προωθούνται και αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γυναικείας ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας, της δημογραφικής συρρίκνωσης, της έλλειψης δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών κ.ά. Ως αρμόδιος Υπουργός και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας διαβεβαιώνω όλες τις γυναίκες της Κύπρου για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει και να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων ώστε η γυναίκα να βρει την ισότιμη θέση που της αξίζει στην οικογενειακή, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Προσηλωμένος στο όραμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα, εκφράζω για άλλη μια φορά τη βαθιά εκτίμηση και τον σεβασμό μου προς τις γυναίκες και τους εύχομαι υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία. --------------------------- Σημ.: Το μήνυμα διάβασε, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης με θέμα «Γυναίκα - Κύπρος - ΜΜΕ», η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κα Μάρω Βαρναβίδου.