6/3/10

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού 
 06/03/2010



Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτή την τιμητική και συνάμα γιορταστική εκδήλωση του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η προσήλωση και η σταθερότητα με την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ τιμά τις πρωτοπόρες του αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση αποτελεί ένδειξη ιστορικής γνώσης και σεβασμού στις πρωτοπόρες, αλλά ταυτόχρονα και ένδειξη αυτοδέσμευσης για συνέχιση του αγώνα μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας για γυναικεία ισοτιμία. Σε αυτή την προσπάθεια, αγαπητές φίλες, θέλω να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είναι συνοδοιπόρος και σύμμαχός σας.

Η δημιουργία των συνθηκών και των προϋποθέσεων για ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας είναι για την παρούσα διακυβέρνηση μέρος του στόχου μας για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των θεσμών, για εμπέδωση μιας πιο δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας.

Αυτός μας ο στόχος παραμένει σταθερός και αμετάκλητος παρά τις σοβαρές πιέσεις που η παγκόσμια οικονομική κρίση ασκεί πάνω στην κυπριακή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τρόπο ισορροπημένο τα προβλήματα που επισώρευσε η κρίση έχοντας ως γνώμονα των ενεργειών μας οι επιπτώσεις της κρίσης να μην φορτωθούν στους απλούς πολίτες.
Με συγκεκριμένες αποφάσεις στηρίξαμε τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι πλήγηκαν από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010. Πρόσθετα προς αυτό είμαστε έτοιμοι για ένα πλαίσιο εισηγήσεων που θα αντιμετωπίζουν τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Στο ίδιο διάστημα δώσαμε σημαντική στήριξη σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που είναι οι πιο ευάλωτες, ενώ έχουμε εισαγάγει και σημαντικές εκσυγχρονιστικές πολιτικές υλοποιώντας το συμβόλαιο τιμής μας με τον Κύπριο πολίτη, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια. Επιτρέψετε μου να παραθέσω, σε συντομία, μια σειρά από αποφάσεις, όπως η εισαγωγή του σχεδίου στήριξης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η αύξηση κατά 18.3% συνολικά για τα έτη 2008-2009 του δημόσιου βοηθήματος για βασικές ανάγκες, η παραχώρηση επιδόματος φροντίδας στους παραπληγικούς, η βελτίωση των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες, η παραχώρηση 13ου επιδόματος για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, σημαντικές καινοτόμες πολιτικές εισήχθησαν, όπως ο Νόμος για την ποσόστωση των ατόμων με αναπηρίες, ενώ επιλύθηκαν διαχρονικά προβλήματα, όπως η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΄Εμπρακτα, λοιπόν, με την πολιτική μας δώσαμε περιεχόμενο στο στόχο για μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπως και στη δέσμευση μας η κρίση να μην αποβεί σε βάρος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο κεφάλαιο της απασχόλησης δώσαμε βάρος στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό, στην παροχή δυνατοτήτων στους ανέργους για κατάρτιση, επανακατάρτιση και όσο το δυνατόν αμεσότερη επανένταξη στην απασχόληση. Παράλληλα, εντατικοποιήσαμε τις επιθεωρήσεις μας για πάταξη της αδήλωτης και της παράνομης εργοδότησης, ενώ πολύ πρόσφατα επεκτείναμε το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Να αναφέρω ότι για το 2010 συνολικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού θα διαθέσουν πέραν των €20 εκ. για στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων. Με τον ίδιο φακό, το φακό της κοινωνικής ευαισθησίας αντιμετωπίζουμε και το κεφάλαιο της ισότητας.

Η προώθηση της αρχής της ισότητας πρέπει να είναι μόνιμος και σταθερός στόχος της κοινωνίας και της πολιτείας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να καθυστερήσει, να ανακόψει ή να υποσκάψει τον στόχο της ισότητας και ειδικότερα της ισότητας στην εργασία. Το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερότητα έχει προβάλλει τη θέση ότι η βιώσιμη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, προϋποθέτει και υψηλό και ποιοτικό επίπεδο αξιοποίησης των γνώσεων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών.


Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά το 2010 περίοδο, πρέπει ορατά και συγκεκριμένα να περιλαμβάνει την αρχή της ισότητας και, ειδικότερα, να περιλαμβάνει σαφείς πολιτικές στήριξης και κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων γυναικών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων των γυναικών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης είναι που προωθούμε τα ζητήματα της ισότητας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της νομοθετικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων και των δύο φύλων αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι από μόνη της δεν αρκεί. Γι' αυτό το λόγο έχουμε θέσει σε εφαρμογή τον θεσμό των Επιθεωρητών Ισότητας του Υπουργείου, οι οποίοι έχουν τόσο προληπτική όσο και κατασταλτική δράση, με αρμοδιότητες όπως η λήψη και διερεύνηση καταγγελιών για θέματα διάκρισης λόγω φύλου, η διενέργεια επιθεωρήσεων και η διασφάλιση συμμόρφωσης των εργοδοτών προς τις πρόνοιες των περί Προστασίας της Μητρότητας και των περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων. Παρόλο που έχουμε εναρμονίσει πλήρως την εσωτερική μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας, ωστόσο δεν επαναπαυθήκαμε, αλλά επιχειρήσαμε περαιτέρω, στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, την ανάπτυξη πολιτικών για θεμελίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της συμμετοχής της γυναίκας στην κοινωνία, στην αναγνώριση της συμβολής της στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση και διατήρηση της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια σφαίρα και της συνεχούς βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου. Συγκεκριμμένα: · Τροποποιήσαμε το Νόμο για τη γονική άδεια. Οι βελτιώσεις που έχουμε εισαγάγει παρατείνουν την περίοδο λήψης της γονικής άδειας από το 6ο έτος της ηλικίας του παιδιού στο 8ο έτος, ενώ για τους γονείς ατόμων με αναπηρία το δικαίωμα αυτό αφορά παιδί μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του. Δώσαμε το δικαίωμα στον πατέρα να μεταβιβάζει μέρος της γονικής άδειας στη μητέρα νοουμένου ότι έχει ο ίδιος αξιοποιήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες γονικής άδειας. Δώσαμε, επίσης, το δικαίωμα στον πατέρα να λαμβάνει γονική άδεια την ίδια περίοδο που η γυναίκα είναι με άδεια μητρότητας. · Ετοιμάσαμε προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο σύντομα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με το οποίο βελτιώνεται ο τρόπος παροχής άδειας και επιδόματος μητρότητας στις περιπτώσεις πρόωρων τοκετών. ·

Ετοιμάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών για το θέμα της εφαρμογής της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών. Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. · Δημιουργήσαμε τον Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ο οποίος έχει την ευθύνη να εισηγηθεί ένα πλαίσιο στοχευμένων πολιτικών που θα απαντούν τόσο στο πρόβλημα της δημογραφίας όσο και στην ανάγκη συμφιλίωσης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. · Ετοιμάζουμε Σχέδιο Δράσης στον τομέα των πολιτικών συμφιλίωσης. Το σχέδιο θα έχει ως βάση τις εισηγήσεις τριμερούς τεχνικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. ·

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. · Έχουμε εισαγάγει σχέδιο κρατικής χορηγίας για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόσθετο με το σχέδιο κρατικών χορηγιών που ήδη λειτουργούσε για τις εθελοντικές οργανώσεις. Μέσα από τα σχέδια αυτά επιχορηγούνται δεκάδες προγράμματα που παρέχουν στήριξη σε εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, δίνοντας τη δυνατότητα στη γυναίκα να ενταχθεί στην απασχόληση.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τη σημασία της ύπαρξης των φορέων ισότητας και το ρόλο τους στην εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα δικαιώματα τους. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ως ένας τέτοιος φορέας, έχει, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επίσης να παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν αυτά καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.
Η αρμοδιότητα παροχής ανεξάρτητης συνδρομής περιλαμβάνει την παροχή νομικής βοήθειας ή/και εκπροσώπησης των θυμάτων σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία και αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και προσφέρει κάθε βοήθεια για την ενίσχυση του ρόλου της και τη διεκπεραίωση των όρων εντολής της. Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες, Η Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να περιορίζεται στη συγκεκριμένη ημέρα του ημερολογιακού έτους, την 8η του Μάρτη, κατά την οποία τιμούμε τις ηρωϊκές υφάντριες της Νέας Υόρκης, αλλά να μας εμπνέει σταθερά και διαχρονικά στην προσπάθεια για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών κάθε μέρα, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Να μας εμπνέει όχι μόνο στον αγώνα για πραγμάτωση της ισότητας, αλλά και στον αγώνα για πραγμάτωση της παγκόσμιας ειρήνης, της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, της προόδου. Να μας εμπνέει στον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Καταλήγοντας, συγχαίρω το Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λεμεσού για τη σημερινή εκδήλωση, η οποία επιβεβαιώνει τη σταθερότητα με την οποία η ΠΕΟ στηρίζει τον αγώνα της γυναίκας της Κύπρου για πρόοδο και ισοτιμία.